P&O - Srpanj 2007
- produzenasmlijekom
Stvarno Mladene, čovjek Vas lijepo pita: kojim kriterijumima su se sudije rukovodile kad su odlučile da u trku vrate neoštećen bolid sa vozačem u njemu i upaljenim motorom, a ne recimo Buttona koji se zabio u ogradu, ugasio motor, izašao i otišao? Zar sudije smiju biti baš toliko pristrasni? Zašto su Hamiltona odnijeli bagerom za minutu, kad su mogli jednostavno da dotrče petorica i da ga kroz pijesak guraju do staze, a ostali bolidi (sa ugašenim motorima, bez vozača i na opasnom mjestu) da sačekaju? Kako to da njima nije jasno da ima onih koji su bili sigurni da će Kimi ove godine lako biti prvak i da ne može tu neki Hamilton (koji je nula od vozača, samo eto sjedi u najboljem autu) da mrsi račune? Zašto Kimi nije kažnjen što je odmah poslije odustajanja u Španiji odmah napustio stazu i otišao da gleda hokej? Nema veze što nigdje ne postoji pravilo da mora ostati na stazi do kraja, i da može otići ako ubjedi šefove da mu je baš stalo, ali nije ovo pijaca pa da se cjenkamo. Oduvijek su vozači ostajali do kraja trke i sad se on našao genije pa da ode ranije. I kojim se Todt kriterijumima rukovodio kad je odlučivao koga će pustiti da ide kući ranije - Kimija koji je odustao ili Massu koji je bio na stazi?
Šalu na stranu, cijenim mišljenja svih učesnika foruma, ali ako će Dexter, sila i ostali iz društva "F1 sam počeo da gledam 2003. sa tatom i od tad nisam propustio ni jednu trku" pjeniti na svaki Vaš post koji se dotakne Masse i Hamiltona, dajte nam znak da i mi ostali možemo da Vas danima davimo oko svake stvari oko koje se ne slažemo. Dok ste Vi odsutni, svađaćemo se međusobno.
Dakle, gospodo moderatori, taster "Delete" u šake i na posao, da ovako dobra stvar ("Pitajte Jergovića") ne bi izgubila smisao.
Izvinite Mladene što nemam pitanje, čekam da objasnite navodno dodavanje vremena na zaostatke iz perioda kada je trka prekinuta, pa ću onda možda da pitam nešto oko toga.
Pozdrav.
Ne dajte se isprovocirati.
Hvala.
Šalu na stranu, cijenim mišljenja svih učesnika foruma, ali ako će Dexter, sila i ostali iz društva "F1 sam počeo da gledam 2003. sa tatom i od tad nisam propustio ni jednu trku" pjeniti na svaki Vaš post koji se dotakne Masse i Hamiltona, dajte nam znak da i mi ostali možemo da Vas danima davimo oko svake stvari oko koje se ne slažemo. Dok ste Vi odsutni, svađaćemo se međusobno.
Dakle, gospodo moderatori, taster "Delete" u šake i na posao, da ovako dobra stvar ("Pitajte Jergovića") ne bi izgubila smisao.
Izvinite Mladene što nemam pitanje, čekam da objasnite navodno dodavanje vremena na zaostatke iz perioda kada je trka prekinuta, pa ću onda možda da pitam nešto oko toga.
Pozdrav.
Ne dajte se isprovocirati.
Hvala.
- Toranosuke Takagi
Mislim da se nameće pitanje: zar je Hamilton jedini u povijesti F1 sjetio tražiti da ga bagerom izvuku van? Koliko je meni poznato to je jedini slučaj. I što ako više vozača izleti sa staze i ostavi upaljen motor a na stazi je samo jedan bager? Kojim redosljedom se vraćaju vozači?tvojnov2 je napisao/la:Pravila su tu da se poštivaju a ona izričito govore da ako vozač uspije održati upaljen motor u bolidu onda ima pravo zatražiti da ga se vrati na stazu i TOČKA.
- -Briatore-
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
- ipenezi3
- Početnik
- Navijam za: Nikoga
Pozdrav Mladene!
Imam par pitanja. Kako se pali motor bolida, ima li neki gumbić sa strane ili to sve ide na (guranac)?
Koja je prednost, ako znate možda, onog McLarenovog tankog (nosića)?
Zašto s godinama dolaze pravila da motori moraju biti što slabiji? Prvo je bilo V12, V10, ajde V8 još mogu progutat, al ovu glupost za limitirane V6 ili pak četverocilindarske motore, to ne mogu shvatiti. Znam da je to sve zbog sigurnosti, ali nije li Formula 1 NAJBRŽI sport na svijetu!? Jer ako umetnu dvotaktne motore ili pak, još gore, DIZELSKE, SVE BU OTIŠLO KVRAGU!!!!
