Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Emerson Fittipaldi je napisao/la:Gospodine Jergoviću možete li mi reći nešto o Johnnyu Herbertu, kakav je on kao vozač, kakav je čovjek, jeste li ikad pričali s njim, kakav mu je bio uspjeh u formuli 1. Hvala
Johnny Herbert sigurno je jedan od najblaženijih karaktera koji su ikada pojavili u Formuli 1. Apsolutno sjajan čovjek, uvijek vedar, nasmijan, optimističan, s krasnim smislom za humor. Nikada nisam sreo nikoga tko bi o Johnnyju rekao išta loše. Pravi ˝nice guy˝.
On je bio briljantna nova britanska nada 1988., ali onda je doživio stravičnu nesreću u Brands hatchu, u utrci Formule 3000. 1989. je dobro krenuo u Formul1 i u debiju u Brazilu osvojio 4. mjesto, ali onda se pokazalo da su posljedice ozljeda na njegovim nogama ipak puno osjetnije nego se isprva činilo, pa ga je Briatore izbacio iz Benettona sredinom sezone. Kasnije je Herbert ipak spasio F1 karijeru, i čistom snagom volje i talentom uspio se vratiti natrag. Čak je 1995. opet vozio za Benetton i osvojio dvije pobjede za njih. Karijera mu je (uz još jednu pobjedu za Stewart) trajala sve do kraja 2000., i bila vrlo solidna, premda vjerojatno nikada nije bila onakva kakva je mogla biti da nije bilo te nesreće 1988.
Dok sam radio u Formuli 1 puno sam se puta s njim sreo i puno puta smo pričali. Posljednji put smo pričali u baru hotela u Kuala Lumpuru, navečer nakon njegove posljednje utrke u Maleziji. Johnnyja su dogurali u kolicima jer je u toj posljednjoj utrci imao kvar ovjesa koji ga je izbacio u zaštitnu ogradu. Nešto je lagano ozljedio nogu, pa su mu je preventivno stavili u nekakav gips. Ali to ga nije spriječilo da dođe na oproštajni F1 party u hotelu, naravno sa širokim osmijehom na licu...
Nakon Formule 1 Johnny je nastavio, na veliko zadovoljstvo svih u svojoj okolini, voziti u utrkama sportskih prototipova, s puno uspjeha. (Još dosta ranije, 1991., pobijedio je i u utrci 24 sata Le Mansa.)
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Dobro veče. Dugo sam izdržao, ali više ne mogu. :)

Molio bih osvrt na, po mojoj subjektivnosti, najboljeg vozača kojeg sam gledao u F1 - Jeana Alesia. Vidio sam i Sennu, i ostale ali ovaj je imao nešto posebno što mi se odmah zavuklo pod kožu, posebno način vožnje crvenog "traktora" u prvoj polovici 90ih. :)

Dakle molio bih što više informacija, što više to bolje.
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Senna
Veteran
Veteran
Navijam za: Minardi _ Alonso
Kontakt:

Post Postao/la Senna »

Imam jedno pitanje vezano uz momčadi koje nikad nisu viđene u F1. :)

1986. godine U Formulu 1 trebala je ući neka švedska momčad Ekström, no nije jer nisu ni napravili bolid. 1987. modna kuća Trussardi, oni su sklepali nekakav bolid, a za njih su trebali voziti Emanuele Pirro i Aguri Suzuki.
Zanima me što je pošlo po zlu kod tih momčadi da su tako brzo odustale od Formule 1. :roll: da nisu imali novca vjerujem, ali mislim da je još toga tu bilo upleteno
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:Dobro veče. Dugo sam izdržao, ali više ne mogu. :)

Molio bih osvrt na, po mojoj subjektivnosti, najboljeg vozača kojeg sam gledao u F1 - Jeana Alesia. Vidio sam i Sennu, i ostale ali ovaj je imao nešto posebno što mi se odmah zavuklo pod kožu, posebno način vožnje crvenog "traktora" u prvoj polovici 90ih. :)

