Simulacije vožnje

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori

Koju igru bi željeli da koristimo za ponovno okupljanje F1-HRacing ekipe? (moguće više izbora)

rFactor
6
25%
rFactor 2
4
17%
Race 07
3
13%
RaceRoom Racing Experience
3
13%
GTR2
2
8%
Automobilista
5
21%
Project CARS
0
Nema glasova.
Project CARS 2
1
4%

Ukupno glasova: 24

Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Mercedes

Re: Simulacije vožnje

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

Mansell je napisao/la: Povecanjem powera vise snage se prenosi na kotace te ak je zadnji pogon onda je samim time vise oversteera.
Recimo ja od kad sam prestao koristit tc na f1 od onda stavljam power od 0-3 (ovisi od staze) jer se uopce nemoze gas davat jer me odma izvrti ili sam u velikim problemima a prije kad sam koristio tc sam stavljao power oko 15 i bez problema sam vozio.
Za coast jos nisam skuzio sto je jer ne primjecujem bas razliku kod voznje.
A pump ti ima i kod f1. Ak stavis na 0 onda svaki kotac radi za sebe (ak proklizi jedan drugi ostaje na istom), a ak stavis na npr. 100 onda su povezani (kad proklizi jedan onda i drugi pocne proklizavat jednako kao i prvi) pa je u tom slucaju vise oversteera.
Ovo sam napisao iz vlastitog viđenja.
istina oko powera, ali ti igraš F1 mod pa se tu radi oko 700ks i zato ti power mora biti mali jer ne možeš gasom kontrolirat toliku snagu pa staviš da ti ubija diff snagu. Pošto je velika snaga sa velikim powerom bolid se ponaša kao karting sa direktnim prijenosom, zbog toga ti se čini oversteer a kod nekih slabijih klasa npr auti od 200ks pod punim gasom u zavoju tjerat će preko nosa sa powerom 100%, dok s nula će bit mrtvi kroz zavoj.
ovo što si naveo pod pump ja još nisam sreo u modovima sa samo zadnjim pogonom. To što si ti opisao da si primjetio bi bilo Lock/zatvaranje diff-a a to u većini igra ne možeš baš štelovat. Otvoreni diff je samo na serijskim autima al je vožnja otežana jer se gubi previše snage na proklizavanju.
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

@ Mansell bio si u pravu oko 'pump'-a, bude u nekim igrama kao zatvaranje diffa. Što veći postotak više se momenta prenosi na drugi kotač.

evo jedan odličan video Race X moda
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jYZze4yI ... re=related[/youtube]

-kad poskidate i probate javite da se dogovorimo za online (koga još zanima šaljem mu na pm linkove)
slika
47
Moderator
Moderator
Navijam za: Crveno
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

kakva sve čuda moderne tehnologije imamo u ovo vrijeme, a vi još derete po prošlosti :biggrin:

malo vas zekam, ali volim više malo novije autiće.
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

47 je napisao/la:kakva sve čuda moderne tehnologije imamo u ovo vrijeme, a vi još derete po prošlosti :biggrin:

ima i novijih u modu ako si probo, imaš Mini Cup, WTCC 06-07, Caterham, BMW M3 Challenge...
meni su svi dobri za šibat, jedino Caterham je teže krotit...bježi na sve strane.
slika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

Ćale od Lewisa je napisao/la:
47 je napisao/la:kakva sve čuda moderne tehnologije imamo u ovo vrijeme, a vi još derete po prošlosti :biggrin:

... jedino Caterham je teže krotit...bježi na sve strane.
DAAAAAAA!!!!
Ups!
Nisato to valjda tako glasno rekao!
Za utrku sa Caterhamom sam za ... iako mi mod malo "poremetio" postavke volana jer nakon instalacije mi gas ne ide do kraja ako ponovo ne podesim postavke (ali samo za rF) ...
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

jel zna neko slagat setup u rfactoru da me nauci malo ? :) imam problem malo s tim :)
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
doktor95
Navijam za: Otkad je Kimi otisao nist

