Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

sjubic je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
p@rtibrejker je napisao/la:Vidim da ovdje ima dosta "Jergovića" kao i dosta naklapanja. Ja bih pitao onog pravog:

Mladene, što mislite koliko ima istine u Coulthardovoj (The Jaws) izjavi o Alonsu i privikavanjem na nove gume, a ja bih dodao i nove bolide jer mi se čini da je ovo nešto potpuno drugo u odnosu na prošlu godinu? (ovdje prvenstveno mislim na ne samo još više smanjenu mogućnost pretjecanja, već i jako smanjenu mogućnost samog praćenja bolida na stazi - ovo mnogo vozača izjavljuje pa pretpostavljam da je istina)

Alonso dolazi iz tima za koji bi se moglo reći da je bio predvodnik "Michelin" timova. A naučili smo da je kontakt bolida s podlogom tj guma i njeno razumijevanje jako bitno za dobar rezultat. Pa sad, koliku ulogu može imati vrlo dugo testiranje i usavršavanje na jednom tipu guma, pa prelazak na potpuno drugog proizvođača? Da li neka vrsta navike može biti ogrničavajući faktor?

Također, pošto su gume toliko bitne, njihovo razumijevanje je ključno. Pretpostavljam da svaka ima neku svoju radnu krivulju koja se može naučiti napamet, ali primjena u praksi je nešto potpuno drugo. Naišao sam na informacije da je M.Schumacher bio jako dobar u razumijevanju guma i odlukama kad je guma dobra da stišće maksimalno, kada treba voziti konzervativnije i čekati priliku.... kao i da je prilično tog znanja tj razumijevanja guma prenio na Massu. Ipak je Ferrari bio Bridgestone No1 team.

Također, koliko bi tu moglo biti bitno Hamiltonovo uvjetno rečeno nepoznavanje Michelina? Da li je njegova konstantnost produkt boljeg razumijevanja i osjećaja za gumu? (osim naravno talenta i psihičke snage)

(ove komentare o Alonsovoj psihi ću zanemariti, nema svrhe komentirati psihičko stanje i pretpostavljati razmišljanja čovjeka koji se dokazao pod pritiscima)
Već sam rekao: DC (The Jaws) je vrlo bistar i elokventan lik. Njegova opaska o štiklama, koliko god bila blesava i smiješna, zapravo jako stoji. Ako on tako veli, onda tako i jest. Dakle, i Alonso i Räikkönen (i, by the way, Kubica) sigurno imaju jako puno problema s gumama. O ovome trubim već dugo.
I još: ove sezone je vrlo, vrlo teško prestići (podjednaki) auto. Naročito velik problem s tim imaju Ferrariji. Kimi je u Indyju bio očito brži od Masse, ali ovaj ga je lakoćom držao iza sebe. Budite uvjereni da se u normalnim okolnostima to nikako ne bi moglo dogoditi.
Dakle, bilo bi vrlo interesantno vidjeti M Schumachera u ovakvom Ferrariju, a osobito bi ga bilo interesantno vidjeti u, recimo, McLarenu na Michelinkama! Mislim da niti on ne bi prošao puno bolje nego Alonso (o Kimiju da ne govorim...).
Ova opaska o Lewisu koji ima nula iskustva s Michelinkama ja, zapravo, jako, jako dobra. Mislim da vrlo drži vodu.

I da, točno je. Gume su enormno važne. Razumijevanje njihovog ponašanja jedna je od tajni uspješnosti u Formuli 1. neki su vozači u tome dobri, drugima treba malo više vremena.
Jasno mi je da po Vašem sudu iskustvo što se tiče guma ima osnova.
Jedino bih htio nadodati da je Hamilton prošlu godinu u par navrata testirao Mclarenov bolid na kojima su tada bile Michelin gume te je nekoliko puta simulirao i cijelu trku.
Razumijem da je Alonso do ove sezone vozio na Michelinu,ali isto tako iza sebe ima puno više utrka nego njegov momčadski kolega.
To je točno. Ono što je nezgodno za Alonsa je da ovogodišnje Bridgestone gume osobito ne odgovaraju njegovom stilu malo oštrijeg upravljanja (Isto je kod Kubice i Räikkönena, isto bi bilo kod Häkkinena ili Mansella). Hamilton ima puno mirniji, mekši stil vožnje, i očito je da mu ove gume više odgovaraju. Pogotovo jer u pravoj situaciji utrka on je bio tabula rasa, tj. nije imao nikakvo stvarno mjerilo od prije.
Simulacije utrka na testovima i prave utrke, u nekim segmentima, dvije su vrlo različite. stvari.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Lord of the Ring je napisao/la:Ovako Mladene...sad vec kad se sezona itekako zhuktala i cirkusu gotovo doslovno svjdocimo nedjeljama, moje je pitanje vezano uz Alonsa, nakon ovih svih oda Hamiltonu (kojem svaka cast BTW ali...)-vec duze vremena razmisljam je li Alonso ima osjecaj kako je pogrijesio momcad (ili po naski da se zaj...)-jer ja to gledam iz kuta Schumija koji je bio po tom pitanju pragmatican i ortodoksan-tj birao si je momcadskog kolegu (naravno onog koji ga nece ugrozavati) i to je bio recepzt kojim se dolazi do naslova...sad je li se Alonso nasao u neobranom grozdju jer kad je on otisao u Mclaren drugi vozac je trebao/morao biti rookie (mislim da de la Rosa nje bio u igri-ispravite me ak grijesim-ergo ili Lewis ili Paffet)-je li Alonso ocekivao s obzirom na to, da ce on biti prvi vozac, i da nece imati problema kojih sad ocigledno ima jer se pokazalo da je Lewis bomba (uz to ludi britanski mediji, velik pritisak, atmosfera u momcadi...) eto molio bih da mi malo to prokomentirate...i jos podpitanje:neznam kakvi su ugovori Alonsa s Mclarenom, ali postoji li sansa za vidjeti Alonsa u Ferrariju, naravno in the future?