Tko bi po vama od vozača trebao biti dobar u 2008, godini bez
"traction controla"? Po mom mišljenju DC, Fisico, i ovi malo stariji vozači.?
Ako nađete vremena, molim vas da mi to prokomentirate.
Unaprijed Hvala!
Imam par pitanja. Kako se pali motor bolida, ima li neki gumbić sa strane ili to sve ide na (guranac)?
Zašto s godinama dolaze pravila da motori moraju biti što slabiji? Prvo je bilo V12, V10, ajde V8 još mogu progutat, al ovu glupost za limitirane V6 ili pak četverocilindarske motore, to ne mogu shvatiti. Znam da je to sve zbog sigurnosti, ali nije li Formula 1 NAJBRŽI sport na svijetu!? Jer ako umetnu dvotaktne motore ili pak, još gore, DIZELSKE, SVE BU OTIŠLO KVRAGU!!!!
Unaprijed Hvala!
Penza
-
Covjece da metnu dvotaktne motore isli bi 800. Onda bi tek bilo preopasno, bolidi bi bili prebolesni. Dvotaktni motori daju bolje performase od cetverotaktnih i to puno puno bolje.ipenezi3 je napisao/la:Pozdrav Mladene!
Unaprijed Hvala!
McM fun
-
- Svjetski prvak
1) Ovo je vrlo teško pitanje. Obojica su individualci, obojica su instinktivci, vrhunski aerodinamičari. Imali su podjednaku količinu uspjeha. Jedino gdje ja vidim neki razlog za distinkciju je u tome što je Byrne radio s najboljim vozačem posljednjeg desetljeća, pa su zbog toga Neweyevi uspjesi možda za nijansu teži.McLarenMercedes je napisao/la:Gospodine Jegoviću, ako možete da mi odgovorite na 3 pitanja:
1) Ko je po Vašem mišljenju briljantniji, Rory Byrne ili Adrian Newey?
2) Napisali ste da Mike Gascoyne, tj. bolid koji je on dizajnirao još čeka na pobedu u F1, zar nije on već pobedio mislim 4 puta sa Jordanom 199, Renaultom R23 i R24?
3) Šta mislite, šta bi navijače Ferrarija moglo naterati da prestanu da osporavaju Alonsa?
Hvala.
2) Zapravo ste u pravu, doduše djelomično. To samo pokazuje da čovjek mora sve provjeriti, a ne samo vjerovati novinarima. Negdje sam sad skoro pročitao da Gascoyne nema niti jednu GP pobjedu. A u pravu ste vi: one dvije Frentzenove pobjede 1999. s Jordanom 199 zapravo su bil u autu kojeg je dizajnirao Gascoyne. Dvije Renaultove pobjede o kojima govorite nisu njegove. 2003. (R23) on je bio na gardening odmoru, prije odlaska u Toyotu. 2004. (R24) je već bio u Toyoti. Te dvije godine Renaultov tehnički direktor bio je Bob Bell. Gascoyne je tamo bio i 2002., ali, po mojim informacijama (nazvao sam ih danas), Gascoyne nije imao gotovo nikakvog utjecaja na dizajn mdoela R23 za 2003.
3) Ništa. Ako sam nešto naučio na ovom forumu, to je da ima jako puno ljudi koji slijede Mussolinijevu logiku: Tko nije s nama, taj je protiv nas. Vjerojatno bi ti nekakvi navijači prihvatili Alonsa da prijeđe u Ferrari, a i to možda nakon dva-tri naslova svjetskog prvaka...
-
- Kontakt:
Centerline Downwash Generating Wing
Poštovanje!
1. Zanima me dokle se stiglo sa idejom CDGW, najavljenom za 2008.?
2. Da li je taj koncept zaista efikasan koliko je pričano o tome?
3. Da li ćemo 2008. ugledati bolide bez srednjeg dela zadnjeg krila?
Hvala i sve najbolje!
1. Zanima me dokle se stiglo sa idejom CDGW, najavljenom za 2008.?
2. Da li je taj koncept zaista efikasan koliko je pričano o tome?
3. Da li ćemo 2008. ugledati bolide bez srednjeg dela zadnjeg krila?
Hvala i sve najbolje!
Igor
-
- Svjetski prvak
Koliko sam ih ja čuo na TV odmah nakon utrke (pričali su na talijanskom), išlo je to otprilike kako ste napisali, osim što nisam 100 posto siguran za psovke. Možda nisam čuo sve...Vleki je napisao/la:Gospodine Jergoviću, ne znam koliko je ovaj tekst objektivan, subjektivan, racionalan,..., našao sam ga iz jedne "naše stranice" pa Vas molim za bilo kakav komentar.
To se navodno desilo Par minuta prije tradicijonalne ceremonije u Njemačkoj citiram: Fernando Alonso "napao" je Felipea Massu.