Post Postao/la doktor95 »

meni je na default jedva znam vozit 5 krugova da ne izletim kamo li to xD xD
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

kimiraikkonen1 je napisao/la:jel zna neko slagat setup u rfactoru da me nauci malo ? :) imam problem malo s tim :)
zanimljive si se teme dotaknuo, baš sam ja mislio prije predložiti da malo pojasnimo i opišemo pojmove u setupu te što će biti ako se podesi u jednom smjeru a što u suprotno.

Ja ću pokušat čim kraće u kratkim crtama opisat šta radim s setupom. (za rf a isto vrijedi za GTR itd...)

Najprije kao i svi ako ne poznam dovoljno stazu i auto koji vozim odem napraviti recimo dva kruga.
Tu već imam uvid što ne valja s defaultom. Kratim ili produžujem mjenjač onoliko koliko pita najduža ravnica na stazi, tj da u zadnjoj brzini postigne top speed. Čim su kraće brzine to je međuubrzanje bolje to je valjda svima jasno.
Druga stvar je ta što uočujem zavoje na stazi i zone kočenja. Ako staza ima zone kočenja nakon dugih pravaca (kao Monza npr) omjer kočenja podesim 60-40 (F-R) jer će tad bit pritisak dosta snažan i na zadnje kotače pa je brže zaustavljanje. Ako staza ima zone kočenja u samom zavoju, odnosno da volan ne stoji ravno već skrećete i kočite...e tu će vas omjer 60-40 lagano okretat. Pošto se na kočenju zadnji kraj diže i nemate ravnu putanju, jak pritisak na zadnjoj osovini mogao bi dovest do laganog blokiranja jednog kotača pa ima efekt kao da ste lagano cimnuli ručnu. Za takve staze idem na 65-35 ili 70-30. Omjer kočenja je jak sad na prvim kotačima i doći će do izražaja jako trošenje prednjih kotača kao i možda kočenja s blokiranjem pa je dobro smanjit pritisak kočnica na 90 ili čak 85% ako niste vješti na pedali s kontroliranjem na osjećaj. Engine brake map ili 'kočenje motorom' uvjek podignem ako vozim vozila s zadnjim pogonom. Kod auta ide do nekih 3 ili 5 a kod f1 ide i do 14. To podignem iz razloga što ako je manji onda će nakon svakog brzog šaltanja u nižu zadnji kraj dosta kočit motorom pa je moguće i da na trenutak zablokiraju zadnji kotači što zna gadno iznenadit prije zavoja (kao podignuta ručna).

Kad sam riješio ubrzanje i kočenje idem na teži dio i manje mi poznat a to je ovjes.
Camber ili kut nagiba kotača podesim kako me pita staza. Većinu staza koje sam prakticirao su imale više desnih zavoja pa ljeve gume užasno pate i troše se brže od desnih. Na ljevoj strani podignem u negativno negdje do -3.5 iza -2.5, na desnoj strani ispred -2.8 i iza -1.9 (otprilike). To radim kako bi gume bolje prijanjale uz zavoje. Na rF imate onu grafiku s potrošnjom guma i kockice s bojama. Morate nagib podesit tako da se središnji dio gume zagrijava jer onda najbolje prijanja. Ako posjvjetle samo rubovi na kockicama onda ste pretjerali s nagibom, štimat onda dalje dok ne počne cijela kocka jednako svjetlit a najviše sredina gume. Možete i štimat simetrično, nema pretjerane razlike između gripa.