Hvala!
Apsolutno točno. Mislim da se Alonso zeznuo. Kad je potpisivao za McLaren (studeni 2005.) nitko nije mogao imati pojma što bi za McLaren mogao značiti dolazak Hamiltona. I točno je: neko je vrijeme postojala dilema između Paffetta i Hamiltona. Dakle, nitko nije mogao znati.
Zapravo, sam Alonso možda je imao neki predosjećaj jer on je nagovarao Dennisa da u ekipu za utrke promovira de la Rosu. Tu onda, dakako, ne bi bilo nikakvih problema.
Najbolje je što niti u McLarenu nisu baš znali što dobivaju s Hamiltonom, jer su neki iz vodtsva ekipe (ne i sam Dennis) govorili da njemu treba još iskustva i još kojekakve gluposti. Fernando se vjerojatno, međutim, nije jako bunio jer je sigurno (kao i mnogi) mislio da jedan rookie ne može u prvoj sezoni ugroziti njegovu poziciju.
Onda je Lewis napravio krš i lom, i Fernando se našao u strašno nezgodnoj situaciji.
Ferrari? Nisam siguran. Kad su se trebali odlučiti između Alonsa ili Räikkönena (u ljeti 2005.) i de Montezemolo i Todt su govorili kako je, nakon Michaela, jedini pravi vozač u Formuli 1 Räikkönen. Alonso to sigurno nije zaboravio.
S druge strane, to ne mora biti nikakav razlog da Alonso jednom ipak ne dođe u Ferrari. Todt za godinu-dvije sigurno više neće biti u ekipi, a de Montezemolo je, prije svega, političar. Dakle, sve je moguće, naravno nakon isteka aktualnih ugovora.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sjubic je napisao/la:
Marko FF je napisao/la:Zanima me slična stvar kao i Bubu, Vaš komentar na Alonsove izjave na presici, između redova se da shvatiti da nije zadovoljan odlascima u boksove i da on tu ništa ne može i nije li i Kimi išao u boks prije Masse a prema svemu sudeći nije morao?...Nisu li to ipak male igrice momčadi
Tko zna? Možda su obje ekipe pokušavali promijeniti taktike iz razloga koji nama nisu posve očiti? Znate kako to bude: kad utrka ne završi onako kako ste htjeli, sve moguće stvari su vam krive, od taktike ekipe, do guma, hlađenja, aerodinamike. Najčešće je kombinacija svega.
Ali, bez da znamo točno sadržaj razgovora između inženjera (i bossova) i njihovih vozača, vrlo je teško točno znati o čemu je riječ.
Ako se g.jergović ne ljuti samo bih komentirao prvi odlazak u boks.
Naime oni koji su dobro pratili utrku mogli su primjetiti da su hamilton i Alonso prije tih prvih odlazaka u boks nailazili na promet koji je bio na stazi.
Hamilton je prvi otišao u boks dok je Alonso ostao taj jedan krug duže.Možda je Alonso mogao ostati još koji krug ali bi onda zapeo u prometu što bi dalo još veću prednost Lewisu.Tako da mislim su ga u pravo vrijeme pozvali jer vidjeli smo na kakve je probleme Lewis naišao kad su počeli prestizati te zaostale vozače za krug i da je tu Alonso dobio šansu za direktan napad.
Vaše mišljenje o tome g.Mladene?
Ne, sigurno, posve ste u pravu da je to moguće.
Ono što sam htio reći je da je teško nešto pretpostaviti ako ne znamo za točne dijaloge. Ovo što vi navodite apsolutno stoji, ako su i oni slijedili tu logoku.

Jednom sam bio na nekakvom teniskom meču, Ivanišević i netko, ne sjećam se. Iza mene je sjedio Srđan Ivanišević. Došao je neki tip i pitao koji je rezultat. I netko je rekao: 5-2 za Gorana, i ovaj drugi servira. Onda je taj tip rekao: Aha, znači Goran ga je jednom breknuo. A onda je Srđan rekao: A odakle znaš da nije Goran njega breknuo dva puta, a ovaj Goarana jednom?
Hoću reći, nešto što se čini logičnim na prvi pogled, možda je zapravo dosta drugačije.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

M. Schumacher je napisao/la:
Odlično da ste ovo iskopali. Prost, naravno, zna što govori.
S druge strane, mislim da Alonso neće imati problema s Hamiltonom, ukoliko bude brži u kvalifikacijama i učini sve da sjedne na vodstvo utrke.
Baš kao što on jednostavno ne može prestići Hamiltona, tako niti ovaj ne bi mogao prestići njega da je situacija na stazi obrnuta.
U vrijeme Senne i Prosta u McLarenu auti su se ipak puno lakše pretjecali, pa je Prost mogao prestići, teoretski. Praktički ne, jer je jednostavno bio malo sporiji.
Alonso nije sporiji od Hamiltona.[/quote]

Pozdrav Mladene!

