Slažem se, ova karakteristika manjeg trošenja guma je izrazita kod Ferrarija kad su temparature nešto niže a na bolidu je trša smjesa guma. Red Bullov bolid ima strašan downforce, a uz to i gume jim nekako izdrže do kraja. Ne znam ali možda je stvar i u tom stražnjem ovjesu RBR, niko ga dosad nije kopirao jer ima svojih mana ali za sada je ima več pozitivnijih nego negativnijih. Jer ne vjerujem, da u MCM i u Ferrariju ne znaju napravit aerodinamično efikasan bolid več dvije godine za redom, a jedino jih taj ovjes toliko razlikuje od RBR.nikolaa je napisao/la:http://www.autosport.com/news/report.php/id/83511
Razlog Ferrari-jevog zaostatka za Red Bullom sa moje tacke gledista, ali i sa Domenicallijeve i Massine:
Gume koje su tvrdje od VN Australije pa do sada.Izgleda da Ferrari-ju ove gume bas najbolje ne leze, vjerojatno zbog njeznosti prema gumama.U Bahreinu je to funkcioniralo sa jedan lvl meksom gumom ( mislim na opcijsku tvrdju smjesu od 2 ponudjene tokom vikenda - tvrdu i meku ) i bolid se sjajno ponasao a zaostatak za Red Bulom je bio u kvalama svega 0.1-0.2 sec.Od Australije se koristi ova smjesa koja je bila aktuelna ovog vikenda i vidi se da Ferrari ima problema na njima ( pogotovo Massa; Alonso se prilagodio i bolje zagrijavao gume ).Razlog lezi u prenjeznoj postavci F10 prema gumama ( odlika Ferrarijevih bolida godinama unazad ) tako da gumama treba vise vremena da se zagriju na optimalnu temperaturu.U Bahreinu su temperature bile karakteristicne za tu zemlju, tako da je problem bio manje izrazen.Dok sada je to preslo na novi nivo kako je dosla Evropa i hladnije proljece.U Spaniji ovog vikenda nije bilo odvec toplo.
Dakle, downforce i prenjezan pristup prema gumama su glavni razlog zaostatka bolida F10 za RB6.
Edit: Evo i jedne slikice F-duct a na Ferrariju