Dakle molio bih što više informacija, što više to bolje.
Jean Alesi je bio jedan onih pravih vozača, premda je osvojio samo jedan Grand Prix. Ali, bio je ˝lud˝ i vrlo omiljen i od svojih mehaničara i inženjera (osobito u Ferrariju), i još više od publike.
Zašto? Jer je bio jedan od vozača starog kova. Nikakva kalkulacija i taktika, samo punim gasom naprijed. Mnogi vele da nije bio nešto spektakularno pametan (i sjećaju se, recimo, utrke u Melbourneu 1997. kad se Alesi toliko zanio u žar borbe da je zaboravio otići na pola utrke u boks po benzin i onda je jednostavno stao na pola staze). Ja sam ga upoznao negdje 1995. (ili čak i ranije) i vrlo mi se dopao. Nekakva mješavina Talijana i Francuza, sav u gestama i emocijama, vrlo, vrlo simpatičan.
I naravno, u Ferrariju s onim urlajućim 12-cilindričnim motorom teško da je ikada bilo spektakularnijeg vozača. Šteta što nije imao samo malo više osjećaja za auto i utrke. Bio bi jedan od boljih vozača devedesetih.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Senna je napisao/la:Imam jedno pitanje vezano uz momčadi koje nikad nisu viđene u F1. :)

1986. godine U Formulu 1 trebala je ući neka švedska momčad Ekström, no nije jer nisu ni napravili bolid. 1987. modna kuća Trussardi, oni su sklepali nekakav bolid, a za njih su trebali voziti Emanuele Pirro i Aguri Suzuki.
Zanima me što je pošlo po zlu kod tih momčadi da su tako brzo odustale od Formule 1. :roll: da nisu imali novca vjerujem, ali mislim da je još toga tu bilo upleteno
U sedamdesetima i osamdesetima - prije nego što je Bernie tome stao na kraj i FIA uvela kauciju za ulaz U Formulu 1 od 48 milijuna dolara - praktički se svatko s malo volje za to i nešto novca poželio okušati u Formuli 1. Projekata poput ovih koje spominjete bilo je podosta. Neki, poput recimo Trojana, Tokena, Martinija i drugih uspjeli su sklepati automobile i ući u povijest kao F1 ekipe. Drugi, poput ovih koje spominjete, rano su ustanovili da nikad neće skupiti dovoljno novca, pa su nestali prije nego su ga sprčkali previše.
U to vrijeme skoro je svaki broj Autosporta (i Autosprinta) donosio po neku vijesticu o ovoj ili onoj novoj F1 ekipi. I onda se o tome ne bi ništa čulo. Šveđani se nisu makli dalje od početka. Također i bar tri japanske ˝ekipe˝ za koje sam čuo. Pa onda DAMS - koji su napravili gotovi auto, počeli s testovima i onda odlučili da je sve to ipak preskupo... Trussardi je trebao biti nekakav odgovor Armaniju, koji je u to vrijeme bio u Formuli 1 kao uspješan sponzor Ecclestoneovog Brabhama. Na kraju nisu ušli u Formulu 1, niti kao ekipa niti kao sponzor.
Osobno, ni sam se ne mogu odlučiti je li bolje da postoji ovaj današnji financijski zid koji je daleko previsok za svaku vrst šarlatana, ili je sve skupa bilo ljepše i veselije kad se svatko dao nagovoriti da ga u Formuli 1 čeka zagarantirana slava i uspjeh.
Fiorano04

Felipe Massa

Post Postao/la Fiorano04 »

Pozdrav Mladene,
Formulu 1 pratim od 1985. kad je Prost osvojio naslov (navijao sam kao i danas za Ferrari i Alboreta).
Tema: Felipe Massa
Evo zašto smatram da je Massa (ove sezone) vozački jedan od najboljih:
a) Nekoliko je puta osvojio pole u bolidu koji nije ništa brži od bolida svojih konkurenata (McLarani su u kvalifikacijama sasvim u rangu s Ferrarijem)
b) U dvije utrke je uspio potpuno zasjeniti konkurenciju u gotovo isto brzim bolidima
c) U jednakom bolidu nadmašuje Kimija - dokazano vrhunskog vozača (znam za Kimijeve probleme s prilagodbom no valjda je Kimi i prije nekad imao nekih problema a rasturao je svoje momčadske kolege, između ostalog i superbrzog J.P.Montoyu)
d) možda i najvažnija odlika koja krasi samo najbolje: stalnost rezultata. I kad nije imao najbrži bolid ili je startao sa začelja(Monaco i Australija) izvukao je najviše što se moglo. Jedina mrlja mu je ona greška u Maleziji no pogreške rade svi vozači i najbolji i srednji i loši, bitno je da nisu česte.
Naravno da je još rano za uzdizanje Masse u nebesa no ako će i u nastavku sezone izvlačiti najbolje iz paketa kojim raspolaže onda mislim da zaista više nema nikakvog razloga da se podcjenjuje.
Inače Massa, Kimi i Hamilton su mi podjednako simpatični, Alonso nešto manje iako je Alonso jedini za kojeg se može nedvojbeno reći da spada u najbolje, drugi se još moraju dokazati.