Ako staza ima brze zavoje krilica smanjim u suprotnom podignem. Gume kod brzih zavoja napumpam do nekih 170 ispred i 175 iza manje će se trošit i grijat. Za sporije zavoje ispred 155 iza 160 (ovo govorim za aute, F1 je to puno ispumpanije). Može ovisiti i o kočenju da ćete morat štimat drugačije jer će kotači blokirat.
Ako se poveća sila u amortizerima prije će se auto smirit preko pasica i neravnina ali će put kočenja bit nešto duži i putanje kroz zavoj malo šire.
Ako kroz zavoj imam previše oversteera (bježanje preko guzice) onda je potrebno iza malo stvrdnut (pojačat) 'anti roll-bar' ili prevjes (balans štanga). Ako bježi preko nosa (oversteer) ispred malo spustim tvrdoću.
Diferencijal podesim s tim da lock/pump (zatvaranje/špera) na 40%. To je neka krajnja granica da ne gura previše preko nosa a moguće je kontrolirat proklizavanje pod gasom. Power na nekih 60 do 80% , coast na 10 do 20% i preload na 1 (par postova prije je objašnjeno ova 3 mjerila kod diffa).
Ako vozite neki jači mod ili F1 bez Traction Controla postavke diferencijala da vam ubija snagu bi trebale biti lock/pump 0%, power=10%, coast=10, preload=5 i zadnje gume skroz ispumpane. Kad počne proklizavat zadnji kotač samo pustit gas na sekundu i bacit u višu brzinu.
Ima tu još mnogo toga što još nisam detaljno istražio još kao 'toe' ili trap (špur). Kod zadnjeg pogona ide pozitivan, da kotači gledaju prema automobilu jer pošto zadnji pogon gura on lagano otvara trap. Kod prednjeg pogona treba biti negativan da kotači gledaju prema van jer pošto prednji pogon grabi (vuče) on pod gasom uvlači kotače prema unutra i zatvara trap. Da sad objašnjavam kako se koji ponaša po ravnom i u krivinama to je prezamršeno (naročito kod prednjeg pogona).

To je to što ja čačkam po autu, ovjes je zamršen tako da nać idealnu potršnju guma i držanje na stazi je nauka. Bazirao sam se na zadnji pogon i na suhe uvjete, po mokrom ovo sve zaboravite...tad će vas samo gas i volan spašavat na stazi (vozačko umjeće). Ne znam ni ja još dosta toga oko ovjesa pa ako netko zna više do detalja svaku postavku neka me ispravi ili se nadoveže.
Zadnja izmjena: Ćale od Lewisa, dana/u 15 ruj 2010, 20:41, ukupno mijenjano 1 put.
slika
doktor95
Navijam za: Otkad je Kimi otisao nist

Post Postao/la doktor95 »

jel velika razlika izmedu tvog setupa i defaulta??
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

ps. ovaj race x je odlican :) javite ak budete radili nes online :D i hvala na ovom za setup :)
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

doktor95 je napisao/la:jel velika razlika izmedu tvog setupa i defaulta??
pa čuj ima razlike pola do sekundu brže nego default otprilike, a naravno od staze do staze ta razlika može biti ogromna. Stil vožnje također je jako bitan, auto može okvirno biti podešen za neku stazu ali npr ja ću za svoj stil vožnje sebi to još doradit da bi mogao iskoristit svoju tehniku. Neće svakome odgovarat moj setup kao ni meni tuđi jer netko si štima za čim kasnije kočenje, netko za oversteer itd...
Recimo Nordschliefe, setup ne smije biti ni pretvrd ni premekan, niti brzine preduge ni prekratke. Staza ima skokove, visoke pasice, duge pravce, zavoji se ne mogu sjeć a potrebno ih je prolazit čim otvorenijom putanjom al naravno dotaknut i apex (vrh zavoja) da bi dobio na vremenu. Na mnogim modovima upravo default mi je najbliži pravim setupom za ovu stazu (osim malo omjer brzina i diferencijal).
Ja sam u gornjem opširnom postu probao opisat čemu šta služi i što ja najviše pazim kod setupa a naravno da će se do pojedinaca razlikovat.
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ima li kandidata večeras u 20:00 h za online vožnju?