A što ako bi se npr. dogodilo da Alonso bude prvi na startu,tj.osvoji pole i da ga Hamilton onda prestigne u utrci?dal bi se onda neke stvari promijenile?[/quote]

Naravno, vi ne govorite o pretjecanju odmah na startu, nego kasnije u utrci. Okladio bih se u nešto vrlo veliko da je ovakav scenario vrlo, vrlo nevjerojatan, osim ako Alonso ne napravi neku oveću grešku.
Ako bi se to dogodilo, pretpostavljam da bi onda Alonso izgubio svoj kredit u McLarenu, i da bi onda sve otišlo na Hamiltonovu stranu. (Nakon vrlo zanimljivih razgovora između Dennisa i glavnih McLarenovih sponzora...)
Uostalom, točno se ovo dogodilo Prostu u McLarenu 1988., s razlikom što Senna, naravno, nije bio rookie, i što je svim McLarenovim sponzorima jako odgovarao veliki proboj u Južnu Ameriku.
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač

Post Postao/la -Briatore- »

Lord of the Ring je napisao/la:Ovako Mladene...sad vec kad se sezona itekako zhuktala i cirkusu gotovo doslovno svjdocimo nedjeljama, moje je pitanje vezano uz Alonsa, nakon ovih svih oda Hamiltonu (kojem svaka cast BTW ali...)-vec duze vremena razmisljam je li Alonso ima osjecaj kako je pogrijesio momcad (ili po naski da se zaj...)-jer ja to gledam iz kuta Schumija koji je bio po tom pitanju pragmatican i ortodoksan-tj birao si je momcadskog kolegu (naravno onog koji ga nece ugrozavati) i to je bio recepzt kojim se dolazi do naslova...sad je li se Alonso nasao u neobranom grozdju jer kad je on otisao u Mclaren drugi vozac je trebao/morao biti rookie (mislim da de la Rosa nje bio u igri-ispravite me ak grijesim-ergo ili Lewis ili Paffet)-je li Alonso ocekivao s obzirom na to, da ce on biti prvi vozac, i da nece imati problema kojih sad ocigledno ima jer se pokazalo da je Lewis bomba (uz to ludi britanski mediji, velik pritisak, atmosfera u momcadi...) eto molio bih da mi malo to prokomentirate...i jos podpitanje:neznam kakvi su ugovori Alonsa s Mclarenom, ali postoji li sansa za vidjeti Alonsa u Ferrariju, naravno in the future?

Hvala!
Apsolutno točno. Mislim da se Alonso zeznuo. Kad je potpisivao za McLaren (studeni 2005.) nitko nije mogao imati pojma što bi za McLaren mogao značiti dolazak Hamiltona. I točno je: neko je vrijeme postojala dilema između Paffetta i Hamiltona. Dakle, nitko nije mogao znati.
Zapravo, sam Alonso možda je imao neki predosjećaj jer on je nagovarao Dennisa da u ekipu za utrke promovira de la Rosu. Tu onda, dakako, ne bi bilo nikakvih problema.
Najbolje je što niti u McLarenu nisu baš znali što dobivaju s Hamiltonom, jer su neki iz vodtsva ekipe (ne i sam Dennis) govorili da njemu treba još iskustva i još kojekakve gluposti. Fernando se vjerojatno, međutim, nije jako bunio jer je sigurno (kao i mnogi) mislio da jedan rookie ne može u prvoj sezoni ugroziti njegovu poziciju.
Onda je Lewis napravio krš i lom, i Fernando se našao u strašno nezgodnoj situaciji.
Ferrari? Nisam siguran. Kad su se trebali odlučiti između Alonsa ili Räikkönena (u ljeti 2005.) i de Montezemolo i Todt su govorili kako je, nakon Michaela, jedini pravi vozač u Formuli 1 Räikkönen. Alonso to sigurno nije zaboravio.
S druge strane, to ne mora biti nikakav razlog da Alonso jednom ipak ne dođe u Ferrari. Todt za godinu-dvije sigurno više neće biti u ekipi, a de Montezemolo je, prije svega, političar. Dakle, sve je moguće, naravno nakon isteka aktualnih ugovora.
U prijevodu: Zato što je Todt prevelika faca u Ferrariju da bi tek tako pojeo da izvinete na izrazu, govno, Ferrari će trpjeti. (po mom skromnom mišljenju je Fernando ipak za dlaku, ako ne i dvije bolji od Kimija).
+što je Massin manager, Todtov sinovac pa ovaj "mora" voziti u Ferrariju.
#BigBalls
47
Moderator
Moderator
Navijam za: Crveno
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

Pošto ste se vi razvezali svi o Lewisu i Fernandu i ekipi, mene zanima jedan drugi vozač.

Par puta je u zadnjim postovima spominjan Paffet. Pa mene zanima, da li će on ikad i stići u F1? Koliko je meni poznato, on je pod zaštitom McLarena, jel? a i ima nešto više godina.

Pa ako može koja riječ o njemu i o njegovim šansama za F1.
Hvala
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:

Hvala!
U prijevodu: Zato što je Todt prevelika faca u Ferrariju da bi tek tako pojeo da izvinete na izrazu, govno, Ferrari će trpjeti. (po mom skromnom mišljenju je Fernando ipak za dlaku, ako ne i dvije bolji od Kimija).
+što je Massin manager, Todtov sinovac pa ovaj "mora" voziti u Ferrariju.
Obadvije pretpostavke su točne (i za Todta i za mini-Todta), po mojem mišljenju.
Scorpyo
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Dobre utrke

Post Postao/la Scorpyo »

Kao prva hvala na prethodnom odgovoru.

Kao drugo, evo jos jedno pitanje.

Kakvo je Vase misljenje o Hermanu Tilkeu i o stazama koje dizajnira?

Meni se osobno njegove staze, pogotovo novije (Turska, Bahrein), ne svidjaju jer su dizajnirane tako da je vecina zavoja iza prijevoja sto znaci da vozaci u njih ulaze na slijepo. Naravno da se na to moze gledati kao na povecanu mogucnost vozacke pogreske sto onda omogucuje vozacu iza lakse probijanje, ali istovremeno to sve vozace tjera na oprezniji prilazak tim zavojima cime se ista vjerojatnost smanjuje.....