Pitanje: Niste li ipak debelo podcjenili Massu i ako mislite da niste, zbog kojih razloga smatrate da je ove godine pokazao manje od Kimija, Lewisa i Alonsa?
p@rtibrejker
Veteran
Veteran

Mladen Jergović je napisao/la: Jean Alesi je bio jedan onih pravih vozača, premda je osvojio samo jedan Grand Prix. Ali, bio je ˝lud˝ i vrlo omiljen i od svojih mehaničara i inženjera (osobito u Ferrariju), i još više od publike.
Zašto? Jer je bio jedan od vozača starog kova. Nikakva kalkulacija i taktika, samo punim gasom naprijed. Mnogi vele da nije bio nešto spektakularno pametan (i sjećaju se, recimo, utrke u Melbourneu 1997. kad se Alesi toliko zanio u žar borbe da je zaboravio otići na pola utrke u boks po benzin i onda je jednostavno stao na pola staze). Ja sam ga upoznao negdje 1995. (ili čak i ranije) i vrlo mi se dopao. Nekakva mješavina Talijana i Francuza, sav u gestama i emocijama, vrlo, vrlo simpatičan.
I naravno, u Ferrariju s onim urlajućim 12-cilindričnim motorom teško da je ikada bilo spektakularnijeg vozača. Šteta što nije imao samo malo više osjećaja za auto i utrke. Bio bi jedan od boljih vozača devedesetih.
Omiljen definitivno. Sjecam se jednog transparenta, Monza 1995 i Alesijeva zadnja sezona u Ferrariju, stigla potvrda da Schumi prelazi u Ferrari, a na tribinama transparent:

"Bolje 1 Alesi danas, nego 1000 Schumachera sutra"

Naisao sam na par tekstova koliko je jako bio impulsivan i osjecajan taj covjek. To bi se prenosio i na njegovu voznju, poteze, odluke,...
Mozete misliti kako ga je onda pogadjala situacija u ondasnjem Ferrariju. Istina, nije nikad bio njezan prema bolidima (mijenjanja brzina bez kvacila i sl.) ali niti Ferrari nije bio top forma osim na brzim stazama gdje je mogao konkurirati. Pratio ga je i prilican broj kvarova, ali i prilican broj jako dobrih poteza, sportske nesrece,...

Jos samo pitanje o njegovim danima u Bennetonu. Ta svadjanja s Briatoreom. Komentar?
- Oviedon Ihmisohjus -
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Felipe Massa

Fiorano04 je napisao/la:Pozdrav Mladene,
Formulu 1 pratim od 1985. kad je Prost osvojio naslov (navijao sam kao i danas za Ferrari i Alboreta).
Tema: Felipe Massa
Evo zašto smatram da je Massa (ove sezone) vozački jedan od najboljih:
a) Nekoliko je puta osvojio pole u bolidu koji nije ništa brži od bolida svojih konkurenata (McLarani su u kvalifikacijama sasvim u rangu s Ferrarijem)
b) U dvije utrke je uspio potpuno zasjeniti konkurenciju u gotovo isto brzim bolidima
c) U jednakom bolidu nadmašuje Kimija - dokazano vrhunskog vozača (znam za Kimijeve probleme s prilagodbom no valjda je Kimi i prije nekad imao nekih problema a rasturao je svoje momčadske kolege, između ostalog i superbrzog J.P.Montoyu)
d) možda i najvažnija odlika koja krasi samo najbolje: stalnost rezultata. I kad nije imao najbrži bolid ili je startao sa začelja(Monaco i Australija) izvukao je najviše što se moglo. Jedina mrlja mu je ona greška u Maleziji no pogreške rade svi vozači i najbolji i srednji i loši, bitno je da nisu česte.
Naravno da je još rano za uzdizanje Masse u nebesa no ako će i u nastavku sezone izvlačiti najbolje iz paketa kojim raspolaže onda mislim da zaista više nema nikakvog razloga da se podcjenjuje.
Inače Massa, Kimi i Hamilton su mi podjednako simpatični, Alonso nešto manje iako je Alonso jedini za kojeg se može nedvojbeno reći da spada u najbolje, drugi se još moraju dokazati.

