Postoji li ikakva, ali baš i ona najmanja teoretska šansa da neko od nas običnih smrtnika kroči na tlo te tvornice?Mladen Jergović je napisao/la:1/ Razlozi su čisto estetske prirode, koliko ja znam.BMW je napisao/la:Sumnjam jer je Williams ove sezone ok, ništa specijalno(negdje oko 1s su sporiji od naboljih-samo to je puno za stići, da ne govirim o pomaku koji će ostvariti top3 tima i možda RBR i Toyota). Da im nije prošle sezone bio toliko loše ne bi to bilo toliko specijalno. Uz to mislim da im je pomoglo limitiranje motora(jeftiniji su, a oni su kratki s lovom).Mladen Jergović je napisao/la: 4/ Zašto sumnjate? FW29 je dobar auto. Zašto bi FW30 bio loš? Nisam siguran da imate nekakve osnove za tu sumnju. Nemam ni ja skoro nikakve osnove da mislim da će to biti super auto, ali, u principu, mislim da ne treba unaprijed u sve sumnjati. I naravno: nedavno sam bio u Williamsu, vidio neke stvari i znam koliko energije ljudi ulažu u taj novi auto.
1)znate li zašto Williams ima ovakvu boju bolida-nekako mi je to bilo razumljivo prije zbog BMW-a , a sada- da li je to zbog Lenova ili namjerno ne žele farbati auto raznobojno.
2a) zašto najlošije ekipe imaju Ferrari motore, a RBR npr Renault- zar je Ferrari davao neki popust samo da daju posla ljudima koji se bave motorima u firmi.
2b) što se događa sa ljudima koji su radili na razvoju motora sada kada je zamrznut razvoj.
3)Mladene čitao sam 2 izjave od RB i u prvoj kaže da im je zračni tunel u banani(radilo se o dolasku 2 aerodinamičara iz Will i BMWa), a značajnije je po meni da je i u drugoj rekao(radilo se o testiranju ovoga bridge prednjeg krila) da još nisu dobili brojeve kao u tunelu(tražio sam link ali ga ne mogu naći, za prvu izjavu mogu). Po meni je to zanimljivo jer ako još nisu uspjeli srediti tunel znači da će im i 2008 bolid biti lošiji nego što bi moga biti da im radi sve ok. Vaše mišljenje molim, tj da li imate kakvih informacija da li su uspjeli srediti tunel. Nadam se da vas ne davim sa mojim analizama, samo me zanima vaš komentar.
4)I najbitnije dajte molim vas recite što više možete o posjetu Williamsu.
2a/ Manje-više stjecaj okolnosti. Motor nije jako različit od onog u Ferrariju. Ove godine svi su motor manje-više isti. Razlike su drugdje.
2b/ Nešto je ljudi premješteno u druge dijelove tih kompanija. Ali, razvoj nije posve smrznut. Samo je razvoj na povećanju okretaja (i konja) smrznut, ali druge komponente i karakteristike motora (poput okretnih momenata ili krivulja snage) neprekidno se i dalje razvijaju.
3/ Navodno je tunel već neko vrijeme OK. Newey je ionako instinktivni aero-dizajner, pa će se kod njih bilo kakv tehnički hendikep osjetiti možad i manje nego kod drugih.
4/ Ah, to je san za svakog tko ima F1 u glavi. Razgovarao sam sa svim ključnim ljudima, od toga više od sat vremena s Frankom. Naravno, znam ga od prije, ali uvijek se malo iznenadim koliko je to sjajan lik. Vrlo karizmatičan i vrlo skroman. I naravno, nevjerojatno pun energije, unatoč svojem hendikepu. Ali, najljepša stvar je da je Williams prava, iskonska F1 tvornica. Prođete portu i uđete u F1 svijet koji zapošljava 500 ljudi, od kojih svaki zna svoje mjesto i svaki sudjeluje u svakom momentu na Grand Prix vikendu. I ne parkingu nema Porschea i Aston Martina...
BTW drago mi je pročitati ovo za Franka Williamsa. Otkad pratim F1 taj čovjek mi je vazda bio nekakav poseban. Možda je to i do kolica ili ne znam čega, ali sam vazda prema njemu osjećao određeni respekt.
Sjećam se jedne slike, sa ne znam kojeg GP-a, kako tip iz momčadi Williamsa gura Franka kroz prazan pit lane, a Frank samo u krilu ima jednu aktovku. Baš man on the mission.