I jos jedno pitanje, koje je vase misljenje o Bernievom forsiranju uvodjenja nocnih utrka?
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

pospani gad je napisao/la:
*silberpfeil je napisao/la:šta mislite jeli koji od vozača mclarena bolje pozicioniran u momčadi ili su jednaki prema obojici??
Mogu ja, mogu ja???

Paa, ja bi napisao da sve veći vlasnik Mclarena nisu ni Mercedes, niti neki arap, ultrabogati naravno, Ron je šef i manjinski vlasnik, a svi plešu kako Lewis odveze utrku....od Fernanda pa nadalje... uskoro će voziti sve bolje pa će biti dosadniji od MSchumachera,... ono znat će se unaprijed 10 utrka tko će ih dobiti (Lewis)... e a onda će vratiti MSchumachera i onda će biti šora...samo nas Fernando može spasiti da nam ne bude dosadno do kraja godine..

...jer ako bude po Ronovom da se od pola sezona poštiva bolje pozicionirani vozač onda će Fernando čuvati leđa Hamiltonu do kraja sezone...aaaaaaaaaaaaaaaaaa
Eto, i ovo je OK odgovor, s tim da će Alonso teško progutati takvu pilulu.

Vjerovatno se nikako neće moći dogoditi '79-ta u Ferrariju (Schekter-Villeneuve), jer su Britanci prenapaljeni, Lewis je "predominantan i prepotentan" i drugo je vrijeme s obzirom na stanje u Ferrariju (u ovom slučaju McLaren) i F1 kakvo je bilo potkraj sedamdesetih.

Samo nas Nando može razuvjeriti. Ovo bi mu moglo biti vrlo, vrlo teško iskustvo F1 karijere!

Lewis koristi priliku, a Ron se pravi kao da više ne vodi cijelu operaciju Vodafone-McLaren-Mercedes???!!!

Gilles je bio prepošten, to stoji, a Lewis bi ipak trebao pogledati što se dogodilo ne jednom u F1. Lewis dobro vozi (skidam kapu), ali si umišlja da može sve kao da je sedmerostruki svjetski prvak!!
Zadnja izmjena: pospani gad, dana/u 19 lip 2007, 14:23, ukupno mijenjano 3 puta.
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
Vleki
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Michaela Schumachera

Post Postao/la Vleki »

Gospodine Jergoviću, hvala na odgovoru na prethodno pitanje, malo sam danas dosadan (nemojte zamjereiti) ali zanima me da li je Hamilton več vozio u Magny Coursu (znam da se vozi po Europi u GP 2 seriji ali samo za potvrdu)?

Unaprjed hvala!
M. Schumacher

Post Postao/la M. Schumacher »

Ta vremena su prošla...a šta bi vi na njegovom mjestu samo tako bi pustili Alonsa samo zato što je dvostruki svjetski prvak,iako imate dobre šanse da u svojoj prvoj sezoni postanete prvak,mislim da nebi!!

bez ikakve uvrede ovo je bilo samo moje mišljenje!!
Schumi KRALJ
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

pospani gad je napisao/la:ali si umišlja da može sve kao da je sedmerostruki svjetski prvak!!
A kako ti znaš što si on umišlja? :?:
Mislim da ne znaš. Naka dečko vozi, kad zna i neka se ne klanja nikome.
Svaka mu čast. :thumbup:
#BigBalls
pospani gad
Veteran
Veteran
Kontakt:

-Briatore- je napisao/la:
pospani gad je napisao/la:ali si umišlja da može sve kao da je sedmerostruki svjetski prvak!!
A kako ti znaš što si on umišlja? :?:
Mislim da ne znaš. Naka dečko vozi, kad zna i neka se ne klanja nikome.
Svaka mu čast. :thumbup:
Sve se bude vidjelo na stazi, a ne na ovome forumu....

Mi slažemo riječi, a dečki na stazi će pokazati djela....

Eto imamo još 10 utrka, strpljivo pa da vidimo tko je bolji......
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
pospani gad
Veteran
Veteran
Kontakt:

M. Schumacher je napisao/la:
Bez uvrede, prošla su vremena Gillesa i Jodyja.. no prošla su i vremena Michaela i Irvinea-Barrichella-Masse... što mi je drago jer su Mclarenovi vozači fer orijentirani (i da nisu u McLarenu isto bi postupili, jer su obadvojica pravi!)... iako bude bilo još štošta u Mclarenu... miriše na slučaj Senna-Prost.... no ne očekujem da se to dogodi... u svakom slučaju pobijeđuje brži...
pedro3
Navijam za: Nikoga

Pitanje za gospodina Mladena

Post Postao/la pedro3 »