Pitanje: Niste li ipak debelo podcjenili Massu i ako mislite da niste, zbog kojih razloga smatrate da je ove godine pokazao manje od Kimija, Lewisa i Alonsa?
Felipe Massa radi ono što treba: izvlači najbolje iz situacije u kojoj se našao. A ta je situacija da ima najbolji auto danas u Formuli 1. Monako nikada nije dobar primjer za izvlačiti zaključke o trenutnom stanju među najboljim ekipama, ali svake godine ljudi rade baš to.
Dakle, Massa je odličan vozač, ali samo zato jer je u izuzetnom automobilu, na gumama koje savršeno poznaje, u ekipi u kojoj je treću punu godinu (uključujući i onu test sezonu 2003., što je možda i najvažnije). Da je Schumacher ove sezone ostao u Ferrariju, Massa bi i dalje bio ono što jest - jako, jako dobar drugi vozač. No, ja i dalje mislim da je Barrichello bio bolji u toj ulozi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Jean Alesi je bio jedan onih pravih vozača, premda je osvojio samo jedan Grand Prix. Ali, bio je ˝lud˝ i vrlo omiljen i od svojih mehaničara i inženjera (osobito u Ferrariju), i još više od publike.
Omiljen definitivno. Sjecam se jednog transparenta, Monza 1995 i Alesijeva zadnja sezona u Ferrariju, stigla potvrda da Schumi prelazi u Ferrari, a na tribinama transparent:

"Bolje 1 Alesi danas, nego 1000 Schumachera sutra"

Naisao sam na par tekstova koliko je jako bio impulsivan i osjecajan taj covjek. To bi se prenosio i na njegovu voznju, poteze, odluke,...
Mozete misliti kako ga je onda pogadjala situacija u ondasnjem Ferrariju. Istina, nije nikad bio njezan prema bolidima (mijenjanja brzina bez kvacila i sl.) ali niti Ferrari nije bio top forma osim na brzim stazama gdje je mogao konkurirati. Pratio ga je i prilican broj kvarova, ali i prilican broj jako dobrih poteza, sportske nesrece,...

Jos samo pitanje o njegovim danima u Bennetonu. Ta svadjanja s Briatoreom. Komentar?
Briatore je čovjek s drvenim osjećajem za utrke i sve što vi i ja mislimo da vrijedi u Formuli 1. On vidi samo novac, novac, novac. Sve što nije čisti biznis ili komercijalno shvaćeni show, dakle sve što je bio Alesi, njemu ne miriši. Nije, stoga, čudo, da su se njih dvojica podnosili kao pas i mačka. Njihove su svađe bile legendarne, i zgodne jer Alesi nije priznavao nikakav navodni Briatoreov autoritet. Jasno, na kraju je zbog toga izvukao deblji kraj.
Fiorano04

Felipe Massa

Post Postao/la Fiorano04 »

Hvala vam Mladene na odgovoru.
Moj je dojam da je Massa pod utjecajem Schumachera postao radoholičar potpuno posvećem utrkivanju i pokazuje talenat koji možda nikad do sada nije izašao na vidjelo.
Mislim da je on trenutno bolji vozač nego što je Baricchello ikad bio upravo zbog stalnosti svoje forme. Rubens je bio vozač koji je bio na jednoj utrci odličan a na 5. slijedećih osrednji. Smatram da Rubens bez Schumachera u momčadi ne bi bio sposoban činiti ovo što danas radi Massa.
S vama se slažem da Massa ne bi mogao pobjediti Schumija prije svega zato jer mu je Schumi svojevrsni mentor.
Isto tako smatram da je razlika u performansama između Masse i Kimija u većoj mjeri razultat Massinog napretka nego Kimijevih problema i da Ferrari ove godine nije brži od McLarena u mjeri u kojoj se to prikazuje.
Još samo jedna opaska, ne smatramo samo Dexster, Ja i Massina mama da on može biti prvak nego i vaš bivši šef Bernie Ecclestone.
Sa zadovoljstvom ću čitati vaše komentare i ubuduće i postavljati vam pitanja
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Felipe Massa

