Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
karabaja
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren

Re: Formula 1 team - McLaren

Post Postao/la karabaja »

One and only je napisao/la:Najklasičnija staza je bila Barcelona. A strategija od 2 zaustavljanja bila je zbog kazne, ne zbog karakteristika bolida.
Elem mislim da je McLaren jako aerodinamički efikasan, vjerovatno najefikasniji na gridu trenutno, ali da je dosta ograničen po pitanju razvoja. Njihova filozofija ja da više zraka ide preko bočnih stranica, a tu je prostor za razvoj skroz ograničen. Ostali su odabrali opciju "prebacivanja" zraka na stražnji kraj pored i ispod bočnih stranica gdje je manevarski prostor zbog pravila puno veći. Da se razumijemo i McLaren i ostali koristi obe putanje za dovođenje zraka na stražnji kraj, samo što je kod McLarena zbog nosa jedna dominantnija, a kod drugih ova druga. Sam Newey je rekao da je to McLarenova filozofija i da on tu ne vidi problema za njih, ali opet i sam je odabrao visok nos s grbom. Vjerovatno ima više prostora za napredak.

2 zaustavljanja sam spomenuo čisto da apeliram na to da i na taj način njihov bolid relativno dobro funkcionira na takvoj stazi. Inače se slažem s tobom.
Forza
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari - F1

Post Postao/la Forza »

karabaja je napisao/la: S druge strane što je međuosovinski razmak veći to je bolid stabilniji u bržim zavojima
Ove godie mp4/27 ima krači međuosovinski razmak od mp4/26 i Lowe je na predstavljenju bolida izjavijo, da je jedan od razloga zašto su odabrali takav dizjan zbog manje obrabe prednjih guma ;)
slikaslikaslika
karabaja

Post Postao/la karabaja »

Forza je napisao/la:
karabaja je napisao/la: S druge strane što je međuosovinski razmak veći to je bolid stabilniji u bržim zavojima
Ove godie mp4/27 ima krači međuosovinski razmak od mp4/26 i Lowe je na predstavljenju bolida izjavijo, da je jedan od razloga zašto su odabrali takav dizjan zbog manje obrabe prednjih guma ;)
Da, da, naravno, 25ica i 26ica su bili ogromni bolidi, ali bilo je aerodinamički efikasnijih... Mp4/27 sam usporedio s ostalim bolidima na gridu, ne s njima :)
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Malo povratak u prošlu sezonu...Scarbs pojašnjava jedan zanimljiv koncept koji je McLaren testirao, ali nije radio...
MP4-26 ispuh
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

http://www.auto-motor-und-sport.de/form ... 35137.html" onclick="window.open(this.href);return false;
evo za one koji kuze njemacki... bas me zanima hoce li se ubrzat malo....
McLaren u <3
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

...pa sporiji ne mogu biti...moraju i oni jednom nešto ubost...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Bernardinac
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Bernardinac »

McLewis je napisao/la:http://www.auto-motor-und-sport.de/form ... 35137.html
evo za one koji kuze njemacki... bas me zanima hoce li se ubrzat malo....
Piše da je matica već prikačena na felgu ali da to nije jedini detalj koji je McLaren predvidio za ubranje box zaustavljanja.
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

veli lujo da je danas mogao jos brze, ali nije uspio poklopit sva tri sektora brza.... i djeluje jakoooo zadovoljan :)
EDIT:

Kanada je nasa trka definitivno postala...... 2005, 2007, 2010, 2011, 2012!!!!!! 5 pobjeda u 8 godina, ali se treba oduzet 2009. kada se nije vozila :) znaci samo smo 2006, i 2008. kiksali :)

Scud: KORISTI OPCIJU " BUMPIRAJ " ako imas jos sta za dodati.
McLaren u <3
Matt_77
Početnik
Početnik

Post Postao/la Matt_77 »

Napokon dobre odluke na pitwallu...boks jos malo sepa ali je napredak ogroman =D> ....bitno da ne stoje tamo po 10 sekundi i lewis ce to nadoknadit :biggrin:
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Da, malo sam se usro kad su rekli dada, sigurni smo da idu 2 put, i onda vidim da neće ić 2put, al na kraju su ispali pametniji i od bikova i od crvenih :D :D :D. (napokon!)

EDIT:
Kao što smo već ranije pisali ove sezone, McLaren uistinu posjeduje i usavršava sistem kojim mehančiari ručno, prilikom svakog zaustavljanja u boksu, mogu podešavati način i količinu zagrijavanja stražnjih guma na svojim bolidima.