Fernando Alonso: „Nisi mogao tako postupiti.“
Felipe Massa: „O čemu ti?“
Fernando Alonso: „Ne pravi se pametan, znaš vrlo dobro. Htio si me izgurati.“
Felipe Massa: „Što? Jeb. se.“
Fernando Alonso: „Ti se jeb.. Sljedeći put ću te gurnuti u zid.“
Alonso, koji je provokativne ćudi, smješkao se televiziji i na postolju, dok je Massa za to vrijeme bio prividno razočaran.
Ipak, na press konferenciji Fernando se ispričao.
„Dodirnuli smo se dva puta, i ispričavam se Massi, zbog toga što sam bio ljut nakon utrke. Sada želim uživati u pobjedi, i sve zaboraviti.“
Brazilac je odgovorio: „Razočaran sam što je tako mislio. Nikad takvo što ne bi pokušao. Kao što sam već rekao u Barceloni, to je normalno. Malo sam tužan, no to nije moj problem.“
„Još jednom se ispričavam Felipeu, ovo je motorsport i to je jurnjava,“ dodao je Alonso.
Kraj citata.
Ponašanje poslije na postolju i press-konferenciji bilo je mirnije. Alonso se, jasno, smijao jer je dobio utrku. Massa je izgubio utrku i on zna da je Alonso bio - po kiši - brži. Naravno da nije bio nešto sretan.
Kao što sam već prije rekao, ova situacija samo je nastavak Španjolske, samo što je tamo Alonso bio nesretan, a Massi je uspjelo ono što nije u Nürburgringu, pa je bio sretan.
- -Briatore-
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
McLarenMercedes je napisao/la:3) Šta mislite, šta bi navijače Ferrarija moglo naterati da prestanu da osporavaju Alonsa?
Ovo moram prokomentirati. Osobno navijam za Ferrari kada su u pitanju momčadi, ali i dalje tvrdim (jer sam već to spominjao na ovom forumu) da je za mene Alonso trenutno najbolji vozač u F1, i jedino mogu žaliti što ne vozi za Ferrari (ovime ne želim umanjiti Kimijeve sposobnosti i isključivati njega). Dakle želim naglasiti da nisu navijači Ferrarija (berem ne svi) kakvim ih se želi prikazati.Mladen Jergović je napisao/la:3) Ništa. Ako sam nešto naučio na ovom forumu, to je da ima jako puno ljudi koji slijede Mussolinijevu logiku: Tko nije s nama, taj je protiv nas. Vjerojatno bi ti nekakvi navijači prihvatili Alonsa da prijeđe u Ferrari, a i to možda nakon dva-tri naslova svjetskog prvaka...
-
- Svjetski prvak
1) Dugi rukavi? Nema nekog razloga, osim što tamo full rade sve moguće klime, pa je unutra zapravo dosta zima. I drugo, moram ih još pitati jel mogu kratki rukavi. Znam da nitko unutar HRT-a ne smije biti u kratkim hlačama ili bermudama, makar vani bilo plus 50.blazenko je napisao/la::Poštovanje Mladene!
Opet zahvala za strpljenje i odgovore!! Imam nekoliko pitanja:
1. Zašto majica dugih rukava u studio f1 (možda je preosobno pa ga zanemarite ako ne želite odgovoriti)
2. U kojem dijelu Pule stanujete i zašto baš Pula (išao sam na more unazad nekoliko godina u ulici Sergijevaca, ona koja vodi do Foruma pa je dosta poznajem), usput , odličan izbor (Ukoliko nije preosobno)
3. Čuo sam da je Ralf Schumacher kupio kuću negdje u Istri i da sa društvom na motorima dolazi tamo, da li Vam je možda poznato?
4. Ok, pravila su da se bolid može bagerom izvući iz pijeska, a kakva su pravila ako je više bolida tako u pijesku sa upaljenim motorima, vjerojatno ih samo JEDAN bager može izvlačiti iz pijeska i to redom kako su izlijetali, i kako vozač bagera zna koga izvlačiti po redu i kome je upaljen motor i što ako bolide ne izvlači na pistu nekakvom optimalnom brzinom te jednog izvuče za 10 sek. a drugog za minutu. Dakle da je onaj bolid pogodio gumu bagera i onemagućio bager da izvuče Lewisa da li bi došao drugi i da li njegovu uporabu odobravaju suci? Hvala lijepo i svako dobro!! Nadam se da ćemo se vidjeti na susretu forumaša!!!
2) Živim u Pješčanoj uvali, što je, zapravo, mrvicu van Pule.
3) Schumacheri imaju kuću nedaleko od Motovuna. Ralf dolazi prilično često i jurca se okolo na kros-motorima s frendovima. Vidio sam ga dva-tri puta kad sam bio u tom kraju.
