Prošle godine u proljeće i rano ljeto (kad su se ove stvari lomile) niti McLaren-Mercedes nit BMW nisu izgledali kao pobjedničke ekipe, sigurno ne kao ekipe blizu Ferrariju (ili Renaultu). Schumacher nije vozač koji će htjeti posljednju sezonu karijere provesti gradeći iznova jednu veliku ekipu - koja nije na pobjedničkom nivou - ko sebe. Ne biste ni vi.B-Link je napisao/la:Zašto onda MS nije otišao u neku njemačku momčad BMW ili polu-njemačku McL. Mercedes, znamo da Njemcima baš i nije full drago što je vozio za Talijane?Mladen Jergović je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
I možete li prokomentirati zašto sve izjave M. Theisena su oblika: imamo toliko bodova, to je više nego lani, još nismo završili proces tranzicije momčadi.
Uz to zašto se po vama BMW odrekao Vettela-zar je toliko loš bio u SAD ili su neki drugi razlozi?
Onda se lani pokazalo da M Schumacher možda i ne bi htio van iz Formule 1 već krajem 2006., ali je problem bio u tome što je Ferrari trebao Kimiju platiti 5 milijuna dolara da bi ga pustio iz već potpisanog ugovora.
To u Ferrariju nisu baš htjeli, i jedno je vrijeme postojala mogućnost da se posloži kombinacija da M Schumacher ostane u Ferrariju, a da Kimi odradi 2007. u Renaultu. Sve je već bilo gotovo sređeno, ali onda je Briatore, koliko znam, tražio neke novce za sebe od Ferrarija, da bi to sve sredio. Di Montezemolo je rekao ne, i onda je M Schumacher ljubazno zamoljen da izrecitira svoju izjavu u Monzi. Za uzvrat je izostalo grljenje s di Montezemolom nakon pobjede u toj utrci.
P&O - Srpanj 2007
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
U Ferrariju jesu htjeli Räikkönena i M Schumachera zajedno, ali Schumacher to nije htio. Gledano iz sadašnje perspektive (što je uvijek puno lakše), to je bila pogreška. I sa Schumacherom kao timskom kolegom (odnosno, osobito tada) Räikkönen bi imao velikih problema u prilagođavanju Bridgestoneu i Ferrariju, baš kao što je imao i bez Schumachera. Da je Schumacher ostao, vjerojatno bi u prvih pola sezone pojeo Kimija za doručak. Za Schumachera bi to bio odličan kraj karijere, jer bi svi govorili - i pisali - kako je puno bolji od tako dobrog vozača kao što je Räikkönen.Marko FF je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.
Onda se lani pokazalo da M Schumacher možda i ne bi htio van iz Formule 1 već krajem 2006., ali je problem bio u tome što je Ferrari trebao Kimiju platiti 5 milijuna dolara da bi ga pustio iz već potpisanog ugovora.
To u Ferrariju nisu baš htjeli, i jedno je vrijeme postojala mogućnost da se posloži kombinacija da M Schumacher ostane u Ferrariju, a da Kimi odradi 2007. u Renaultu. Sve je već bilo gotovo sređeno, ali onda je Briatore, koliko znam, tražio neke novce za sebe od Ferrarija, da bi to sve sredio. Di Montezemolo je rekao ne, i onda je M Schumacher ljubazno zamoljen da izrecitira svoju izjavu u Monzi. Za uzvrat je izostalo grljenje s di Montezemolom nakon pobjede u toj utrci.
Srvarno sam i ja do sada mislio da su to naklapanja, ako je tako stvarno mislim da je to okrutan način za završetak karjere, uostalom mogli su ostaviti Kimia i Michaela zajedno jednu sezonu, siguran sam da bi stanje bodova bilo puno bolje nego sada...ali realno znamo da to ne bi napravili, to jest nisu napravili...ali bila bi zanimljiva situacija, slična kao u Mclarenu, veliki pritisak za obojcu a užitak za nas gledatelje
Samo mala opaska. Moje informacije i saznanja uglavnom (osim u slučajevima vrlo provjerenih novinara) nisu bazirani na medijskim izvještajima, nego na informacijama izravno iz F1 ekipa, ili FOM-a.
- ipenezi3
- Početnik
- Navijam za: Nikoga
Gospon Jergović, jedno pitanje u vezi špijunaže McLaren-Ferrari.