Fiorano04 je napisao/la:Hvala vam Mladene na odgovoru.
Moj je dojam da je Massa pod utjecajem Schumachera postao radoholičar potpuno posvećem utrkivanju i pokazuje talenat koji možda nikad do sada nije izašao na vidjelo.
Mislim da je on trenutno bolji vozač nego što je Baricchello ikad bio upravo zbog stalnosti svoje forme. Rubens je bio vozač koji je bio na jednoj utrci odličan a na 5. slijedećih osrednji. Smatram da Rubens bez Schumachera u momčadi ne bi bio sposoban činiti ovo što danas radi Massa.
S vama se slažem da Massa ne bi mogao pobjediti Schumija prije svega zato jer mu je Schumi svojevrsni mentor.
Isto tako smatram da je razlika u performansama između Masse i Kimija u većoj mjeri razultat Massinog napretka nego Kimijevih problema i da Ferrari ove godine nije brži od McLarena u mjeri u kojoj se to prikazuje.
Još samo jedna opaska, ne smatramo samo Dexster, Ja i Massina mama da on može biti prvak nego i vaš bivši šef Bernie Ecclestone.
Sa zadovoljstvom ću čitati vaše komentare i ubuduće i postavljati vam pitanja
Ako dozvolite, samo mala opaska u vezi s Ecclestoneovim izjavama. Njih treba uvijek uzimati sa zrncem soli, jer Bernie vrlo, vrlo rijetko kaže (u kratkim izjavama za medije) ono što stvarno misli, već ono za što u tom trenutku misli da je dobro za Formulu 1.
Recimo, kad je FIA objavila da će ispitati podatke i situaciju u vezi s McLarenovim vozačima u Monaku, Bernie je negdje citiran kako je rekao kako bi McLaren mogao biti isključen iz prvenstva 2007. Naravno da je u tom trenutku on jako dobro znao što će FIA učiniti (jer im, uglavnom, on veli što da čine), ali je ipak pustio tu izjavu, da malo digne prašinu i zakuha strasti.
Takvih je primjera bezbroj. Vjerujte mi, poznajem čovjeka. Njegove izjave treba uvijek izokrenuti dva ili tri ili četiri puta i onda ćete, možda, biti bliže onom što stvarno misli. A možda i nećete.
Dino@lonso
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Dino@lonso »

Slažući jednu maketu,jednog Tyrella iz 1995,odlučio sam ga napraviti da bude bolid Mike Sala. Pa me taj Finac malo zaintrigirao,počela me zanimati karijera,nisam našao mnogo podataka,čini se ok vozač,iako nikad dovoljno dobar.
Gosp. Jergoviću,ako mi možete malo više reći o njemu,jeste li ikad pričali sa njim i slično...
Hvala!
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nicu Rosberga

Post Postao/la Rosby »

Mladene, da li mislite da će vw-audi ući u f1 :?: Unaprijed hvala.
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dino Mclaren je napisao/la:Slažući jednu maketu,jednog Tyrella iz 1995,odlučio sam ga napraviti da bude bolid Mike Sala. Pa me taj Finac malo zaintrigirao,počela me zanimati karijera,nisam našao mnogo podataka,čini se ok vozač,iako nikad dovoljno dobar.
Gosp. Jergoviću,ako mi možete malo više reći o njemu,jeste li ikad pričali sa njim i slično...
Hvala!
Mika Salo je jedan od onih vozača koji nikad nije, zapravo, dobio pravu priliku, premda je odradio u Formuli 1 110 utrka. Ali, nekako uvijek na krivom mjestu u krivo vrijeme.
Odlično ga poznajem, čak smo dosta dobri frendovi. Jako, jako normalan čovjek van auta, uopće ne finski opičen kao Räikkönen i, donekle, Häikkinen. On mi je, kad smo obojica bili u Formuli 1 bio glavni izvor svih mogućih glasina u F1 paddocku. Sa svima je bio dobar, sa svim ase družio, pa je puno toga znao.
U Formulu 1 je došao uobičajenim putem, preko manjih formula, s tim što ga je nedostatak novca prvo odveo u Japan (gdje je našao u suprugu), a onda se tim putem (kao i Irvine, Frentzen, Ralf Schumacher, Firman i mnogi drugi vozači) uspio ubaciti u Formulu 1.
Nejveću priliku imao je 1999. kad su ga pozvali iz Ferrarija da zamijeni M Schumachera (koji je slomio nogu u Silverstoneu), ali, budući da je onda Irvine došao u priliku da čak osvoji naslov prvaka, Mika je morao voziti strogo po odredbama Jeana Todta. Tako je, recimo, u Hockenheimu morao prepustiti sigurnu pobjedu Irvineu.
U ostalim ekipama (uključujući tu i Tyrrell 1995-97.)) nije nikada bio ni blizu takvim rezultatima, a posljednju sezonu vozio je za Toyotu 2002. Bila je to prva sezona ove ekipe, i kada ni tu rezultata nije bilo ugovor za 2003. nije produžen. Salo je tiho izašao iz Formule 1, i kasnije je vozio u drugim kategorijama, najuspješnije u FIA GT prvenstvu.
Kad je 1990. bio u britanskoj Formuli 3, Salo se borio za naslov prvaka vrlo ravnopravno sa susjedom iz djetinjstva Mikom Häkkinenom. Ali, na kraju je naslov tijesno uzeo Häkkinen, koji je odmah otišao u Formulu 1, a Salo je nekako pao u sjenu. Šteta, jer vozač koji je učestalo pobjeđivao Häkkinena sigurno nije bio loš.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rosberg's biggest fan je napisao/la:Mladene, da li mislite da će vw-audi ući u f1 :?: Unaprijed hvala.
Vjerojatno da, ali ne baš u skoro vrijeme. Možda negdje za 4 ili 5 godina, kad FIA uvede ove super-radikalne promjene u Formulu 1. Njih, inače, ponajviše zanima američko tržište. Ako se do tada Formula 1 sigurnije usidri u SAD, ulazak u F1 bit će još izvjesniji.
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