4) Nije rečeno da ih izvlači samo jedan bager. Sve ovisi koliko ih ima na tom dijelu staze i nekom susjednom. Možete biti sigurno da ne bi bilo nikakve svađe oko izvlačenja auta iz pijeska, jer se vrlo rijetko dogodi da imate situaciju u kojoj je u pijesku više od dva auta, i još rjeđe da baš svi ostave motor upaljen. Išlo bi se tada nekakvim logičkim redom, vjerojatno od onog koji je na najizloženijem mjestu, itd.
Što je to s tim bagerom da ste se svi toliko okomili na tu situaciju? Ispada kao da je to bila apsolutno najvažnija stvar koja se u nedjelju dogodila u Nürburgringu... Po meni je, recimo, bio važniji spektakularni kraj utrke, ili fizički obračun Scotta Speeda i njegovog šefa ekipe.
-
- Svjetski prvak
Već sam puno puta rekao da ja ne vjerujem u nekakvu dobru ili lošu sreću. Mislim da Räikkönen je nešto oštriji prema autu nego možda neki drugi vozači (recimo, Fisichella ili Button), ali samo se jedno ili dva od njegovih odustajanja posljednjih godina može sa sigurnošću pripisati njegovom stilu vožnje. Jednostavno, u McLarenu je dosta često bio žrtva lošije finalne kontrole proizvoda, osobito kod Mercedesa.Dulcineja je napisao/la:Dobar dan.
Pitanje za Vas gospodine Jergoviću : da li po Vasem misljenju, Kimi kao vozac nema srece, nalazi se u krivoj ekipi u krivo vrijeme, sam je odgovoran (za neke, previse) kvarove na bolidima sto su se događali tijekom nekoliko zadnjih sezona i onemogucavali mu da zavrsi utrke, ili nesto sto nisam navela?
Osobno ne smatram da kao vozac radi manje od drugih prvoklasnih vozaca jer pogotovu ovu sezonu krenuo je s testiranjima tek na kraju prvog mjeseca (Alonso u 12.mj), a do pocetka utrke je odvezao najveci broj krugova na testiranjima i nije nista propustao, i u Mclarenu je redovito odrađivao testiranja, sve do zadnjih nekoliko prosle sezone kada ni on ni Alosno vise nisu testirali za svoju ekipu upravo radi prelaska u drugu momčad.
Hvala na odgovoru!
što se Ferrarija tiče, dva mehanička kvara u deset utrka su jako puno, prema standardima koje je posljednjih godina upravo Ferrari postavio na nevjerojatno visoku razinu. Ali, ovdje imamo jednu zgodnu stvar: čovjek koji je u Ferrariju bio najzaslužniji za tu suludu mehaničku pouzdanost bio je Nigel Stepney. Vrhunski mehaničar i čovjek s, kažu, opsesivnim smislom za detalje, i s radnim vremenom od 15 sati dnevno, Stepney je bio ključ Ferrarijevih rijetkih kvarova u posljednjem desetljeću. Odlaskom Rossa Brawna Stepney je promptno pao u nemilost u toj ekipi, udaljen je sa svog dotadašnjeg posla i kasnije, nakon eksplozije ove velike afere, i otpušten.
Pretpostavljam da je (i) Kimi kolateralna žrtva tih događaja, jer u Ferrariju, očito, nisu pronašli zamjenu koja bi bila dostojna Stepneyu.
-
- Svjetski prvak
Da, pročeprkao sam po pravilima, i stvar ide ovako: zbog nekog razloga sada se vrijeme više ne zaustavlja nakon što se pokaže crvena zastava. To znači da, dok auti stoje na gridu i čekaju novi start, vrijeme ide kao da utrka traje! Dakle, zbog toga je ukupno vrijeme utrke duže, za tih oko 20 minuta, koliko se čekalo na drugi start.stipest je napisao/la:Poštovani g. Jergović!
Da li ste saznali šta u vezi onih vremena koje je navodno trebalo nadoknaditi nakon trke radi kišnog prekida?
I šta je sa tim da je svugdje (barem po netu) vrijeme Alonsa 2 sata i 6 minuta što je protiv pravila o trajanju trke?Po tome ispada da je trka prekinuta na 2 sata da bi Massa bio pobjednik.
Hvala na odgovoru
Zašto je to promijenjeno, nemam pojma. Pretpostavljam upravo zbog konfuzije zbrajanja vremena dvaju dijelova utrke. Ali, po meni to je vrhunski glupo, jer ovako je, recimo, prosječna brzina ove utrke bila oko 146 na sat, što naravno ne odgovara pravom stanju stvari.
I drugo, budući da vrijeme utrke nije stalo, onih 33 sekunde Winkelhocka, niti bilo koji drugi razmak, nemaju veze, jer su, čim su auti stali, svi razmaci znulirani. Dakle, čim je utrka ponovno startala, važili su novi, tada stvoreni, razmaci, a stari razmaci više nisu važili (nešto kao i kod uvođenja Safety Cara).