rfactor - Race X 1.25 mod

auto: Caterham CSR pod upgrades stavit Class packages CSR 260
staza: Tsukuba - Download (rf central)

practice: 15min
quali: 10min
race: 15min
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

jučer smo se okupili ekipica s foruma (ćale, TTCO, 47, K1M1) tu i tamo nam se pridružio poneki gost (japanac itd...) pa smo vozili rF s Race X modom.

prvi video kompilacija svega

drugi video, pobjeda 47 na Monzi (uz malo sreće :biggrin: )
http://www.youtube.com/watch?v=RinqM7RmtB8" onclick="window.open(this.href);return false;
(obratit pažnju na 3:08 kako je K1M1 izbjegao dodir s 47 koji je izgubio kontrolu na pasicama =D> )

zabava s Touring autima je zagarantirana, nadam se sutra većem broju :D
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

tourning auti su spica ocekujte i mene sutra :d ako mi radi online :D
slika
47
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

Ispada da gdje god sam ja, spektakl garantiran :biggrin:

A onaj sajd u 1. na Nurbu, bilo je 'Oh shiiii...', al sam ga svojim super skillom uspio zadržat!
Da, moš mislit'! :D

Super je filmić Ćale ;)

Što više to bolje!
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tko je zainteresiran za vožnju večeras može u 20:00h se ubacit na server
game: rF
mod: Race X 1.25
klasa: WTCC2006
Staze:
Donington park download (rf Central)
Brands Hatch download (rf Central)

server će bit otvoren od 20:00h
slika
indy500
Navijam za: Kubica i Schumacher
Kontakt:

Post Postao/la indy500 »

F1 2010 (PC)

Evo tko želi igrati... F1 2010... Potpuna igra...

http://fileserve.com/list/VvM5DE8" onclick="window.open(this.href);return false;
wolfman
HNL kladionica super velemajstor
HNL kladionica super velemajstor
Navijam za: Vettel

Post Postao/la wolfman »

indy500 je napisao/la:F1 2010 (PC)

http://fileserve.com/list/VvM5DE8" onclick="window.open(this.href);return false;
To je ova od codemastersa :?:
indy500
Navijam za: Kubica i Schumacher
Kontakt:

Post Postao/la indy500 »

Da, ova najnovija....
Ovo je verzija za PC
Mansell
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Mansell »

wtf pa zar ne izlazi u subotu?
F1 FSONE 2009 DELO RACING LEAGUE CHAMP
HISTORIC GTC 2011 F1-HR LEAGUE CHAMP
Mercedes-Benz 190E Cup Legends 2012 F1-HR LEAGUE CHAMP
F3000 2013 F1-HR LEAGUE CHAMP
Race of Champions 2014 BSR LEAGUE CHAMP
47
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

Kakva makina treba za to? nekako sumnjam da ću moći igrati...

Uglavnom, važnije stvari...hoće biti kakav multy večeras? :D
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

50% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

ps. za ove koji budu instalirali igru kad odete kliknut u create new profile skrolajte ful dole i idite na create local profile da vam moze saveat inace vam nece jer treba original cd key :)
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pred dva dana kad smo furali (Ćale, K1M1, Mansell, 47 i Zekill-stari online prijatelj = francuz)

Race 1: http://www.youtube.com/watch?v=OsV_ItvYuG4" onclick="window.open(this.href);return false;
Race 2: http://www.youtube.com/watch?v=h6YiWD83gZ4" onclick="window.open(this.href);return false;

pobjeda u prvoj 47 igrom slučaja :lol:
slika
47
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

ma šta igrom slučaja?! jesam ja kriv što vi tolko griješite :biggrin:

Ma FWD je dobar kad se navikneš, nema toliko plesanja, auto ide kud ga uperiš, hehe.

Odabir muzike, ćale, mislim stvarno.
slika
Odgovori