Ron Dennis je rekao da će ponuditi kompletan uvid u razvoj ovogodišnjeg MP4-22. Nisam siguran je li to već napravio. Ali zašto bi McLaren morao biti kažnjen ukoliko se utvrdi da u MP4-22 nema Ferrarievih riješenja? Po meni trebali bi se kazniti jedino Coughlan i Stepney.
Ron Dennis je rekao da će ponuditi kompletan uvid u razvoj ovogodišnjeg MP4-22. Nisam siguran je li to već napravio. Ali zašto bi McLaren morao biti kažnjen ukoliko se utvrdi da u MP4-22 nema Ferrarievih riješenja? Po meni trebali bi se kazniti jedino Coughlan i Stepney.
Penza
- Kenny
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Williams i MS
Ako je Michael Schumacher htjeo da vozi i ovu sezonu zašto nisu sa njim potpisali ugovor a ne sa Massom.Mladen Jergović je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
I možete li prokomentirati zašto sve izjave M. Theisena su oblika: imamo toliko bodova, to je više nego lani, još nismo završili proces tranzicije momčadi.
Uz to zašto se po vama BMW odrekao Vettela-zar je toliko loš bio u SAD ili su neki drugi razlozi?
Theissenove izjave reflektiraju, mislim, točno ono što je rekao. On je obećao upravnom odboru BMW-a da će BMW u 2007. biti među 4 najbolje ekipe. Dakle, prebacili su normu, ali Theissen je vrlo svjestan da je njegova ekipa još vrlo definitivno iza Ferrarija i McLarena , i bit će još neko vrijeme.
Vettel je ispao iz BMW-a zato jer, nakon Indyja, oni misle da je Timo Glock bolji potencijal. Za razliku od svih silnih novinara koji su se nakon Indyja raskokodakali o Vettelu i tom jednom bodu, u BMW-u ne misle da je to baš bio neki pothvat. (Ako se sjećate i ja sam u to vrijeme rekao da sam zapravo razočaran Vettelovom utrkom u Indyju. Nije nikoga prešao, vozio je dosta konzervativno, i napravio je bar dvije pogreške, od kojih je jedna bila povelika.) Naime, ima dosta mladih vozača koji bi u ovom sadašnjem BMW-u vjerojatno napravili bolji posao nego Vettel u Indyju. Ja se s time slažem, premda mislim da bi bilo u redu tom klincu dati bar još jednu dobru priliku.
Ali, Formula 1 može biti okrutna. Vettel će se sada morati dokazati u Toru Rossu, pretpostavljam.
Moje mišljenje je da on ne želi da vozi sa boljim vozačima.
-
- Svjetski prvak
Naravno. O ovome smo imali pozamašnu korespondenciju na prethodnim stranicama, pa predlažem da to pregledate.ipenezi3 je napisao/la:Gospon Jergović, jedno pitanje u vezi špijunaže McLaren-Ferrari.
-
- Svjetski prvak
O ovome pogledajte odgovor Marku FF kojeg sam napisao jedan sat prije nego što ste postavili vaše pitanje, odnosno konstataciju.Kenny je napisao/la:Ako je Michael Schumacher htjeo da vozi i ovu sezonu zašto nisu sa njim potpisali ugovor a ne sa Massom.Mladen Jergović je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
Theissenove izjave reflektiraju, mislim, točno ono što je rekao. On je obećao upravnom odboru BMW-a da će BMW u 2007. biti među 4 najbolje ekipe. Dakle, prebacili su normu, ali Theissen je vrlo svjestan da je njegova ekipa još vrlo definitivno iza Ferrarija i McLarena , i bit će još neko vrijeme.
Vettel je ispao iz BMW-a zato jer, nakon Indyja, oni misle da je Timo Glock bolji potencijal. Za razliku od svih silnih novinara koji su se nakon Indyja raskokodakali o Vettelu i tom jednom bodu, u BMW-u ne misle da je to baš bio neki pothvat. (Ako se sjećate i ja sam u to vrijeme rekao da sam zapravo razočaran Vettelovom utrkom u Indyju. Nije nikoga prešao, vozio je dosta konzervativno, i napravio je bar dvije pogreške, od kojih je jedna bila povelika.) Naime, ima dosta mladih vozača koji bi u ovom sadašnjem BMW-u vjerojatno napravili bolji posao nego Vettel u Indyju. Ja se s time slažem, premda mislim da bi bilo u redu tom klincu dati bar još jednu dobru priliku.