Gospodine Jergovicu, jedna primjedba, smatram da je i to u redu , a ne samo pohvale.
Naime, veliki sam obozavatelj Michaela Schumachera, za mene je on broj jedan. Ali i objektivno gledano , jedini vozac s kojim se on moze usporedjivati je Ayrton Senna, s kojim ima mnogo slicnosti. Ono sto me dakle jako ljuti je, premda se inace cinite kao simpatican covjek koji ima dosta znanja, vase uporno ponavljanje kako su Schumacher , Alonso i Raikkonen jednako dobri vozaci, cak da je Raikkonen kao najbrzi , ali je Schumi kompletniji. Mislim da bi vi kao profesionalac ipak trebali biti iznad mozda subjektivnih simpatija prema Raikkonenu i objektivno kao i mnogi koji su tvrdili kao i vi priznati da je on ipak prosjecan ili malo iznadprosjecan vozac(poput Buttona, Barrichella ili Coultharda). Mislim da osim par dobrih voznji nije nista posebno pokazao, tj. ne u mjeri koja bi mu dozvolila usporedbu sa Schumacherom , koji bi na njegovom mjestu napravio puno puno vise. Alonso takodjer nije dorasao Michaelu. Ljut zbog situacije u kojoj je Luca di Montezemolo htio uporno dovesti Raikkonena umjesto Michaela samo sam rekao da ce sljedece sezone(2007.) Massa biti bolji od Raikkonena po cistoj logici da su podjednakih prirodnih vozackih kvaliteta, ali je Massa imao priliku voziti sa Michaelom , duze je u ekipi i to ce mu dati prednost, te se vise trudi(dok isti taj Massa nije bio ni blizu Schumacheru osim ako ovaj nije imao problema, samim time logican objektivni zakljucak je Michael>Massa>Raikkonen). Tocno je tako, cak i prvu utrku nije Raikkonen bio toliko dobar koliko Mclaren rezerviran , a Massa imao problema jos na kvalifikacijama. Nemojte me krivo shvatiti, ja sam navijac Ferraria i htio bi da Raikkonen bude dobar, ali nije posteno usporedjivati ga sa Michaelom jer se veliki Schumi moze usporedjivati samo sa Sennom , a ispod njih daleko nema nijednog vozaca, pa onda dolaze Clark , Fangio... a Raikkonen je jako daleko na tom popisu. Ako su zbog ikoga mijenjali pravila tokom godina to je Michael Schumacher, kako bi mu probali narusiti dominaciju, ali on se na sve odmah naviknuo, iz svega uvijek izvukao maksimum i nikad se nije bunio ni na auto ni na gume, a pogotovo se ne izvlacio da mu ne odgovaraju pa je zato spor( a za tim nikad nije bilo ni potrebe jer je uvijek bio najbrzi).

P.S.
smatram da bi trebalo uvesti posebnu rubriku za gluposti i nestrucnost nasih pretilih komentatora Blazicka i ulizice Novaka koji sve sto tocno kazu je ono sto procitaju na internetu ili cuju na RTL-u ili gdje vec prisluskuju. Njihovi samostalni zakljuci su amaterski, samo spominju graining na gumama, kao da uopce i razumiju ili jos bolje da su osjetili sto je to, a ima jos puno komentara za koje da bi se napisali trebala bi vec spomenuta rubrika(npr.hvaljenje rezisera utrka kad to nije tako, stalno urlanje na gluposti i obracanje prema vozacima kao da su oni neki prijatelji, npr. Kimi , Fisico i sl. ). A najgore je kad uporno spominju pretjecanja i pravdaju gledateljima ako ih nije bilo. Smatram da to nije potrebno, jer je Formula velicanstven sport, takav je kakav je, oni koji ne gledaju jer je kao dosadan i bez pretjecanja ne moraju ni gledati niti to zasluzuju, drugacija su vremena nego nekad , a tko se stvarno trudi moze i pretjecati(npr. Michael 2006.)

Gledajuci postove naisao sam na jako zanimljiv u kojem navodite da Senna nije kriv za nesrecu u imoli. Imam osjecaj da bi htjeli da ljudi znaju ali valjda mislite da nije jos vrijeme da vi osobno o tome govorite. Pa me zanima da li bi imali sta protiv da ja iznesem svoje misljenje o tome,tj. da ljudi znaju na sto ciljate kad kazete da Senna nije kriv, a ako sam u krivu lako cete to reci..?
Buba
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Mclaren i Mercedes

Post Postao/la Buba »

Molim vas da prokomentirate ovaj dio iz clanka sa autosporta.

It was Alonso's information from Friday practice at Indianapolis that helped Hamilton make a step forward in his pace, especially in the track's middle sector, from Saturday.

"Since he is new in the category and he doesn't know the tracks, on Fridays he gets all the data from my car and my laps so he knows the circuit better and knows where the time is found."

http://www.autosport.com/news/report.php/id/59968
"Jebes pijanstvo ako te sutra nije sramota"
system

Post Postao/la system »

Poštovanje!

Možete li komentirati kaznu koju je dobio Sato? Naime, na snimci se vidi kako se Sato nalazio ispred Buttona pri izlazu iz zavoja 13, nakon čega se Button pomaknuo u stranu i pokušao pretjecati na kraju ciljne ravnine. Prolazeći pokraj žutih zastava (koje su pred ulazom u prvi zavoj) dvojica vozača nalaze se jedan pored drugoga, te je moguće kako Button (ugledavši zastave) odustaje od pretjecanja. Ne vidi se kako ulaze u zavoj jer se kadar mijenja na zavoj broj 2 gdje ih malo kasnije vidimo jednog pored drugoga dok Sato drži unutarnju stranu zavoja i ostvaruje bolji izlaz. Sato je izgleda uzeo vanjsku stranu prvog zavoja, te su se njih dvojica paralelno odvezli dva zavoja u gdje je Sato na kraju obranio svoju poziciju.

Čak i ako je Button manjim dijelom bio ispred Sata kod prolaza pokraj žutih zastava, zar je Sato pogriješio što mu je ostao uz bok, te da li je primjereno ovako kazniti vozača? Ono što mi je nemoguće zaključiti iz snimke: koliko se Sato s obzirom na složenost situacije mogao snažnim kočenjem povući iza Buttona, te da li je Button pokušavao to isto. Konačno, koliko je moguće da se kazna poništi ako se ustanovi da su suci pogriješili?

