IndyCar
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Cuky
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: IndyCar
danas je bio prvi dan treninga pred Indy500 i ovogodišnji aero-paketi su se pokazali bržima nego prošlogodišnji koji je bio za sve isti rađen od Dallare.
Prošle godine na prvom danu treninga najbrži je bio Will Power sa prosječnom brzinom u krugu od 223.057 mph (358.975 km/h). Ove godine je na prvom danu najbrži bio JP Montoya čiji je najbrži krug bio 226.772 mph (364.954 km/h). Također, 22 od 28 vozača je odradilo brži krug od prošlogodišnjeg Powerovog.
Prošle godine na prvom danu treninga najbrži je bio Will Power sa prosječnom brzinom u krugu od 223.057 mph (358.975 km/h). Ove godine je na prvom danu najbrži bio JP Montoya čiji je najbrži krug bio 226.772 mph (364.954 km/h). Također, 22 od 28 vozača je odradilo brži krug od prošlogodišnjeg Powerovog.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- Cuky
- Moderator
Grand Prix of Indianapolis snimka
Sljedeća utrka je Indianapolis 500
Sljedeća utrka je Indianapolis 500

- pospani gad
- Veteran
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
U posljednjih nekoliko dana stalno se događaju ove situacije na pripremama za ovogodišnji Indy 500:
https://www.youtube.com/watch?v=uaZ8QbT ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Znam, paničarim, ali zar ovo nije znak da nešto ne štima, i da bi netko mogao poginuti na GP vikendu Indy 500 ove godine?
https://www.youtube.com/watch?v=uaZ8QbT ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Znam, paničarim, ali zar ovo nije znak da nešto ne štima, i da bi netko mogao poginuti na GP vikendu Indy 500 ove godine?
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Mislomnda su uveli neke promjene i da ce smanjit boost tijekom vikendapospani gad je napisao/la:U posljednjih nekoliko dana stalno se događaju ove situacije na pripremama za ovogodišnji Indy 500:

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- wolfman
- HNL kladionica super velemajstor
- Navijam za: Vettel
Promjene za kvale
ukratko,smanjen je boost sa 140 kPa na 130 kPa i morat će voziti kvale s aerodinamičkim paketom kakav će koristiti u trci(inaće imaju poseban za kvale jer voze sami na stazi)...zbog promjena u zadnji tren kvalifikacije neće nositi bodove
ukratko,smanjen je boost sa 140 kPa na 130 kPa i morat će voziti kvale s aerodinamičkim paketom kakav će koristiti u trci(inaće imaju poseban za kvale jer voze sami na stazi)...zbog promjena u zadnji tren kvalifikacije neće nositi bodove
- Cuky
- Moderator
problemi su se pojavljivali samo sa Chevroletovim aero-paketima.
Uglavnom, Chevroletovo stražnje krilo nema bočne stranice i navodno zbog toga pri maksimalnim brzinama dolazi do nepredvidljivog i iznenadnog prestanka rada stražnjeg krila, izgube to malo downforcea i onda u zavoju izgube kontrolu. Onda krenu bočno i pri brzinama od preko 300km/h odjednom bolid ide u smjeru u kojem mu je otpor struji zraka ogroman i podigne ga sa ceste, a nakon udarca u zid se i prevrnu.
Uglavnom, Chevroletovo stražnje krilo nema bočne stranice i navodno zbog toga pri maksimalnim brzinama dolazi do nepredvidljivog i iznenadnog prestanka rada stražnjeg krila, izgube to malo downforcea i onda u zavoju izgube kontrolu. Onda krenu bočno i pri brzinama od preko 300km/h odjednom bolid ide u smjeru u kojem mu je otpor struji zraka ogroman i podigne ga sa ceste, a nakon udarca u zid se i prevrnu.

- pospani gad
- Veteran
- Kontakt:
Smrt je na korak bliže. Osjeti se,.... njen dah.
http://www.motorsport.com/indycar/news/ ... lent-crash" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.motorsport.com/indycar/news/ ... lent-crash" onclick="window.open(this.href);return false;
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 

- Cuky
- Moderator
koliko su ovi bolidi sigurniji od onih korištenih do kraja 2011...stvarno sam vidio sudara u IndyCaru od 2012. kada je uveden ovaj bolid, ali nakon skoro svake nesreće izgleda skoro kao netaknut. Sad se isto punom brzinom zakucao u zid pa je otkinuo desnu stranu, uglavnom onu koja ne čini strukturu bolida (dakle ovjes, krilo, pokrov motora) dok je kokpit ostao netaknut, a motor i mjenjač i dalje na mjestu kao da ništa nije bilo.