Ali, Formula 1 može biti okrutna. Vettel će se sada morati dokazati u Toru Rossu, pretpostavljam.
Moje mišljenje je da on ne želi da vozi sa boljim vozačima.
-
Sto se tice ovih nagadjanja dali u McLarenu postoje neki djelovi koji su preuzeti od Ferrarija mislim da ne postoje (gotovo 100%) ali McLaren bi mogao biti kaznjen zbog one "podnice" tj. ploce ispod bolida koja se kod Ferrarija kao previse savijala .Mladen Jergović je napisao/la:Naravno. O ovome smo imali pozamašnu korespondenciju na prethodnim stranicama, pa predlažem da to pregledate.ipenezi3 je napisao/la:Gospon Jergović, jedno pitanje u vezi špijunaže McLaren-Ferrari.
Mladene ako mi mozete odgovoriti je li moguce primjetiti na bolidu da se ta ploca previse savija ako se uopce savijala (sigurno se ne savija dok bolid stoji a pri 100-300km/h ne znam tko bi mogao primjetiti). Ako to nije moguce vidjeti na bolidu onda je jasno od kud McLarenu zamisao da "prisili" Ferrari ali i ostale momcadi na modifikaciju te "podnice" (ili ploce ne znam kako se pravilno pise) kako bi ona bila cvrsca. Negdje sam citao da su u Ferrariju zbog te ploce morali podosta toga mijenjati na bolidu sto im zasigurno nije pomoglo u prvenstvu. Molim Vas da to malo prokomentirate (isprika ako vec postoji slican post).
-
- Svjetski prvak
Na stazama koje Ferrariju odgovaraju (skoro sve osim Nürburgringa, Hungaroringa i donekle Šangaja) mislim da će Räikkönen biti vrlo veliki faktor. Hoće li to biti dovoljno, obzirom na bodovni deficit, vidjet ćemo.ipenezi3 je napisao/la:Oprostite na ovom pitanju o špijunaži. A što se tiće Raikkonena, mislite li da će on nastaviti ovim tempom ili....?
-
nova staza?
Ove godine imamo novu stazu u kalendaru F1, koja zamjenjuje Suzuku. Ko je projektovao tu stazu, kojim bolidima odgovara, kakva je? recite nam nesto o toj stazi. Mislite li da je dobar potez zamjene Suzuke za Fuji? I sta mislite hoce li biti vise izjednacena situacije [ Ferrari-Mclaren ] na VN Evrope, ili ce KIMI prema 3 za redom? Hvala na predhodnim ODGOVORIMA.
-
- Svjetski prvak
Već sam puno puta rekao da je čovjek istinski fenomen. Vjerujte mi, ništa nije prenapuhano. Nedavno sam pričao u Londonu s nekim ljudima iz Formule 1, ali i iz nižih kategorija, koji su ga vidjeli još u kartingu i Formuli 3. Malac je jako, jako dobar. ovo je tek početak, i još se nije pravo niti razmahao.ipenezi3 je napisao/la:Na početku sezone svi su pričali o tome kako je Hamilton novi Senna.
Zanima me što vi mislite o tome? Po meni je sve to malo prenapuhano, impresivno ali prenapuhano.
-
- Svjetski prvak
Ovo s podnicom se ne može primijetiti golim okom. Ali, još uvijek nije rečeno da je McLaren morao doći do te informacije krađom dokumenata. Netko im je to mogao reći i usmeno. Zapravo, ta vrst informacija najčešće se tako i prenosi. Morate znati da svaka ekipa ima 700 ili 800 zaposlenika. Ljudi pričaju, neki nisu uvijek sretni s plaćom, dječjim doplatkom, parkirnim mjestom u tvornici. Znam sve to, prošao sam to.ferrariteam je napisao/la:Sto se tice ovih nagadjanja dali u McLarenu postoje neki djelovi koji su preuzeti od Ferrarija mislim da ne postoje (gotovo 100%) ali McLaren bi mogao biti kaznjen zbog one "podnice" tj. ploce ispod bolida koja se kod Ferrarija kao previse savijala .Mladen Jergović je napisao/la:Naravno. O ovome smo imali pozamašnu korespondenciju na prethodnim stranicama, pa predlažem da to pregledate.ipenezi3 je napisao/la:Gospon Jergović, jedno pitanje u vezi špijunaže McLaren-Ferrari.