Hvala!
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Samo mala opaska o slučaju Alonsovog pritiska na Hamiltona. Ako ne griješim momčadima je zabranjeno naređivati propuštanje drugog vozača tj. Dennis nije smio narediti Hamiltonu da propusti Alonsa sve da je to i htio. Znači jedina mogućnost da Alonso pretekne Hamiltona bi bila ta da Hamilton samoinicijativno "slučajno" pogriješi i pusti Alonsa naprijed što je, mislim, prilično nevjerovatno da bi bilo realno. Molim vaš komentar Mladene.
Imam još jedno pitanje:
Tko određuje taktiku u utrci, trkači inženjeri za svakog vozača ili netko viši u hijerarhiji kao sportski direktor ili slično tj. da li je npr. u McLarenu dopušteno natjecanje ne samo između vozaća nego i između njihovih timova i trkačih inženjera? To pitam zato jer mislim da menađment momčadi može preko djeljenja telemetrije i određivanja taktike protežirati jednog vozaća.
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la LeoZGB »

Fiorano04 je napisao/la:Samo mala opaska o slučaju Alonsovog pritiska na Hamiltona. Ako ne griješim momčadima je zabranjeno naređivati propuštanje drugog vozača tj. Dennis nije smio narediti Hamiltonu da propusti Alonsa sve da je to i htio. Znači jedina mogućnost da Alonso pretekne Hamiltona bi bila ta da Hamilton samoinicijativno "slučajno" pogriješi i pusti Alonsa naprijed što je, mislim, prilično nevjerovatno da bi bilo realno.
Pitanje nije postavljeno meni, ali ako je zabranjeno reci onom ispred da propusti momcadskog kolegu cega je Alonso svjestan, nije protiv pravila (kolko ja znam) onom iza zabranit ici u pretjecanje i zbog toga mislim da se Alonso buni jer mu nije bilo dozvoljeno ici u napad.
branko12580

Post Postao/la branko12580 »

Poštovani g.Jergoviću
Što mislite, da li postoji mogućnost da se Juan Pablo Montoya vrati u F1?Osobno mislim da bi on iznimno dobro došao Red Bull-u.Njima je potreban jedan vrhunski vozač,a svi drugi su već pokriveni ugovorima za iduću sezonu.A i radio je sa Newey-em u McLarenu i bio relativno dobar.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Testiranja na tv-u

buban07 je napisao/la:Veliki pozdrav iz Baške Vode, zaista volim formulu 1 i pratim sve sta se oko nje dešava. Zato me zanima na kojem sateliskom programu mogu pratit testiranja sta se održavaju u velikoj britaniji. Pozdrav!
Koliko je meni poznato, testiranja nikada nisu pokrivena TV prijenosima. Velike TV kuće redovito pošalju jednog ili dva kamermana da zabilježi koju vijest s testiranja, ali pravi, organizirani (i skupi) prijenosi se ne rade.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Primjedba i pitanje gospodinu Mladenu..

pedro3 je napisao/la:Gospodine Jergovicu, jedna primjedba, smatram da je i to u redu , a ne samo pohvale.
Naime, veliki sam obozavatelj Michaela Schumachera, za mene je on broj jedan. Ali i objektivno gledano , jedini vozac s kojim se on moze usporedjivati je Ayrton Senna, s kojim ima mnogo slicnosti. Ono sto me dakle jako ljuti je, premda se inace cinite kao simpatican covjek koji ima dosta znanja, vase uporno ponavljanje kako su Schumacher , Alonso i Raikkonen jednako dobri vozaci, cak da je Raikkonen kao najbrzi , ali je Schumi kompletniji. Mislim da bi vi kao profesionalac ipak trebali biti iznad mozda subjektivnih simpatija prema Raikkonenu i objektivno kao i mnogi koji su tvrdili kao i vi priznati da je on ipak prosjecan ili malo iznadprosjecan vozac(poput Buttona, Barrichella ili Coultharda). Mislim da osim par dobrih voznji nije nista posebno pokazao, tj. ne u mjeri koja bi mu dozvolila usporedbu sa Schumacherom , koji bi na njegovom mjestu napravio puno puno vise. Alonso takodjer nije dorasao Michaelu. Ljut zbog situacije u kojoj je Luca di Montezemolo htio uporno dovesti Raikkonena umjesto Michaela samo sam rekao da ce sljedece sezone(2007.) Massa biti bolji od Raikkonena po cistoj logici da su podjednakih prirodnih vozackih kvaliteta, ali je Massa imao priliku voziti sa Michaelom , duze je u ekipi i to ce mu dati prednost, te se vise trudi(dok isti taj Massa nije bio ni blizu Schumacheru osim ako ovaj nije imao problema, samim time logican objektivni zakljucak je Michael>Massa>Raikkonen). Tocno je tako, cak i prvu utrku nije Raikkonen bio toliko dobar koliko Mclaren rezerviran , a Massa imao problema jos na kvalifikacijama. Nemojte me krivo shvatiti, ja sam navijac Ferraria i htio bi da Raikkonen bude dobar, ali nije posteno usporedjivati ga sa Michaelom jer se veliki Schumi moze usporedjivati samo sa Sennom , a ispod njih daleko nema nijednog vozaca, pa onda dolaze Clark , Fangio... a Raikkonen je jako daleko na tom popisu. Ako su zbog ikoga mijenjali pravila tokom godina to je Michael Schumacher, kako bi mu probali narusiti dominaciju, ali on se na sve odmah naviknuo, iz svega uvijek izvukao maksimum i nikad se nije bunio ni na auto ni na gume, a pogotovo se ne izvlacio da mu ne odgovaraju pa je zato spor( a za tim nikad nije bilo ni potrebe jer je uvijek bio najbrzi).

