P&O - Srpanj 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

a.novak je napisao/la:Poštovanje gosp, jergoviću evo imam par pitanja za vas moždi glupa ali:
1)Kako je moguće da big bossu(dennisu),jedan od glavnih inžinjera prikuplja podatke od konkurentne momčadi,i te podatke ''možda'' koristi kako bi mclaren npredovo,jer meni pomalo zvući glupo da osoba poput big bossa nezna za takve operacije sa strane sigurno je boss znao šta mu rade inžinjeri kod kuće ipak je rijeć o milijonima dolara koje mclarn može izgubiti ili zaraditi zar ne?
2)Kada bi miloš mogao poćet vozit za neku momčad tj,dali postoje šanse za prodrive
3)Mladene zar nemislite ako srbija dobije gp,da bi zo pomalo moglo ponovno otvoriti šanse za hrvatsku?
4)Tu ste napisali da ako stvarno želite i vjerujete u sebe i svoje sposobnosti da bi mogli uspjeti u f1,e ovako pošto imam 18 g, i student sam imam san da se f1 vozi u hr,tj u rijeci,ali pošto sam prije tjedan dana gledo podatke oko površine otoka krka,mislim kada bi se napravili planovi staze na tom otoku mislim da tolko nebi moglo biti nemoguće,jer samo jedna općina na otoku krku(omišalj) je veća od grada rijeke po površini u registr,dal uz ozbiljne razgovore s vlasti i s berniem bi bilo šta tako izvedivi,pazite na krku je već aerodrom,pa bi vas molio ako biste uhvatili malo vremena,i pogledali detalje dal bi šta bilo izvedivo zamislite usred 7 mj, f1 na krku tu su još turisti......................This is just my wildest dream,i think that dream will become a reality :D
1) Mike Coughlan je namjeravao napustiti Mclaren i nije bio u dobrim odnosima niti s Ronom Dennisom niti s drugim glavnim ljudima u ekipi. On od Stepneya nije dobio te podatke za McLaren. On ih je dobio kako bi njih dvojica razradili što bolju tehničku strategiju i uvjerili ljude iz Honde (s kojima su imali bar dva sastanka) kako su oni pravi ljudi da izvade tu ekipu iz velike tehničke krize. No, sve se otkrilo prije nego što se išta konretno dogodilo s Hondom, i prije nego što se Coughlan riješio tih dokumenata. Moje je mišljenje, i ne samo moje, da je gotovo sigurno da nitko drugi u McLarenu nije znao za ovo, pogotovo ne Dennis. Ako vi negdje radite, zna li vaš šef za sve stvari koje držite u svojoj kući, osobito ako se baš ne slažete s njim i ako uskoro namjeravate dignuti sidro iz firme u kojoj radite? Pretpostavljam da ne. Max Mosley sad kaže da je McLaren svejedno odgovoran za svoje uposlenike. Ja se s tim jednostavno ne slažem. I osim toga, ja (i drugi ljudi u Formuli 1 koji imaju dovoljno integriteta da to priznaju unatoč tome što im/nam se Dennis osobno ne sviđa) znam da Dennis nije čovjek koji laže. Koristiti sada ovu nezgodnu situaciju i likovati nad nezavidnim položajem tog čovjeka samo zato jer vam je antipatičan vrlo je ružno i tužno, i nešto što me, međutim, uopće ne iznenađuje kod Mosleya. On ne trpi Dennisa i sad mu(kako veli Dennis) pleše na grobu. Jadno.
2) Ne znam. Šansi za prodrive, i za još nekoliko ekipa svakako ima. Radi se prije svega i najprije o testu ili dva, potom o nekom većem angažmanu.
3) Ako Srbija dobije F1 utrku, to bi prije moglo zatvoriti nego otvoriti šanse za Hrvatsku, zbog velike geografske blizine.
4) Koliko je meni poznata priča o izgubljenoj prilici Hrvatske da dobije F1 utrku (a poznata mi je jako dobro jer mi ju je sam Bernie Ecclestone ispričao bar dva puta), šanse da se ta prilika opet dobije ekstremno su male, na Krku ili bilo gdje drugdje. Na žalost, ali za to sigurno nije kriv niti Ecclestone niti bilo tko drugi osim ljudi iz ove zemlje i, specifično, Rijeke.
guardian

Post Postao/la guardian »

Ja imam jedno kratko pitanje gosp. Jergoviću:

Tko je po vama prvi izmislio ona krilca sa lijeve i desne strane nosa bolida (predstavljena na prošloj utrci) te kako su odjednom sve momčadi (one bolje) imale pripremljenu aerodinamiku u tom stilu?