Mladene ako mi mozete odgovoriti je li moguce primjetiti na bolidu da se ta ploca previse savija ako se uopce savijala (sigurno se ne savija dok bolid stoji a pri 100-300km/h ne znam tko bi mogao primjetiti). Ako to nije moguce vidjeti na bolidu onda je jasno od kud McLarenu zamisao da "prisili" Ferrari ali i ostale momcadi na modifikaciju te "podnice" (ili ploce ne znam kako se pravilno pise) kako bi ona bila cvrsca. Negdje sam citao da su u Ferrariju zbog te ploce morali podosta toga mijenjati na bolidu sto im zasigurno nije pomoglo u prvenstvu. Molim Vas da to malo prokomentirate (isprika ako vec postoji slican post).
Ne kažem da se to nužno dogodilo, ali moguće je.
Ali, bazično ste u pravu. To nije bila stvar zbog koje u Ferrariju obožavaju McLaren.
-
- Svjetski prvak
Re: nova staza?
Fuji je staza na kojoj je održan Grand Prix Japana 1976. i 1977., ali prošle godine ju je radikalno dotjerao Hermann Tilke, Ecclestoneov kućni ahritekt F1 staza. Po onom što do sada znam, staza je prilično sterilna, s jednim stvarno smiješnim Mickey Mouse dijelom pred kraj kruga. S druge ima jako, jako dugačku ciljnu ravninu, mislim najdužu u današnjoj Formuli 1. Po onom što sam do sada vidio (a i neki drugi ljudi, među njima i Jenson Button), ova staza nije ni do koljena Suzuki.tg je napisao/la:Ove godine imamo novu stazu u kalendaru F1, koja zamjenjuje Suzuku. Ko je projektovao tu stazu, kojim bolidima odgovara, kakva je? recite nam nesto o toj stazi. Mislite li da je dobar potez zamjene Suzuke za Fuji? I sta mislite hoce li biti vise izjednacena situacije [ Ferrari-Mclaren ] na VN Evrope, ili ce KIMI prema 3 za redom? Hvala na predhodnim ODGOVORIMA.
Suzuka je otpala jer je Toyota (vlasnik staze) ponudila više novca Ecclestoneu, i zato jer je Suzuka (čiji je vlasnik Honda) postala lagano stara i zapuštena. Na stazi Fuji će, kako sada stvari stoje, i McLaren i Ferrari vjerojatno imati podjednake šanse.
Što se N'urburgringa tiče, vjerojatnije je da staza malo više odgovara McLarenu, jer ima nekoliko vrlo sporih zavoja i šikana. No, ferrari ne bi trebao biti posve u sjeni, kaou Monaku ili Montrealu. Nürburgring ipak ima i nekoliko bržih zavoja koji odgovaraju Ferrariju.
- ice_man
- Početnik
- Navijam za: Ferrari
-
- Svjetski prvak
- Buba
- Rezervni vozač
- Navijam za: Mclaren i Mercedes
Mladene,ima te li kakvih informacija tko bi mogao doci u Mclaren umjesto Couglhana.
Tko uopce radi na poziciji na kojoj je nekad radio Newey....?
Cini se da je dosta inzinjera otislo iz Mclarena poslednjih godina,vaznih ljudi,ali ne cini se da su puno oslabili kako bi to utjecalo na druge momcadi.
Tko uopce radi na poziciji na kojoj je nekad radio Newey....?
Cini se da je dosta inzinjera otislo iz Mclarena poslednjih godina,vaznih ljudi,ali ne cini se da su puno oslabili kako bi to utjecalo na druge momcadi.
"Jebes pijanstvo ako te sutra nije sramota"
- M. Schumacher
- tvojnov2
- Početnik
- Navijam za: Ferrari i Gazdu
Pozdrav Mladene
Evo nov sam na forumu i nemojte mi zamjerati ako postavim pitanje iz nekog prijašnjeg posta.Imam nekoliko pitanja za vas
1.Što mislite o da li je važno baš da neka staza odgovara određenoj momčadi?Recimo da li bi Raikkonen mogao slaviti na nekoj stazi koja ferrariu ne odgovara kao što je to Nurburgring.Ja osobno mislim da može jer je on po meni vrhunski vozač koji može gurati bolid preko granica svojih mogućnosti kao što su to radili veliki vozači poput Senne,Fangia,Shumachera.Osim toga kada je tu mclaren zadnji puta pobijedio ako je to njihova staza?