-Briatore- je napisao/la:Hipotetsko pitanje Mladene:
Ozlijedi se jedan od Ferrarijevih vozača (ne daj Bože).
Može li Michael Schumacher (kad bi htio) odvoziti sezonu do kraja umjesto njega? Vezano za pravila i te stvari?
Naravno, ako zanemarimo Lucu Badoera i Marc Genea.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:Hipotetsko pitanje Mladene:
Ozlijedi se jedan od Ferrarijevih vozača (ne daj Bože).
Može li Michael Schumacher (kad bi htio) odvoziti sezonu do kraja umjesto njega? Vezano za pravila i te stvari?
Teoretski, može. Ali, mislim da je izuzetno nevjerojatno da bi on na to pristao, osobito ako bi trebao zamijeniti Massu.
Nije samo pitanje njegovog fitnessa - jer je čovjek, koliko je meni ponato, i dalje u svom uobičajenom režimu treninga - već puno više komercijalnih okolnosti i njegovog stanja u glavi. Jednom kad prelomite i odlučite neku stvar, obično se nije tako lako predomisliti. Pogotovo, koliko ja poznajem Michaela, za osobu s njegovim karakterom.
(I naravno, ozljeda Masse servirala bi mu konfrontaciju s Räikkönenom, a zbog toga je lani i donio odluku u povlačenju.)
Marc Gene je, inače. Ferrarijev teoretski rezervni (dakle, treći) vozač. Ali, kad je 1999. Michael slomio nogu, oni nisu angažirali tada rezervnog vozača, Lucu Badoera, već su pozvali sa strane Miku Sala.
ogi
Navijam za: Michael Schumachera

Post Postao/la ogi »

Mladene, kako protumačiti ove današnje kvalifikacije, tj. pad u performansama Ferrarija?
Još u Španjolskoj je Massa imao pole position a sada ovoliki zaostatak. Ako izuzmemo Monako kako se može ovako brzo promjeniti situacija? Vjerojatno su Ferrariji nešto teži od ostalih ali ipak su 0,7 i 0,8 sec. Zaostatka čini mi se prevelika. S druge strane nismo vidjeli nikakve greške u vožnjama Masse i Kimija (barem onda kad nam je režiser pokazao njihove vožnje). I drugo, jeli ovo Hamiltonova velika prilika za prvu pobjedu?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ogi je napisao/la:Mladene, kako protumačiti ove današnje kvalifikacije, tj. pad u performansama Ferrarija?
Još u Španjolskoj je Massa imao pole position a sada ovoliki zaostatak. Ako izuzmemo Monako kako se može ovako brzo promjeniti situacija? Vjerojatno su Ferrariji nešto teži od ostalih ali ipak su 0,7 i 0,8 sec. Zaostatka čini mi se prevelika. S druge strane nismo vidjeli nikakve greške u vožnjama Masse i Kimija (barem onda kad nam je režiser pokazao njihove vožnje). I drugo, jeli ovo Hamiltonova velika prilika za prvu pobjedu?
Moram priznati da je i za mene poprilično iznenađenje ova slaba forma oba Ferrarija. Mislim da su svakako teži od oba McLarena, ali bi bilo vrlo čudno da idu na jedan stop. Premda, lani je Massa odvezao u trku samo s jednim stopom (i bio 5. na kraju, s 10. na startu). No, u Montrealu svi vodeći bi trebali ići na dva stopa.
S druge strane, iz Ferrarija su osobito gunđali u vezi s novim pravilima za Safety Car, i velikim rizikom ako se ovaj desi između dva stopa (a la teorije McLarena za Monako). Budući da je na ovoj utrci vrlo velika vjerojatnost Safety Cara, možda, možda bar jedan Ferrari ide na jedan stop.
Massa je odmah nakon kvalifikacija govorio da će u utrci biti najvažnija taktika. Vidjet ćemo.
Massu nismo puno vidjeli, ali Räikkönen se još uvijek muči s kontrolom auta, osobito preko rubnika u šikanama. Još uvijek mi se čini da tu nije sve kako treba. Ako ga taj problem muči, to je ozbiljno, jer je u McLarenu njegova super-jaka strana bila upravo kontrola i ˝jahanje˝ po rubnicima.