Jedino što nisam nigdje pronašao je tih šest minuta preko 2 sata. Službeno, još bi trebalo vrijediti pravilo od dva sata. Zašto utrka nije prekinuta nakon tog vremena. ne znam, niti to zna itko koga sam pitao, u FOM-u i u FIA-i! Inače, Alonso je prešao Massu i 56. krugu - po kiši kad krugovi traju duže - pa mi se čini da se to ionako dogodilo prije isteka dva sata.
Ali, vaša poanta je dobra. Što bi bilo da je Alonso prešao massu krug ili dva kasnije i da se Ferrari bunio da je utrka trebala biti prekinuta nakon 2 sata? Možda nije trebala biti prekinuta nakon dva sata, ako je ranije bilo crvene zastave. Ali, ja to nisam pronašao u promjenama pravila za ovu sezonu. Niti bilo tko drugi koga sam pitao.
-
- Svjetski prvak
Mislim da je daleko pretjerano reći da Ferrari gubi prvenstvo radi Masse. On je vrlo dobar vozač, osobito kad je u dobrom autu, i ove godine je osvojio većinu Ferrarijevih bodova. Činjenicu da on, po mojem mišljenju, nije posve u istoj klasi kao Alonso, Hamilton, Räikkönen ili Kubica ne treba odmah pretvoriti u tvrdnju da ga treba izbaciti iz ekipe.tvojnov2 je napisao/la:Poštovanje Mladene
Evo vidim da većina ovdje na forumu ne vidi massu kao klasnog vozača.Možda baš zbog njega ferrari gubi prvenstvo,šta mislite?
Kojeg bi onda drugog vozača ferrari mogao staviti uz Kimia,a da bude ravnopravan po kvaliteti alonsu,hamiltonu i kimiu?
Možda Sutil ili Kubica.
On je vrlo dobar vozač, i za Ferrari radi odličan posao, premda, po mojem mišljenju, ne tako dobar kao Rubens Barrichello.
-
- Svjetski prvak
Čovječe, kako ste dosadni. Nisu ga maknuli iza ograde jer mu je radio motor. Ako mu radi motor, on ima pravo nastaviti utrku, ako ga mogu vratiti u nju. Mogli su. Ne vidim zašto vi svi želite što manje vozača u utrci. Zar nije bolje da vozač ostane u utrci, radije nego da ispadne iz nje? Ili toliko navijate za nekog drugog da biste radije da samo auti te ekipe ostanu u trci?suissebih je napisao/la:Mladen Jergović je napisao/la:sila je napisao/la:
Ajde sad polako ovo pročitajte: vozač nije ispao iz utrke, on nije ispao iz utrke, on nije ispao iz utrke, ako mu još radi motor, ako je u opasnoj zoni i ako ga suci mogu vratiti u utrku.
To što vi mislite da bi se on razbio o zid, ili bi odletio na Mars, ili ne znam što, to, srećom, nema veze s Formulom 1.
-
- Svjetski prvak
To je bila zanimljiva situacija, ali ne mislim da je Massa to napravio namjerno. On je radio ono što vozač u takvoj situaciji ne bi trebao raditi, ali Massa to radi: gledao je netremice u retrovizor. I onda je spazio tu stvar na stazi u posljednji trenutak. Siguran sam da nije bilo namjerno.SA face je napisao/la:Jos jedan pozdrav g Jergovicu,
Primjetio sam jedan potez Masse u posljednjoj cetvrtini utrke gdje sam jako posumnjao u njegov sportski duh a nisam primjetio da je to iko komentarisao, a mozda i ja samo umisljam. Situacija je sljedeca, koliko se sjecam jednom od bolida Renaulta je ispao naplatak ("ratkapa") i ostao na stazi. Massa je presao Hamiltona za cijeli krug, ali ovaj ga je pratio poprilicno blizu repa. U trenutku kad su bili na pravcu i munjevito se priblizavali odbacenoj "ratkapi" imao sam dojam da je Massa namjerno u posljednjem trenutku obisao ovu opasnost na stazi, kako bi Hamilton naletio na istu i ostetio bolid (Lewis je bio totalno zaklonjen iza Massa i sumnjam da je imao preglednost ispred Ferrarijevog bolida). Interesuje me Vase misljenje, a ispricavam se ako ste vec to komentarisali u Studiju, posto nisam imao priliku pratiti ove nedjelje HRT2.
Ono što me poslije malo začudilo je da je i Hamilton napravio istu stvar par krugova kasnije.
Za slučaj da me netko sad pita: Šta, zar vi tvrdite da vozači ne smiju gledati u retrovizor?, evo odgovora. Da, moraju pogledati, ali dovoljno je samo pogledati da bi se ustanovilo je li ovaj iza dovoljno blizu da bi se bilo potrebno braniti. Ali, nije nužno više gledati u retrovizor nego naprijed.