P.S.
smatram da bi trebalo uvesti posebnu rubriku za gluposti i nestrucnost nasih pretilih komentatora Blazicka i ulizice Novaka koji sve sto tocno kazu je ono sto procitaju na internetu ili cuju na RTL-u ili gdje vec prisluskuju. Njihovi samostalni zakljuci su amaterski, samo spominju graining na gumama, kao da uopce i razumiju ili jos bolje da su osjetili sto je to, a ima jos puno komentara za koje da bi se napisali trebala bi vec spomenuta rubrika(npr.hvaljenje rezisera utrka kad to nije tako, stalno urlanje na gluposti i obracanje prema vozacima kao da su oni neki prijatelji, npr. Kimi , Fisico i sl. ). A najgore je kad uporno spominju pretjecanja i pravdaju gledateljima ako ih nije bilo. Smatram da to nije potrebno, jer je Formula velicanstven sport, takav je kakav je, oni koji ne gledaju jer je kao dosadan i bez pretjecanja ne moraju ni gledati niti to zasluzuju, drugacija su vremena nego nekad , a tko se stvarno trudi moze i pretjecati(npr. Michael 2006.)

Gledajuci postove naisao sam na jako zanimljiv u kojem navodite da Senna nije kriv za nesrecu u imoli. Imam osjecaj da bi htjeli da ljudi znaju ali valjda mislite da nije jos vrijeme da vi osobno o tome govorite. Pa me zanima da li bi imali sta protiv da ja iznesem svoje misljenje o tome,tj. da ljudi znaju na sto ciljate kad kazete da Senna nije kriv, a ako sam u krivu lako cete to reci..?
Dobro. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja obično uvijek nastojim svima objasniti da ako ste bili na skoro 200 Grand Prix utrka, i odradili (primijetite: ne odgledali, nego odradili) svaku sekundu treninga u petak i subotu, kvalifikacija, warm-upa i utrke, u TV prijenosu kojeg gledaju stotine milijuna ljudi, onda si jednostavno ne možete dozvoliti da budete subjektivni. Ljudi bi vas satrli da primijete kako favorizirate ovog ili onog vozača. Dakle, izgradi se ta nekakva objektivnost, a potreba za navijanjem nestane.
Drugo, baš zato jer samo bio na tolikim utrkama, i uspio ponekad zbrisati iz produkcijske zone (osobito u moje posljednje dvije godine, kad sam se uvjerio da moji ljudi mogu pokriti nedjeljni warm-up i bez mene), vidio sam vozače u živo u zavojima i na mjestima na koje publika inače ne može. Recimo, ona mjesta u Monaku kojeg sam nekoliko puta javno opisivao. Dakle, kad vam se to omogući, onda, vjerujem, steknete određenu predodžbu o sposobnostima vozača.
Treće, moj najbolji prijatelj u Formuli 1 je Peter Windsor. To je onaj čovjek koji sada intervjuira vozače odmah nakon utrke. (Ja sam mu u FOM-u namjestio taj posao, ne zato jer mi je kompa, nego zato jer je the best.) Dakle, Peter zna o Formuli 1 više nego ijedan drugi živi čovjek na svijetu (premda on to tvrdi za mene), između ostalog i zato jer je prošao nekoliko odličnih vozačkih škola, i vozio (za razliku od mene) puno puta F1 aute. Ukratko, Peter Windsor vrlo pouzdano zna koji F1 vozač dobro vozi, i zašto. Nas dvojica smo u telefonskom i e-mail kontaktu skoro svakodnevno.
I onda, kad zbrojite sve ovo zajedno, ja vam s priličnom uvjerenošću kažem: Michael Schumacher je, uz Ayrtona Sennu, najkompletniji od vozača o kojima govorimo, Fernando Alonso je najinteligentniji, Kimi Räikkönen je najbrži. Lewis Hamilton treba završiti ovu sezonu. Kad je završi, ako je završi na razini na kojoj je sada (a posve sam siguran da hoće), onda ću vam vjerojatno reći da je on kombinacija Schumachera, Senna i Alonsa.
Tako. Nadam se da su sad stvari jasne.

Što se TV prijenosa tiče, mogu vam samo reći da je vaše mišljenje, opet, subjektivno. Kao što sam neki dan napisao u kolumni na ovom siteu, taj je posao vrlo, vrlo težak. Vi mislite da je lagan jer sjedite u fotelji, nemate nikakav pritisak, ne morate razmišljati i suvislo govoriti u isto vrijeme. Kad budu kvalifikacije u Francuskoj, isključite ton na vašem televizoru, uzmite nekakav diktafon (ili bolji mobitel) i pričajte o onom što vidite, sa sviješću da to sluša oko 250,000 ljudi u ovoj zemlji, punih sat vremena. Onda poslije preslušajte to što ste snimili.
Uvjerevam vas da ćete drastično korigirati vaš negativni stav prema Ivici i Nevenu.
Da, oni povremeno pogriješe ili pretjeraju, ponekad žele opravdati Formulu 1 i učiniti nešto onaklvim kakvim to nije. Pazite, ja ih dobro poznajem. Oni vole Formulu 1 više od vas, to vam apsolutno garantiram. Oni rade težak posao, i po mojem mišljenju - a ono je jako mjerodavno, to vam vrlo neskromno tvrdim - oni ga odlično obavljaju, osobito dobro kad je to najteže. Kao što je bilo u Kanadi u minutama nakon Kubičine nesreće.
Dakle, drugi put vam, posve prijateljski, želim reći ovo: izbjegnite pričati loše o nečem o čemu vjerojatno ne znate puno.

Što se Sennine nesreće tiče, moj stav nije nekakava spekuacija, nego ono što znam na osnovu stvari koje (još) nisu dostupne javnosti. Kad dođe vrijeme za to, sve će se razjasniti.
To, naravno, ne znači da niste više nego dobrodošli da iznesete svoju teoriju. Dapače.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

47 je napisao/la:Pošto ste se vi razvezali svi o Lewisu i Fernandu i ekipi, mene zanima jedan drugi vozač.