Sistem je revolucionaran, posve u skladu s tehničkim pravilima i, čini se, funkcionira. No, samo u slučaju Lewisa Hamiltona.

- Sistem je relativno jednostavan – objašnjava jedan od doajena talijanskog F1 novinarstva, specijalist za tehičke detalje, Giorgio Piola. – Na karoseriji McLarena, odmah iza kokpita nalazi se mali otvor. Tu je jedan poseban vijak za podešavanje. Mehaničar jednostvno odvijačem može podesiti količini toplog zraka što iz sistema za hlađenje stražnjih kočnica struji prema gumama.

Zagrijavanje stražnjih guma, osobito ovih iz nove Pirellijeve generacije, kritično je za sve F1 bolide, jer, u sprezi s ekstremnom trakcijom na izlascima iz zavoja, izravno utječe na brzinu i progresiju degradacije guma. Ove sezone, kada je sveukupni aerodinamički potisak na repu bolida smanjen zbog zabrane lanjskih ispušnih difuzora, stupanj degradacije golema je enigma za sve ekipe, a njezina nekonzistencija i nagli, nenajavljeni pad prijanjanja guma glavni su uzrok onog što mnogi (posprdno) zovu Pirelli lutrijom u 2012., a drugi hvale jer proizvodi uzbuđenja na stazi i glavobolju za kladioničare širom svijeta.

Problem za McLaren je u tome što njihova dva vozača s radikalno različitim stilovima vožnje očito ne uživaju jednaku korist od novog sistema. Jenson Button, vozač hvaljen zbog izuzetno nježnog stila vožnje koji je prošle sezone bio osobito podesan za (tada) nove Pirelli gume, ove godine (osim u prve tri utrke sezone) nije niti blizu Hamiltonovim predstavama.

Stručnjaci smatraju da čak niti McLarenov sistem kontrole grijanja stražnjih guma ne pomaže Buttonu zbog tehničkih promjena na koje je ovu ekipu, nakon utrke u Kini, natjerala tehnička komisija FIA-e. Za razliku od poznatih i široko publiciranih slučajeva rupa u podu kod Red Bulla, mnogo se manje pisalo o činjenici da su u McLarenu, nakon utrke u Kini, bili primorani radikalno promijeniti čitavu strukturu šasije svojih bolida, nakon što je FIA odlučila da je McLaren prekoračio dozvoljene tolerancije u fleksibilnosti poda.

Naime, nakon utrke u Šangaju otkrivena je izuzetna istrošenost krajnjih ploča prednjih krila, što je povezano s pretjeranom fleksibilnošću poda. FIA-in tehnički delegat Charlie Whiting poslao je McLarenu diskretno pismo upozorenja i ekipa je do utrke u Španjolskoj morala preinačiti svoje šasije do te mjere da je napušten koncept niskog nosa, pa zbog toga od Barcelone na dalje McLareni i izgledaju drugačije.

Promjene nisu uzrokovale pad performansi bolida, ali samo u slučaju Hamiltona koji je, osobito u kvalifikacijama, i dalje uspijevao ostati u samom vrhu. Kod Buttona je, međutim, situacija posve drugačija. Upravo od Španjolske naovamo svjetski prvak iz 2009. izrazito se muči da uopće uđe u Q3 fazu kvalifikacijama, a u utrkama ga jednostavno nigdje nema.

Button sam inzistira, kao što smo već ranije pisali, da razlog nije samo u nemogućnosti efikasnog korištenja Pirellijevih čudljivih guma. Čini se da mu osobit problem predstavlja i novi koncept McLarenove šasije koja sada, čak niti uz sistem podesivog zagrijavanja stražnjih guma, jednostavno više ne odgovara Buttonovom stilu vožnje, već (još) više favorizira Hamiltonov stil živahnog repa bolida.

McLarenov tehnički direktor Paddy Lowe, međutim, smatra da je, u krajnjoj liniji, razlog ipak u gumama.

- Problem je ekstremno složen – veli Lowe. – Naš bolid je dobar, no efikasan je samo kada ga se podesi posve savršeno. To je teško zbog guma. Mislim da njihovo funkcioniranje razumijemo možda 30 posto.