Znate koje je pravilo u moto-utrkama? Nikada ne gledaj otraga da vidiš gdje je onaj koji te prati. Fokusiraj se samo na svoju, što bržu, vožnju.
U autima je nešto drugačije, jer su pretjecanja znatno skuplja. Ali, kažem, dovoljan je jedan pogled da vidite kako se trebate postaviti za zavoj koji dolazi.
-
potpisujem-Briatore- je napisao/la:McLarenMercedes je napisao/la:3) Šta mislite, šta bi navijače Ferrarija moglo naterati da prestanu da osporavaju Alonsa?Ovo moram prokomentirati. Osobno navijam za Ferrari kada su u pitanju momčadi, ali i dalje tvrdim (jer sam već to spominjao na ovom forumu) da je za mene Alonso trenutno najbolji vozač u F1, i jedino mogu žaliti što ne vozi za Ferrari (ovime ne želim umanjiti Kimijeve sposobnosti i isključivati njega). Dakle želim naglasiti da nisu navijači Ferrarija (berem ne svi) kakvim ih se želi prikazati.Mladen Jergović je napisao/la:3) Ništa. Ako sam nešto naučio na ovom forumu, to je da ima jako puno ljudi koji slijede Mussolinijevu logiku: Tko nije s nama, taj je protiv nas. Vjerojatno bi ti nekakvi navijači prihvatili Alonsa da prijeđe u Ferrari, a i to možda nakon dva-tri naslova svjetskog prvaka...
iako je G. Jergović vjerovatno mislio na mene.
-
- Svjetski prvak
Re: Pitanja
1) Slažem se da je to složen problem. Ali, koliko je meni poznato, tehnologija mjerenja tlaka u gumama koje se vrte već je prilično napredna. Te informacije idu do centralnog elektronskog uređaja na autu, i onda s njega radio telemetrijskim putem u boksove. Dakle, ne izravno s kotača u boksove. Kako u boksove idu ostale telemetrijske informacije, tako idu i te.DTF je napisao/la:Dajte ljudi ohladite malo i pustite Hamiltona na miru. Jednostavno pravila nisu dorečena i oni su ga vratili a to nije protiv pravila i točka. I ta nedorečena pravila ne govore ništa o redoslijedu kojim će ih vraćati. Jer vjerojatno nitko nije pretpostavio da utrka neće biti prekinuta na vrijeme i da će više bolida izletiti na istom mjestu. Pa kao što i sam gospodin Jergović kaže on je sa preko 200 GP-a. Njega zato pitate "advanced" stvari, a ako već pitate osnove onda bar pročitajte prijašnje postove jer sigurno je to već netko pitao i dobio odgovor. Nemojte misliti da se ulizujem gospodinu Jergoviću, već samo razumijem koliko on zna o F1 i ne želim da nam uskrati odgovore na naša pitanja zbog lijenosti pojedinaca. A sada pitanja:
1) Već sam prije pitao kako podaci o tlaku guma dođu do auta, ali mislio sam na inžinjerski dio priče, jer je veliki problem bežično dobiti signal sa nečega što akcelerira (kotači), ali pretpostavljam da se podaci šalju sa velikom frekvencijom (recimo 1000 Hz), i ako i svaki stoti poslani podatak dođe (od kotača do bolida) to je već zadovoljavajuće jer je to 10 puta u sekundi primljeni podatak o tlaku u gumama. A nije ni da će mehaničari baš pričati kako je to riješeno, pa ako znate što više o tome napišite.
2) Na kojima gumama vozi SC i da li možda mijenjaju gume ako ima najava za kišu. Pretpostavljam da vozi na nekim univerzalnim (čitajte, za nijedne uvijete odlične, za nijedne loše).
3) U nekoj od prijašnjih sezona mehaničari Ferrarija su vježbali istovremeno zaustavljanje dva bolida u boks, i ako se dobro sjećam u jednoj utrci su istovremeno u boksu radili na oba bolida. Zašto su od toga odustali. Oprostite na dugom postu.
2) Safety Car je na univerzalnim Bridgestone gumama za cestu. Dakle, za nijedne uvjete odlične, za nijedne loše, kao što velite.
3) Logistički, to je jako zahtjevno, pa pretpostavljam da su ustanovili da im je to prekomplicirano. Osim toga, na nekim stazama (Nürburgring, recimo, je jedna od njih) naprosto nema dovoljno mjesta u boksovima za takvu stvar.