Par puta je u zadnjim postovima spominjan Paffet. Pa mene zanima, da li će on ikad i stići u F1? Koliko je meni poznato, on je pod zaštitom McLarena, jel? a i ima nešto više godina.

Pa ako može koja riječ o njemu i o njegovim šansama za F1.
Hvala
Gary Paffett ima 26 godina i bio je prilično ozbiljan kandidat za drugo mjesto u McLarenu ove godine, najviše zato jer su neki u toj ekipi smatrali da bi Lewis Hamiltonu više koristila jedna sezona na mjestu test-vozača. Onda je ta struja izgubila, a s njom i Paffett. Ostao je McLarenov test vozač, ali je također ˝posuđen˝ natrag u DTM (gdje je već osvojio naslov prvaka 2005.).
Radi se o vrlo dobrom vozaču, koji je prošao svu klasičnu putanju od kartinga prema Formuli 1. Nedostatak novca ga je onemogućio da do Formule 1 dođe ranije. Trenutno je u vrlo ozbiljnim pregovorima za mjesto u ekipi Prodrive za 2008., osobito ako ta ekipa (kao što se očekuje) bude koristila ˝polovne˝ McLaren-Mercedese.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Scorpyo je napisao/la:Kao prva hvala na prethodnom odgovoru.

Kao drugo, evo jos jedno pitanje.

Kakvo je Vase misljenje o Hermanu Tilkeu i o stazama koje dizajnira?

Meni se osobno njegove staze, pogotovo novije (Turska, Bahrein), ne svidjaju jer su dizajnirane tako da je vecina zavoja iza prijevoja sto znaci da vozaci u njih ulaze na slijepo. Naravno da se na to moze gledati kao na povecanu mogucnost vozacke pogreske sto onda omogucuje vozacu iza lakse probijanje, ali istovremeno to sve vozace tjera na oprezniji prilazak tim zavojima cime se ista vjerojatnost smanjuje.....

I jos jedno pitanje, koje je vase misljenje o Bernievom forsiranju uvodjenja nocnih utrka?
Tilke je napravio dvije dobre staze: Sepang (u Maleziji) i Istanbul. Ostale, po meni, nisu dobre jer su dosadne, bezlične, s publikom koja je jako daleko od staze, budući da su zone izijetanja pregoleme.
Vaša primjedba donekle stoji, ali meni osobno to je dosta atraktivno. I mislim da nije osobito opasno. Također, ne mislim da vozači na tim zavojima voze sporije, ili da su oprezni. Nakon dva-tri puta vi naučite svaki zavoj i možete ga odvoziti žmirećki. Dakle, niti je mogućnost pogreške veća zato jer je zavoj ˝slijep˝, niti, onda vozači tu idu opreznije.
Sami vozači također misle da su Sepang i Istanbul sjajne staze. Kad smo prvi put išli u Maleziju (nekoliko mjeseci prije prve utrke) tamo je s nama bio i David Coulthard. Čovjek je bio oduševljen i odmah je znao da će to biti dobra staza za pretjecanja i pravo utrkivanje. Mislim da je Istanbul još i bolja staza.
Osobno, nisam siguran da je dobro da jedan čovjek dizajnira sve staze. Ali, Ecclestone sad ima povjerenja u Tilkea, i to je to.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pospani gad je napisao/la: Mogu ja, mogu ja???

Paa, ja bi napisao da sve veći vlasnik Mclarena nisu ni Mercedes, niti neki arap, ultrabogati naravno, Ron je šef i manjinski vlasnik, a svi plešu kako Lewis odveze utrku....od Fernanda pa nadalje... uskoro će voziti sve bolje pa će biti dosadniji od MSchumachera,... ono znat će se unaprijed 10 utrka tko će ih dobiti (Lewis)... e a onda će vratiti MSchumachera i onda će biti šora...samo nas Fernando može spasiti da nam ne bude dosadno do kraja godine..

...jer ako bude po Ronovom da se od pola sezona poštiva bolje pozicionirani vozač onda će Fernando čuvati leđa Hamiltonu do kraja sezone...aaaaaaaaaaaaaaaaaa
Eto, i ovo je OK odgovor, s tim da će Alonso teško progutati takvu pilulu.

Vjerovatno se nikako neće moći dogoditi '79-ta u Ferrariju (Schekter-Villeneuve), jer su Britanci prenapaljeni, Lewis je "predominantan i prepotentan" i drugo je vrijeme s obzirom na stanje u Ferrariju (u ovom slučaju McLaren) i F1 kakvo je bilo potkraj sedamdesetih.

Samo nas Nando može razuvjeriti. Ovo bi mu moglo biti vrlo, vrlo teško iskustvo F1 karijere!

Lewis koristi priliku, a Ron se pravi kao da više ne vodi cijelu operaciju Vodafone-McLaren-Mercedes???!!!

Gilles je bio prepošten, to stoji, a Lewis bi ipak trebao pogledati što se dogodilo ne jednom u F1. Lewis dobro vozi (skidam kapu), ali si umišlja da može sve kao da je sedmerostruki svjetski prvak!!
Da ste u situaciji kao Lewis, i da ste tako veličanstveno dobri, i vi biste htjeli samo jedno: pobijediti, pobijediti, pobijediti. On sigurno nije predominantan ili pepotentan. On samo radi ono što bi svaki normalan čovjek radio. Druga je stvar što, očito, njemu nije eksplicitno (dakle, ugovorom) zabranjeno da ove godine ugrozi Alonsa u borbi za naslov prvaka. Hoću reći, trebamo još vidjeti hoće li mu biti dozvoljeno da se za naslov prvaka bori do kraja.
I na kraju, Hamilton si ništa ne umišlja. On je fenomenalan vozač koji može sve. Hoće li na kraju biti bolji od Alonsa, to ćemo vidjeti.
Zaključano