2.Od ovogodišnjih 17 utrka koje vam se najviše sviđaju?Što mislite o stazama Spa,Shanghai,Hungaroring i Istanbul(meni su te najbolje)
3.Što mislite da li bi vas Massa uvjerio u svoje vozačke sposobnosti da pobijedi u nekoj utrci kao što je recimo Raikkonen pobijedio u Suzuki 2005.
Hvala unaprijed.
Evo nov sam na forumu i nemojte mi zamjerati ako postavim pitanje iz nekog prijašnjeg posta.Imam nekoliko pitanja za vas
1.Što mislite o da li je važno baš da neka staza odgovara određenoj momčadi?Recimo da li bi Raikkonen mogao slaviti na nekoj stazi koja ferrariu ne odgovara kao što je to Nurburgring.Ja osobno mislim da može jer je on po meni vrhunski vozač koji može gurati bolid preko granica svojih mogućnosti kao što su to radili veliki vozači poput Senne,Fangia,Shumachera.Osim toga kada je tu mclaren zadnji puta pobijedio ako je to njihova staza?
2.Od ovogodišnjih 17 utrka koje vam se najviše sviđaju?Što mislite o stazama Spa,Shanghai,Hungaroring i Istanbul(meni su te najbolje)
3.Što mislite da li bi vas Massa uvjerio u svoje vozačke sposobnosti da pobijedi u nekoj utrci kao što je recimo Raikkonen pobijedio u Suzuki 2005.
Hvala unaprijed.
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
- Formel ajnc
Pozdrav, gospodine Jergoviću!
Želio bih znati kakvo mišljenje imate o još nekim detaljima vezanim za aktualnu špijunsku aferu.
Osvrnut ću se na spominjanje Ferrarijeve podnice u kontekstu te afere. Već ste rekli da je McLaren za tu podnicu mogao možda doznati i tako da im je netko to jednostavno rekao, dakle, bez krađe dokumenata. Ali i u tom slučaju se radi o ilegalnim radnjama, tj. o odavanju tajni konkurenciji, ali usmenom predajom i o iskorištavanju nelegalno dobivenih podataka. Prema tome, ako je McLaren do ideje o prefleksibilnoj podnici došao ilegalnim putem, zar ne bi bilo logično da McLaren tu svoju pretpostavku u javnosti ni ne spominje, jer je za očekivati da bi ih se moglo pitati otkud im informacije. Osim toga, poteškoće koje ima Ferrari zbog korigiranja pravila o provjeri podnice daleko su manje nego šteta koju bi McLaren pretrpio kad bi se ustanovilo da je do informacije o podnici došao činjenjem nelegalnih radnji.
Budući da je teško povjerovati da su u McLarenu toliko glupi da u javnost izlaze s informacijama čije bi posjedovanje moglo izazvati velike sumnje u regularnost McLarenovog ponašanja i budući da u vrijeme kad se pojavila pritužba na Ferrarijevu podnicu nitko nije tražio da se ispita otkud McLarenu ti podaci, moja je pretpostavka da vjerojatno postoji neki legalan način da se to dozna.
Pretpostavljam da FIA na svakom Grand prix vikendu podvrgava bolide provjerama regularnosti. Jesu li konkretni rezultati tih provjera dostupni javnosti, tj. ekipama? Može li npr. neka ekipa od FIA-e tražiti na uvid rezultate provjera bolida konkurentskih momčadi, pa onda na temelju toga pretpostaviti da bi se neke komponente ponašale neregularno da su podvrgnute strožim testovima? Nije li moguće da se tako nešto dogodilo i u ovom slučaju?
Zahvaljujem se na strpljenju!
Pozdrav!
Želio bih znati kakvo mišljenje imate o još nekim detaljima vezanim za aktualnu špijunsku aferu.
Osvrnut ću se na spominjanje Ferrarijeve podnice u kontekstu te afere. Već ste rekli da je McLaren za tu podnicu mogao možda doznati i tako da im je netko to jednostavno rekao, dakle, bez krađe dokumenata. Ali i u tom slučaju se radi o ilegalnim radnjama, tj. o odavanju tajni konkurenciji, ali usmenom predajom i o iskorištavanju nelegalno dobivenih podataka. Prema tome, ako je McLaren do ideje o prefleksibilnoj podnici došao ilegalnim putem, zar ne bi bilo logično da McLaren tu svoju pretpostavku u javnosti ni ne spominje, jer je za očekivati da bi ih se moglo pitati otkud im informacije. Osim toga, poteškoće koje ima Ferrari zbog korigiranja pravila o provjeri podnice daleko su manje nego šteta koju bi McLaren pretrpio kad bi se ustanovilo da je do informacije o podnici došao činjenjem nelegalnih radnji.