- 10dana
možda su zbog vjetra čekali tako kasno? da nebi promijenio putanju prerano, pa vjetar puhne i opet mu se taj komad nađe na putanji, pa opet mora trzat?Mladen Jergović je napisao/la:To je bila zanimljiva situacija, ali ne mislim da je Massa to napravio namjerno. On je radio ono što vozač u takvoj situaciji ne bi trebao raditi, ali Massa to radi: gledao je netremice u retrovizor. I onda je spazio tu stvar na stazi u posljednji trenutak. Siguran sam da nije bilo namjerno.SA face je napisao/la:Jos jedan pozdrav g Jergovicu,
Primjetio sam jedan potez Masse u posljednjoj cetvrtini utrke gdje sam jako posumnjao u njegov sportski duh a nisam primjetio da je to iko komentarisao, a mozda i ja samo umisljam. Situacija je sljedeca, koliko se sjecam jednom od bolida Renaulta je ispao naplatak ("ratkapa") i ostao na stazi. Massa je presao Hamiltona za cijeli krug, ali ovaj ga je pratio poprilicno blizu repa. U trenutku kad su bili na pravcu i munjevito se priblizavali odbacenoj "ratkapi" imao sam dojam da je Massa namjerno u posljednjem trenutku obisao ovu opasnost na stazi, kako bi Hamilton naletio na istu i ostetio bolid (Lewis je bio totalno zaklonjen iza Massa i sumnjam da je imao preglednost ispred Ferrarijevog bolida). Interesuje me Vase misljenje, a ispricavam se ako ste vec to komentarisali u Studiju, posto nisam imao priliku pratiti ove nedjelje HRT2.
Ono što me poslije malo začudilo je da je i Hamilton napravio istu stvar par krugova kasnije.
Za slučaj da me netko sad pita: Šta, zar vi tvrdite da vozači ne smiju gledati u retrovizor?, evo odgovora. Da, moraju pogledati, ali dovoljno je samo pogledati da bi se ustanovilo je li ovaj iza dovoljno blizu da bi se bilo potrebno braniti. Ali, nije nužno više gledati u retrovizor nego naprijed.
Znate koje je pravilo u moto-utrkama? Nikada ne gledaj otraga da vidiš gdje je onaj koji te prati. Fokusiraj se samo na svoju, što bržu, vožnju.
U autima je nešto drugačije, jer su pretjecanja znatno skuplja. Ali, kažem, dovoljan je jedan pogled da vidite kako se trebate postaviti za zavoj koji dolazi.
-
A što je suisse dosadan, prvi puta je to napisao.Mladen Jergović je napisao/la:suissebih je napisao/la:Mladen Jergović je napisao/la:
Očigledno mislite da je to moj tekst. Ne varate se, ima još mnogo ljudi koji tako misle.
Zadnja izmjena: sila, dana/u 25 srp 2007, 13:32, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Svjetski prvak
Re: kimi
Da, to mu je ženica. Bivša Miss svijeta (li tako nešto), viša od njega za desetak centimetara, IQ 180... Dobro, zezam se.tg je napisao/la:Zahvaljujem na svim odgovorima! Htio sam da pitam da li je ime na kacigi Jenni ime Kimijeve zene? Ako jeste ko je ona? Da li ste ikada pricali sa njim, kakav je privatno? Sa kojim vozacem ima Kimi najbolji odnos?
Pričao sam par puta s Kimijem. On je OK, ali ako mu niste prijatelj, nećete s njim pričati satima. Ali, posve je normalan, totalno nepretenciozan, bez trunčice bullshita. Imate osjećaj da kaže (kad kaže) točno ono što misli.
Nisam siguran da Kimi ima prijatelja među F1 vozačima. Znam da je jako dobar s Mikom Häkkinenom, i dosta dobar s DC-jem.
-
- Svjetski prvak
Ah, jednom sam u kolumni spomenuo Häkkinena, i odmah me je neki lik (na HRT-ovom forumu) napao kao da sam mu nekog ubio.Tommy je napisao/la:Moram priznati da je ovih pedesetak stranica poprilicno zanimljivo stivo za F1 fana, ima dobrih pitanja i odgovora. Tako bih zahvalio na odgovorima. Sad se ne mogu sjetiti konkretnog pitanja, ali ima nesto sto me zanima:
Vidim da cesto se doticete Hakkinena, ali niste ga konkretno opisali, pa molim nekoliko recenica o njemu, kakav je doista bio, njegov nacin voznje itd.
I takoder bih volio da opisete Bergera, iako rezultatski covjek nije puno napravio, ipak je bio jedna zanimljiva licnost.
Hvala!
Dakle, ovako. Mika Häkkinen je vrlo zanimljiv lik. Dok je bio aktivan u Formuli 1 gotovo svi u paddocku smatrali da je on uvjerljivo najgluplji vozač od postanka svijeta. Ja sam ga dobro upoznao, i puno sam pričao s McLarenovim ljudima. Mika zbog nekog razloga nikada nije mario za svoj engleski, pa ga nikad nije baš najbolje izbrusio. On što je izlazilo uzrokovalo je tu nekakvu percepciju o njegovim... ograničenjima. Međutim, ako ste imali strpljenja i malo duže popričati s njim, znali ste da je vrlo bistar, čak i lukav, i jako duhovit čovjek. Pretpostavljam da većina novinara i ljudi u F1 paddocku jednostavno nisu s njim popričali dovoljno dugo.