A kada, nakon sedam odrađenih utrka u sezoni, to kaže čovjek Loweovog kalibra, treba znati da je problem povelik, i zapravo tek onda cijeniti u pravom svjetlu Hamiltonovu pobjedu u Montrealu.
Vrlo zanimljivo.
Izvor: http://mladenjergovic.com/tajna-jedne-kalvarije" onclick="window.open(this.href);return false;

Scud : KORISTI OPCIJU : " BUMPIRAJ " ako imas jos sta za dodati
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Ko ima želju kupiti majcu, ili nešto od Mclarena sad mu je prava prilika http://f1store.formula1.com/stores/f1/c ... 8a92150317" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Forza
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Forza »

slika
@ScarbsF1
McLaren, this appears to be a revised version of their adjustable brake duct
slikaslikaslika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

Paddy Lowe kaže; "Fastest pit stop in McLaren history ... 2.98 seconds stationary time (Lewis' first stop in Canada)." :thumbup:
slika
Caldor
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Caldor »

SVIMA OTKAZI
King iCool
Veteran
Veteran
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Da nisu opet zajebali u boxu sad bi vodil i nebi bil pod istragom. Prvo zaustavljanje je bilo najbrže od svih ali normalno da to odma moraju zeznuti...
Caldor
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Caldor »

E koliko mi bodova prosipamo.
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

hahahahah kako sam ja riknuo od smijeha kad je skliznuo bolid u boksu !! ajde ajde u Kanadi vam se poklopilo tu nije haha :biggrin: Niste imali sreće ovu trku , jos onaj klipan od Maldonada :D
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Meni nije jasno zašto su iz McLarenovog boxa pred kraj utrke ohrabrivali Hamiltona da pritišće i pokuša sustići Alonsa, :?: jednostavno nije bilo nikakvog razloga za to, jer je Alonso imao solidnu prednost ispred, takođe poznato je da je kombinacija Alonso-Ferrari nježnija prema gumama od kombinacije Hamilton-McLaren, Alonso je bio ispred i konrolisao je situaciju, to pritiskanja ga je možda i koštalo naglog pada u perfomansama guma u pretposlednjem krugu utrke. ;)
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

vjerojatno su, kao i Ferrari u Kanadi, očekivali da će gume dulje trajati

slika
Slash
Veteran
Veteran

Post Postao/la Slash »

Ma užas je to, bile su dobre do tih krug-dva prije kraja. Da bar postepeno počnu gubit performanse, a ne ovak kad ''otiđu'' praktički odmah. Šteta što nisu izdržale bar još taj krug. :(
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Buttonu su počele još prije odlaziti. Nešto ne štima kad je tako vruće.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Forza
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Forza »

Mclaren je mnogo resursa usmjerio u rješavanje problema stražnjih guma sa mapama, blanasom, diffom, i ovjesom. Čuli smo i po team radiu kada je trkači inžiner Hamiltonu spomenuo, da pripazi na gume na nekim djelima staze. Kako kažu gume su otišle prije nego su tu predvidjeli sa simulacijom. Ali po izjavama svi su timovi pokušavali smanjit termalnu degradaciju a pred kraj utrke vodeči su imeli iste probleme samo što su kod Hamiltona ti bili mnogo veči. A kad smo kod pitstopa. Mclaren je utanoć svemu imao najbrži pit sa samo 2.6s. Samo treba više konstante.
Martin Whitmarsh: “These days everything is a surprise…”

Martin Whitmarsh admits that McLaren was surprised by how early Lewis Hamilton found himself in tyre problems in Valencia.

Hamilton was the first of the leaders to pit after the start, and also hit more severe trouble in the closing laps than anyone else who had changed to primes at the same time as he had, under the safety car.

“I think these days everything is a surprise in motor racing, isn’t it?,” Whitmarsh told this writer. “I think it was tough on the option tyre, which was probably overheating, so we decided to stop early. It was a little bit stronger on the prime tyre, frankly, but it would was obviously going to be a tough old race.”

Hamilton dropped behind Fernando Alonso after his disastrous pit stop under the safety car.

“We had an equipment failure at the stop which made it even tougher. It was the front jack that failed and dropped the car, and unfortunately with a pit lane like that he had to come in at a steep angle, so it wasn’t great anyway. As it turned out it did not materially have an effect on the outcome of the race, which was very disappointing.

“At the end he was clearly and obviously struggling on the tyres. Twenty nine laps on either tyre was going to be a challenge, and it proved very difficult to do. If you stopped early you were taking a big risk, so it was difficult to come through that one.

“The Maldonado incident finished his day off pleasantly! Obviously Maldonado was off the track and back on again – I’m sure both drivers have different views. It was pretty frustrating.”

Whitmarsh was pleased that Jenson Button at least managed to recover some points after losing ground at the start.

“Jenson lost some positions during the first lap, which was deeply frustrating on a circuit where it’s difficult to overtake, and in traffic of course you’re damaging your tyres. Ultimately he was had over by the safety car. Thereafter it was going to be pretty difficult. He snuck in and got some points at the end by just a controlled, disciplined drive.”
Link1

McLaren has no doubts it is on the right path with its pitstop performances in 2012, even though a problem in the Valencia pits overshadowed the team's delivery of the fastest Formula 1 pitstop in history earlier in the day.