- F1NAC
- Moderator
kako je proklizao ravno. Jel mu to podnica dosla ful do poda. Bar po struganju izgleda tako.
Otkazao mu je ovjes odiza
Otkazao mu je ovjes odiza

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
uffffUpon hitting the wall after a right-front pushrod failed (at a reported 125Gs), a wishbone (suspension piece) penetrated the safety cell that protects each driver. The piece went through Hinchcliffe's right leg, upper left thigh, and into his pelvis.

- Cuky
- Moderator
ovjesu baš i nije teško uletiti u bolid pošto je pričvršćen unutar šasije, ali opet ufff

- speedy56
- Legenda
- F1NAC
- Moderator
To je moralo bit hebeno. Da bi ga izvukli van su mu morali to izvadit iz noge?

- pospani gad
- Veteran
- Kontakt:
Hm,.... da glavu mu se micala, ali ako je i bio pri svijesti - nije bio svjestan, gdje je,.... bio je to gadan udar, i pri tome mu je dio ovjesa uletio u kokpit, tj. u nogu,..... tako da to ne bih nazvao terminom - BIO JE PRI SVIJESTI.speedy56 je napisao/la:I bio pri svijesti, vidi se da je micao glavu nakon sudara

- speedy56
- Legenda
- Cuky
- Moderator
Sato ispao u T1 u 1. krugu na Indy 500. Nažalost nisam našao nikakav stream pa čekam da se pojavi snimka na youtube

- wolfman
- HNL kladionica super velemajstor
- Navijam za: Vettel
MONTOYA!!!!!
kakva vožnja,svaka čast majstore
kakva vožnja,svaka čast majstore

- Cuky
- Moderator
- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
E da je montoya 2003. imao današnju "glavu" i da je bilo pameti u williamsu ( previše forsiran ralf ), bio bi prvak te godine. Ali koliko sudara.... Vidi se da je Montoyi pomoglo iskustvo iz f1 i pogotovo nascar-a jer je očito da ovogodišnji bolidi imaju veliku brzinu, ali i nestabilan zadnji kraj.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- Cuky
- Moderator
pokazali su se nestabilni sad u Indy500 što i nije čudno s obzirom da je ovo prvi puta da se koriste ovi aero-paketi na super speedway ovalu, a nema zračnog tunela sa pokretnim podom u kojem mogu simulirati tolike brzine, dok CFD nije uvijek skroz pouzdan. Na cestovnim stazama su se pokazali poprilično dobri, čak su na svim stazama prije Indy500 srušeni rekordi kruga. Sad kad Honda i Chevrolet imaju podatke iz vožnje vjerojatno će napraviti neke modifikacije na ovim low drag paketima, baš kao što su napravljene modifikacije i na normalnim paketima kada su na prvoj utrci djelove sipali po stazi kao da su gratis.

- Cuky
- Moderator
- Cuky
- Moderator
neke promjene za Indy:
nakon prvih utrka Chevroletu i Hondi je bilo rečeno da moraju bolje fiksirati stranice prednjih krila i onda dodatna krilca, nakon čega se Chevrolet odlučio skroz ih ukloniti. Honda je svoja bolje učvrstila, no i dalje su dosta često i lako otpadala tako da počevši sa ovim vikendom (2 utrke u Detroitu) i Honda i Chevrolet moraju biti bez bočnih stranica na prednjem krilu.
Također, Dallara bi trebala donijeti nove komponente za ovjes, točnije nove pushrode jer su oni jedan od najvećih "krivaca" za nezgode koje su se događale, pošto su pucali pod većim opterećenjem nastalim od većeg downforcea novih aero paketa.
Također, oba proizvođača će morati zatvoriti stražnje strane onih dodataka iza stražnjih kotača kako bi se u slučaju gubljenja kontrole izbjeglo stvaranje uzgona i podizanja zadnjice bolida sa ceste. Također, biti će obavezno zatvoriti i prednju stranu tih dodataka (koja gleda u stražnji kotač) kako bi se spriječilo nakupljanje zraka pod visokim tlakom unutra i njihovo otpadanje. Zatvaranje prednje strane je trenutno opcionalno (s time da ako ne zatvore moraju staviti mrežicu da se nebi komadi gume nakupljali unutra), no počevši sa utrkom na ovalu u Texasu obje će strane tog dodatka morati biti zatvorene.
Bilo je i razgovora o tome da se za ovale koriste prošlogodišnji paketi, no to je odbačeno. Također, postoji mogućnost da se za 2015. ona peraja na pokrovu motora napravi obaveznom (za sada ju ima samo Honda) no o tome još ništa nije odlučeno.
http://www.racer.com/indycar/item/11730 ... -and-honda" onclick="window.open(this.href);return false;
EDIT: Evo kako izgleda modificirano prednje krilo na Hondinim bolidima

za usporedbu originalan dizajn prednjeg krila korišten u svim utrkama ove sezone (osim Indy500 naravno)