Budući da je teško povjerovati da su u McLarenu toliko glupi da u javnost izlaze s informacijama čije bi posjedovanje moglo izazvati velike sumnje u regularnost McLarenovog ponašanja i budući da u vrijeme kad se pojavila pritužba na Ferrarijevu podnicu nitko nije tražio da se ispita otkud McLarenu ti podaci, moja je pretpostavka da vjerojatno postoji neki legalan način da se to dozna.
Pretpostavljam da FIA na svakom Grand prix vikendu podvrgava bolide provjerama regularnosti. Jesu li konkretni rezultati tih provjera dostupni javnosti, tj. ekipama? Može li npr. neka ekipa od FIA-e tražiti na uvid rezultate provjera bolida konkurentskih momčadi, pa onda na temelju toga pretpostaviti da bi se neke komponente ponašale neregularno da su podvrgnute strožim testovima? Nije li moguće da se tako nešto dogodilo i u ovom slučaju?
Zahvaljujem se na strpljenju!
Pozdrav!
-
- Svjetski prvak
Koncept tri para kotača prvi put se pojavio kod Tyrrella 1976. i 1977. Dizajner Derek Gardner želio je postići tri stvari: smanjiti frontalnu površinu auta (radi manjeg otpora zraka), povećati površinu s tlom guma koje upravljaju autom i povećati kočionu efikasnost s još jednim parom kočnica. Konecpt nije bio posve promašen. Dapače, u Švedskoj 1976. je Jody Scheckter čak i pobijedio, ali razvojne mogućnosti nisu bile osobite, a i cijeli sistem bio je pretežak, bez mogućnsti (s tadašnjom tehnologijom) da se težina smanji.ice_man je napisao/la:Poštovani gospodine Jergoviću!
Zanima me nesto o koncepciji bolida koji su imali 3 para kotača. Moze li par rečenica o tadašnjim motorima, samim set-upovima bolida. Kakvi su bili motori i koje snage? Hvala!
Jednom sam o Tyrrellima s 6 kotača pričao s Jodyjem Scheckterom i on je rekao da je koncept bio grozan, vrlo težak za podesiti. Vozači nisu dobro vidjeli male kotače od 10 cola, pa je bilo jako teško precizno upravljati. Također, stražnji su kotači ostali ogromni, pa je sveukupna površina koja je gurala zrak ostala praktički jednaka, bez obzira na to što je nos bio puno manji i niži.
Nakon relativno neuspješne 1977. Tyrrell je odbacio ovaj koncept.
Početkom osamdesetih Williams i March su se igrali s konceptom od dva para pogonskih kotača otraga. Ideja je bila da je značajno poveća trakcija, kroz povećanu dodirnu površinu guma i tla. Neki rani testovi (osobito Williamsa; March je bio tek show model) pokazali su da bi koncept mogao imati budućnost, ali onda se Williams usredotočio na borbu za naslov prvaka 1980. i 1981. konvencionalnim autima, i projekt je zanemaren. 1983. je FIA zabranila F1 aute s više od 4 kotača, i to je bilo to.
-
- Svjetski prvak
I Ron Dennis i Frank Williams su uvijek vehementno poricali da je u toj utrci bilo nekakvog dogovora - o zajedničkoj borbi protiv Ferrarija Michaela Schumachera - između njihovih ekipa. Ja osobno mislim da je postojala lagana nemjera da jedan drugom pripomognu, bez nekog čvrtog i kompliciranog dogovora.10dana je napisao/la:Poštovanje,
htio bih pitati o jerezu 97. mislim da ovo još nije bilo. dakle, što s onim možebitnim dogovorima mclarena i williamsa? incident u utrci je to zasjenio, naravno, ali jel ima štogod u tome?
Na kraju se utrka raspetljala tako da je uistinu izgledalo kao da je nešto bilo. Ali, vjerojatno nećemo nikada saznati, jer ova dvojica to sigurno nikada neće reći.