Hamilton ima sada super-priliku, ali mora ostaviti Alonsa za sobom u prvom zavoju. I mora imati sreće da ga ne zakači Safety car u krivom trenutku.
Ako, ove stvari prebrodi bez problema, Alonso će stvarno morati izvući nešto ekstra da ga sutra dobije.
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

Ali Mladene, o čemu pričamo već pola godine kada je Kimi u pitanju? Da me se ne shvati krivo, fan sam Ferrarija i niko sretniji da Kimi žari i pali u crvenom bolidu, ali od toga za sada ništa. I naravno, poslije Michaela je teško prihvatiti bilo koga drugog i on je postavio "neka" mjerila...Ali kako se Fernando snašao u Mclarenu? Znam da postoji teza da je Alonso kompletniji vozač, dok je Räikkönen, navodno, brži, što god to značilo, ali onda se javlja pitanje da li je sam Mclaren bolji bolid od Ferrarija? Ako uzmemo u obzir da bi promjena pravila vezanih za gume trebala biti voda na mlin Ferrarija...I,m confused!
marko
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la marko »

Imam jedno pitanje u vezi Kubice.Kakvim ga vozačem smatrate?Ja osobno mislim da se radi o odličnom vozaču koji je početkom imao problema sa prilagodbom na nove gume i tu leži jedan od glavnih razlika nešto lošijih performansi.Ali smatram da bi u ostatku sezone mogao se ravnopravno boriti sa Heidfelldom(ali ne mogu se oteti dojmu da bi mogao biti i brži).
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:Ali Mladene, o čemu pričamo već pola godine kada je Kimi u pitanju? Da me se ne shvati krivo, fan sam Ferrarija i niko sretniji da Kimi žari i pali u crvenom bolidu, ali od toga za sada ništa. I naravno, poslije Michaela je teško prihvatiti bilo koga drugog i on je postavio "neka" mjerila...Ali kako se Fernando snašao u Mclarenu? Znam da postoji teza da je Alonso kompletniji vozač, dok je Räikkönen, navodno, brži, što god to značilo, ali onda se javlja pitanje da li je sam Mclaren bolji bolid od Ferrarija? Ako uzmemo u obzir da bi promjena pravila vezanih za gume trebala biti voda na mlin Ferrarija...I,m confused!
Niste jedini! Montreal i, osobito, Indy su trebale biti dvije staze koje odgovaraju Ferrariju. Vidjet ćemo danas u utrci. Ako Ferrariji stvarno nisu dosta teži od McLarena, onda to može značiti samo jedno: u McLarenu su napipali nešto dramatično u razvoju svog auta, dok je Ferrari ostao manje-više tamo gdje je bio prije Monaka.
Takve se stvari dešavaju u Formuli 1, ne bi bilo prvi put, i ne prvi put s ove dvije ekipe.
Što se vaših opaski u vezi s Alonsom i Räikkönenom tiče, dosta je već dugo poznato da je Alonso tehnički znatno potkovaniji vozač. Osobno mislim da Räikkönen jest nešto prirodno brži (a to bi značilo da bi, kad ih posjednete u bilo koja dva posve jednaka auta, on bio nešto malo brži, odmah na početku), ali Alonso je, naravno, veći radnik.
Moguće je da je on donio nešto od ˝schumacherovskih˝ radnih navika u McLaren, a Ferrari je upravo to nešto izgubio. Ali, to je samo pretpostavka.
Činjenica je, a to uvijek velim, da Ferrari vrijedi onoliko koliko vrijedi drugi vozač. Massa je u Montrealu, ukoliko nije - kao lani - na samo jednom stopu, prilično blijed.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