After much focus on the team's performances in the pits this year, the McLaren pit crew completed a 2.6-second stop at Lewis Hamilton's first stop in Valencia to set a new benchmark in F1.

However, that achievement was followed shortly afterwards by Hamilton losing time at his second stop when the front jack failed after its release mechanism was triggered by the car hitting it.

Although that latter problem was a disappointment - and the team will implement equipment modifications for the next race at Silverstone - McLaren's sporting director Sam Michael says the timing data shows that the crew are doing a better job than the critics suggest.

"The guys are ignoring all the criticism, because they know they are good and we already had the fastest stationary time in Montreal before the Valencia performance," Michael told AUTOSPORT.

"The job they are doing at the moment is spot on, and I have felt it coming for the last two or three races. We've done a lot of work internally on the procedures and equipment, and we've been pushing them on a lot.

"And now we are in a world where we are dealing with milliseconds, rather than tenths. It is as competitive as the aero game now."

AUTOSPORT understands that the time to 'green' - the moment the driver is signalled to go - for Hamilton's first stop in Valencia was just 2.32s. This was 0.11s quicker that what is believed to have been the previous benchmark set by Mercedes in Korea last year for Michael Schumacher's first stop.

But despite the pit crew delivering the record time in Valencia, Michael says the target still remains being consistent – and ensuring that every stop is good.

"It has always been like that, but it just so happens that we have managed to get more pace than our original target," he said. "Our target is not to do a 2.3s stop before the driver reacts – it is to be sub three-second on average. If you look at the areas where we have had mistakes and issues in recent races, they are no longer because we are pushing to try and improve time."

McLaren will have to restructure its pit crew for the British Grand Prix after the right-hand rear gunner cut himself on a wing endplate during the Valencia stops. He will be replaced for the Silverstone weekend.
Link 2

McLaren sporting director Sam Michael expects this year's development battle to step up a gear over the coming races as teams push harder and harder to find small gains in performance.

The 2012 season has been one of the most competitive in recent years with seven different winners in the first eight races and the top ten cars on the grid often split by less than a second in qualifying. At the European Grand Prix, Red Bull brought a substantial upgrade to the rear of its car and Michael thinks it could spark a fierce development race over the coming grands prix.

"There's a lot of development still to come and that's going to be the story of the rest of the year really," he said. "Every team is going to be bringing it, including us, and there will be more and more over the next few races.

"I think the development rate this year is going to be really fierce because in the past there were things that maybe for half a tenth you would have lumped into something else, but it's not like that now. 50 milliseconds is one place this year, sometimes two places, so you're going to be bringing gains that are tinier and tinier. It would be interesting to see what the gap between the top 10-15 is like from the start of the year, because it feels like it's getting tighter and tighter."

Michael said the closeness of the field is also forcing teams to look beyond the usual aerodynamic upgrades to try to gain every advantage possible.

"It probably puts more onus on mechanical items because the aero stuff comes no matter what, everyone's aero programmes are massive and they're developing the car aerodynamically and normally the things that are compromised short-term are mechanical items. Usually you're saying that's only worth a tenth when you can get two-and-a-half or three tenths from aero. It won't be like that now, it puts the onus on mechanical items. Aero is still key and first order, but it just means you've got to find time to do the rest of the stuff that perhaps you wouldn't have done earlier."

McLaren team principal Martin Whitmarsh said the teams are likely to continue to spend big money on upgrades despite ongoing talks about cutting costs for future seasons.

"It's always aggressive and it's always expensive. We're pushing hard on a variety of things and every race we have something - some races it's a big package and some races less so. That's the nature of this season and it's so tight that we as a team have to give a quicker car to our drivers every race. That's something that we enjoy doing and we're pretty hard on ourselves if we don't think we've delivered enough and we'll keep pushing to make sure that this race goes on. It is expensive, it is aggressive but we kind of enjoy it."

He added: "Those of us that are involved in the business obviously like winning. In the heat of the moment if you see an opportunity to spend money to find competitiveness you do it and then you find out how you are going to pay for it afterwards. That's what gets some of the teams in trouble occasionally."
Link3

McLaren is considering Ferrari's front suspension system with the pull rod.

slika ->zoom
slikaslikaslika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Izgleda da McLaren testira stepenicu na nosu
Slika

slika
Slash
Veteran
Veteran

Post Postao/la Slash »

Super, rade na Hamovom autu izgleda da je ''engine issue''' -.-'.
Odgovori