To je točno. Ono što je nezgodno za Alonsa je da ovogodišnje Bridgestone gume osobito ne odgovaraju njegovom stilu malo oštrijeg upravljanja (Isto je kod Kubice i Räikkönena, isto bi bilo kod Häkkinena ili Mansella). Hamilton ima puno mirniji, mekši stil vožnje, i očito je da mu ove gume više odgovaraju. Pogotovo jer u pravoj situaciji utrka on je bio tabula rasa, tj. nije imao nikakvo stvarno mjerilo od prije.sjubic je napisao/la:Jasno mi je da po Vašem sudu iskustvo što se tiče guma ima osnova.Mladen Jergović je napisao/la:Već sam rekao: DC (The Jaws) je vrlo bistar i elokventan lik. Njegova opaska o štiklama, koliko god bila blesava i smiješna, zapravo jako stoji. Ako on tako veli, onda tako i jest. Dakle, i Alonso i Räikkönen (i, by the way, Kubica) sigurno imaju jako puno problema s gumama. O ovome trubim već dugo.p@rtibrejker je napisao/la:Vidim da ovdje ima dosta "Jergovića" kao i dosta naklapanja. Ja bih pitao onog pravog:
Mladene, što mislite koliko ima istine u Coulthardovoj (The Jaws) izjavi o Alonsu i privikavanjem na nove gume, a ja bih dodao i nove bolide jer mi se čini da je ovo nešto potpuno drugo u odnosu na prošlu godinu? (ovdje prvenstveno mislim na ne samo još više smanjenu mogućnost pretjecanja, već i jako smanjenu mogućnost samog praćenja bolida na stazi - ovo mnogo vozača izjavljuje pa pretpostavljam da je istina)
Alonso dolazi iz tima za koji bi se moglo reći da je bio predvodnik "Michelin" timova. A naučili smo da je kontakt bolida s podlogom tj guma i njeno razumijevanje jako bitno za dobar rezultat. Pa sad, koliku ulogu može imati vrlo dugo testiranje i usavršavanje na jednom tipu guma, pa prelazak na potpuno drugog proizvođača? Da li neka vrsta navike može biti ogrničavajući faktor?
Također, pošto su gume toliko bitne, njihovo razumijevanje je ključno. Pretpostavljam da svaka ima neku svoju radnu krivulju koja se može naučiti napamet, ali primjena u praksi je nešto potpuno drugo. Naišao sam na informacije da je M.Schumacher bio jako dobar u razumijevanju guma i odlukama kad je guma dobra da stišće maksimalno, kada treba voziti konzervativnije i čekati priliku.... kao i da je prilično tog znanja tj razumijevanja guma prenio na Massu. Ipak je Ferrari bio Bridgestone No1 team.
Također, koliko bi tu moglo biti bitno Hamiltonovo uvjetno rečeno nepoznavanje Michelina? Da li je njegova konstantnost produkt boljeg razumijevanja i osjećaja za gumu? (osim naravno talenta i psihičke snage)
(ove komentare o Alonsovoj psihi ću zanemariti, nema svrhe komentirati psihičko stanje i pretpostavljati razmišljanja čovjeka koji se dokazao pod pritiscima)
I još: ove sezone je vrlo, vrlo teško prestići (podjednaki) auto. Naročito velik problem s tim imaju Ferrariji. Kimi je u Indyju bio očito brži od Masse, ali ovaj ga je lakoćom držao iza sebe. Budite uvjereni da se u normalnim okolnostima to nikako ne bi moglo dogoditi.
Dakle, bilo bi vrlo interesantno vidjeti M Schumachera u ovakvom Ferrariju, a osobito bi ga bilo interesantno vidjeti u, recimo, McLarenu na Michelinkama! Mislim da niti on ne bi prošao puno bolje nego Alonso (o Kimiju da ne govorim...).
Ova opaska o Lewisu koji ima nula iskustva s Michelinkama ja, zapravo, jako, jako dobra. Mislim da vrlo drži vodu.
I da, točno je. Gume su enormno važne. Razumijevanje njihovog ponašanja jedna je od tajni uspješnosti u Formuli 1. neki su vozači u tome dobri, drugima treba malo više vremena.
Jedino bih htio nadodati da je Hamilton prošlu godinu u par navrata testirao Mclarenov bolid na kojima su tada bile Michelin gume te je nekoliko puta simulirao i cijelu trku.
Razumijem da je Alonso do ove sezone vozio na Michelinu,ali isto tako iza sebe ima puno više utrka nego njegov momčadski kolega.
Simulacije utrka na testovima i prave utrke, u nekim segmentima, dvije su vrlo različite. stvari.