marko je napisao/la:Imam jedno pitanje u vezi Kubice.Kakvim ga vozačem smatrate?Ja osobno mislim da se radi o odličnom vozaču koji je početkom imao problema sa prilagodbom na nove gume i tu leži jedan od glavnih razlika nešto lošijih performansi.Ali smatram da bi u ostatku sezone mogao se ravnopravno boriti sa Heidfelldom(ali ne mogu se oteti dojmu da bi mogao biti i brži).
Robert Kubica je, za mene, jedan od 4 najbolja vozača u Formuli 1 ovog trenutka. Ove godine ima mali problem jer njegov stil vožnje (s vrlo napadačkim upravljanjem pri samom ulasku u zavoje) ne odgovaraš baš jako Bridgestoneovim gumama. Isti problem imaju (ili su imali) Alonso i Räikkönen. U McLarenu su taj problem gotovo posve ispeglali, u Ferrariju baš i ne još, bar što se tiče Räikkönena. BMW je u Monaku počeo koristiti novi servo sistem upravljanja koji bi dosta trebao pomoći Kubici.
Kad se sistem posve uhoda treba očekivati i bolje rezultate od ovog vozača.
Mislim da u Montrealu (kao i u Monaku) Heidfeld i Kubica imaju drastično različite strategije utrka. U Monaku je Kubica bio bolji. Vidjet ćemo što će biti danas.
booky_boy

Post Postao/la booky_boy »

Mladen Jergović je napisao/la: Niste jedini! Montreal i, osobito, Indy su trebale biti dvije staze koje odgovaraju Ferrariju. Vidjet ćemo danas u utrci. Ako Ferrariji stvarno nisu dosta teži od McLarena, onda to može značiti samo jedno: u McLarenu su napipali nešto dramatično u razvoju svog auta, dok je Ferrari ostao manje-više tamo gdje je bio prije Monaka.
Takve se stvari dešavaju u Formuli 1, ne bi bilo prvi put, i ne prvi put s ove dvije ekipe.
Što se vaših opaski u vezi s Alonsom i Räikkönenom tiče, dosta je već dugo poznato da je Alonso tehnički znatno potkovaniji vozač. Osobno mislim da Räikkönen jest nešto prirodno brži (a to bi značilo da bi, kad ih posjednete u bilo koja dva posve jednaka auta, on bio nešto malo brži, odmah na početku), ali Alonso je, naravno, veći radnik.
Moguće je da je on donio nešto od ˝schumacherovskih˝ radnih navika u McLaren, a Ferrari je upravo to nešto izgubio. Ali, to je samo pretpostavka.
Činjenica je, a to uvijek velim, da Ferrari vrijedi onoliko koliko vrijedi drugi vozač. Massa je u Montrealu, ukoliko nije - kao lani - na samo jednom stopu, prilično blijed.
Koja glupost! Kimi i Alonso jednako pate samo Alonsa izvlači to da ima za kolegu početnika koji će se zadovoljit i drugim mjestom iako je generalno brži i više pokazao do sada, dok Kimi ima kolegu koji se odlično uklopio u tim, a taj kolega ima i podršku tima ukoliko bude brži.

Koncept bolida jednostavno ne odgovara Kimiju jer izgleda da nije više ni stvar set up-a.

Tu kimi nije ni mrvu kriv jer se radi o dokazanom vozaču čije se sposobnosti dobro znaju.
FUEL
FIRE
DESIRE
p@rtibrejker
Veteran
Veteran

Mladene, ponukan višestrukim izlascima Safety Cara na stazu u Kanadi, Alonsovom vožnjom, kaznama i sl. zanima me slijedeće:

ulaskom u box točno u trenutku izlaska Safety Cara na stazu, ALonso i Rosberg su zaradili kaznu. Pa sad uzimajući u obzir kaznu, pravilo o gumama, safety caru i pretpostavku da je tim McLarena znao kako super soft komponenta podnosi stazu, umjesto da je ostao na stazi i pokušao napraviti kakvu-takvu prednost za ulazak u box na kažnjavanje da li je po pravilima (i da li bi to bila dobra taktika) da je napravljeno slijedeće:

Umjesto da se vozi iza SC par krugova da li je bilo (po pravilima) moguće da u jednom krugu SC faze ode u box i odradi kaznu, naravno vratio bi se na začelje poretka, u drugom ode na promjenu guma na super soft, a u narednom ode na promjenu na soft? Možda ne u jednom izlasku SC, ali u nekom narednom je mislim bilo moguće napraviti barem kombinaciju s gumama. Mislim, odradio bi kaznu, odradio bi projenu guma, i na kraju utrke bio u ogromnoj prednosti sa soft komponentom.

Naravno, nisam nažalost primjetio koliko bi još SC odvozio krugova nakon otvaranja pit lanea za bolide, ali čudi me ako je ovako nešto po pravilima dopušteno kako se nitko nije toga dosjetio (posebno zato jer svi znaju hendikep SS guma).

P.S. Ili lupetam gluposti?
- Oviedon Ihmisohjus -
Zaključano