Sličnu stvar kažu i u McLarenu. Njegovi inženjeri vele da je jednako bistar kao što je bio brz. Dakle, puno.
Berger je kompletno druga priča. On je bio (i još je) veliki manipulator, koji je uvijek znao kako da se predstavi medijima u najboljem mogućem svjetlu. To mu je uvijek bilo važno, i u tome je uvijek uspijevao. Osobno ne mislim niti da je previše pametan, a znam sigurno da je poprilično falš. Nikad ga nisam osobito cijenio kao vozača, a sad ga još puno manje cijenim kao vođu ekipe. Uostalom ovo što se upravo dešava vozačima Tora Rossa to dobro ilustrira.
- Toranosuke Takagi
Molim Vas prognozirajte što će se događati u Toru Rossu.Toranosuke Takagi je napisao/la:Pozdrav
Zašto su 2002. u Mclaren uzeli ipak Raikkonena? Znam da je bilo razgovora i o Heidfeldu koji je sezonu prije imao više bodova od Raikkonena. Heidfeld 12 bodova, Raikkonen 9 pa su ipak uzeli potonjeg.
Heidfeld je čak jedno vrijeme i testirao za Mclaren te vozio F3000 za njih.
Ron Dennis ne voli Njemce?
Hvala
Zadnja izmjena: Toranosuke Takagi, dana/u 25 srp 2007, 13:43, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Svjetski prvak
Takvih priča ima uvijek, pogotovo na tim nekakvim siteovima koji se bore za nove posjetitelje.Buba je napisao/la:Gosp Jergovicu upravo sam pokusao da procitam sakako oni kazu,Alonso se vraca u Renault,nesretan je u Mclarenu,pominju jos neki problem s Ronom Denisom i odredjivanjem strategija utrke....otprilike tako sam uspio da prevedem,ne govorim njemacki bas najboljeKod: Označi sve
http://www.motorsport-total.com/f1/news/2007/07/Fernando_Alonso_und_Renault_07072408.html
.Koliko tu ima stvarno istine?
Ja im povjerujem tek kad vidim potvrdu na nekom od siteova, ili drugih izvora informacija, kojima više vjerujem.
Ovo ne znači da ne mora biti i nešto istine u tim pričama, ali obično je mudro malo pričekati.
-
- Svjetski prvak
Da sam ja Alonso i da sutra McLaren proglase full krivim za ovaj cirkus oko Stepneya i Coughlana, sigurno bih prvo tražio prave, konkretne dokaze. Ako bi ih bilo, vjerojatno ne bih bio osobito sretan da mi netko - zbog te krivice - oduzme 68 bodova koje sam zaradio uz prilično muke. A o ugledu, reputaciji i tim stvarima da ne govorim.tvojnov2 je napisao/la:Mislim da smo dosta naklapali o tome zašto je onaj bager vratio hamiltona u utrku.Pravila su tu da se poštivaju a ona izričito govore da ako vozač uspije održati upaljen motor u bolidu onda ima pravo zatražiti da ga se vrati na stazu i TOČKA.Da je netko drugi od vozača to napravio vjerojatno bi i njega vratili no svi su ga ugasili nakon što su izletili sa staze.Ja sam navijač ferraria kao i dosta vas na forumu ali to ne znači da imamo pravo gnjaviti hamiltona zbog toga kao niti gospodina jergovića u vezi ove teme.Sigurno ima puno zanimljivijih stvari koje bi vas zanimale i na koje biste htjeli čuti odgovore od mladena zato bi molio da se svi okane toga.
Imam dva pitanja za gosp. Jergovića
Danas sam čitao kako kako bi alonso zbog narušenog ugleda momčadi mogao napustiti mclaren ako oni budu proglašeni krivima zbog ove afere oko krađe podataka.Kako komentirate ovo mladene?
Zanima me što za sad znate o novim stazama koje će ugostit formulu 1 iduće godine.Imate li neke važne detalje u vezi staza valencije i singapura?
Ali, siguran sam da Alonso neće ništa poduzeti prije nego ustanovi sve, apsolutno sve, činjenice, bez obzira na prvu FIA-inu presudu.
Vidio sam neke detalje ovih staza na Autosport.com siteu, i mislim da će obje biti vrlo zanimljive, osobito ova u Valenciji, koja će praktički biti gradska staza s prosjekom od oko 200 na sat. Puno više od toga ne znam ni ja, ali predlažem da virnete na taj site i steknete sami svoje prve utiske.