Također prednje krilo Chevroleta korišteno u 3,4 i 5. utrci ove sezone (Long Beach, Barber, Indy staza)

i originalno krilo korišteno u prve 2 utrke

Također u Detroitu na Chevrolet bolidima će se po prvi puta u utrkama koristiti ova krilca na bokovima, koja su do sada bila viđena samo na testovima prije sezone

nakon prvih utrka Chevroletu i Hondi je bilo rečeno da moraju bolje fiksirati stranice prednjih krila i onda dodatna krilca, nakon čega se Chevrolet odlučio skroz ih ukloniti. Honda je svoja bolje učvrstila, no i dalje su dosta često i lako otpadala tako da počevši sa ovim vikendom (2 utrke u Detroitu) i Honda i Chevrolet moraju biti bez bočnih stranica na prednjem krilu.
Također, Dallara bi trebala donijeti nove komponente za ovjes, točnije nove pushrode jer su oni jedan od najvećih "krivaca" za nezgode koje su se događale, pošto su pucali pod većim opterećenjem nastalim od većeg downforcea novih aero paketa.
Također, oba proizvođača će morati zatvoriti stražnje strane onih dodataka iza stražnjih kotača kako bi se u slučaju gubljenja kontrole izbjeglo stvaranje uzgona i podizanja zadnjice bolida sa ceste. Također, biti će obavezno zatvoriti i prednju stranu tih dodataka (koja gleda u stražnji kotač) kako bi se spriječilo nakupljanje zraka pod visokim tlakom unutra i njihovo otpadanje. Zatvaranje prednje strane je trenutno opcionalno (s time da ako ne zatvore moraju staviti mrežicu da se nebi komadi gume nakupljali unutra), no počevši sa utrkom na ovalu u Texasu obje će strane tog dodatka morati biti zatvorene.
Bilo je i razgovora o tome da se za ovale koriste prošlogodišnji paketi, no to je odbačeno. Također, postoji mogućnost da se za 2015. ona peraja na pokrovu motora napravi obaveznom (za sada ju ima samo Honda) no o tome još ništa nije odlučeno.
http://www.racer.com/indycar/item/11730 ... -and-honda" onclick="window.open(this.href);return false;
EDIT: Evo kako izgleda modificirano prednje krilo na Hondinim bolidima

za usporedbu originalan dizajn prednjeg krila korišten u svim utrkama ove sezone (osim Indy500 naravno)

Također prednje krilo Chevroleta korišteno u 3,4 i 5. utrci ove sezone (Long Beach, Barber, Indy staza)

i originalno krilo korišteno u prve 2 utrke

Također u Detroitu na Chevrolet bolidima će se po prvi puta u utrkama koristiti ova krilca na bokovima, koja su do sada bila viđena samo na testovima prije sezone

- popeye
- Veteran
- Navijam za: Mad Max
IndyCar ide u krivom smeru, sto vise krilaca dodaju to su aerodinamicki zavisniji i teze je preticati a oni uvode push2pass 

"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
- Cuky
- Moderator
zapravo se ovi bolidi poprilično dobro prate, a i ne ovise pretjerano o svim ovim krilima kao npr. F1. Chevrolet je u prve 2 utrke izdominirao Hondu nakon čega su uklonili sa svog prednjeg krila ono dodatno krilce naprijed koje je stalno otpadalo i Honda im svejedno nije prijetila previše. Također ni zrak koji je iza bolida nije previše turbulentan, ponajviše zato jer su stražnji kotači poprilično zaštićeni kako bi bilo što manje kontakta kotač u kotač što dovodi do toga da stražnji kotač proizvodi puno manje turbulencija iza sebe.
A push2pass su imali još i sa starim bolidom kad je trenutni format IndyCar serije počeo 2008. Jedino gdje push2pass ne koriste su ovali.
A push2pass su imali još i sa starim bolidom kad je trenutni format IndyCar serije počeo 2008. Jedino gdje push2pass ne koriste su ovali.

- popeye
- Veteran
- Navijam za: Mad Max
Pa sto onda ne izbace push2pass?zapravo se ovi bolidi poprilično dobro prate

"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."