Još jedno kraće: Ako neka momčad predstavi nešto revolucionarno, neki novi izgled prednjeg spojlera ili nešto slično...smiju li to ostale momčadi kopirati ili postoji nekakvo patentno pravo? Ovo pitanje je isto tako vezano s prvim...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

mkomlj38 je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
mkomlj38 je napisao/la:Što mislite,hoće li Mclaren biti kažnjen u vezi Stepneya i društva>? Negdje sam čuo da bi Mclarenu mogli biti oduzeti konstruktorski bodovi?
McLaren ne bi trebao biti kažnjen, dok se ne ustanovi da su od Stepneya tražili inkriminirane materijale, da su ih, nakon tih traženja, dobili (a ne privatno Mark Coughlan) i da su neke od tih materijala iskoristili.
Mogu ja vama postaviti jedno pitanje? Gdje ste čuli da bi McLarenu mogli biti oduzeti konstruktorski bodovi?
Oprostite što vam nisam prije odgovorio. Tu sam informaciju dobio od prijatelja koji je dosta pouzdan pa sam i povjerovao,ali neznam otkuda mu to. Smijem li pitati zašto vas zanima?
To me zanimalo zato jer ste to napisali znatno prije nego što su Max Mosley i Bernie Ecclestone počeli o tome javno pričati. Jednostavno me tada zanimao vaš izvor.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

vulshok je napisao/la:Možete meni plz objasnit mahanje Alonsa pri preticanju pod plavim zastavama, mislim da mu se ovaj nije mogao bolje maknit pa mi nije to baš najjasnije...i da li je to mogao bit razlog onog dodira?
Hvala.
Scott Speed mu se trebao i mogao maknuti Alonsu prije zavoja Stowe, ne nakon, jer je plave zastave vidio još u Beckettsu. Ovako je više usporio Alonsa i ovaj se onda malo uzmahao. Speed se vjerojatno suviše zagledao u to mahanje, pa nije gledao gdje mu je Wurz i - ispao iz utrke.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

guardian je napisao/la:Ja imam jedno kratko pitanje gosp. Jergoviću:

Tko je po vama prvi izmislio ona krilca sa lijeve i desne strane nosa bolida (predstavljena na prošloj utrci) te kako su odjednom sve momčadi (one bolje) imale pripremljenu aerodinamiku u tom stilu?

Još jedno kraće: Ako neka momčad predstavi nešto revolucionarno, neki novi izgled prednjeg spojlera ili nešto slično...smiju li to ostale momčadi kopirati ili postoji nekakvo patentno pravo? Ovo pitanje je isto tako vezano s prvim...
Sigurno je netko pedantniji od mene, ali čini mi se da sam to vidio kod Ferrarija i još bar jedne ili dvije druge ekipe u Magny Coursu.
To se u Formuli 1 neprekidno radi. Ne postoji nikakvo patentno pravo, jer ekipe te stvari razvijaju u praksi i u (vrlo brzom) hodu. Dok bi se to registriralo i čekalo na nekakva patentna odobrenja prošlo bi brdo vremena, i sva svrha brzog pronalaženja nekog rješenja bi se izgubila.
Cijeli tehnički napredak Formule 1 serija je kratkih, brzih inovacija koje odmah preuzimaju svi drugi, ako ustanove da funkcionira i kod njih. Originalni izumitelj nekog rješenja obično ima prednost u jednoj, najviše dvije utrke. Onda ga drugi kopiraju, često s laganim unapređenjima ili promjenama. I tako dalje. To je dobro razrađena igra koja u Formuli 1 traje već 50 godina.
starks
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la starks »

Po svemu sudeći Ferrari je bio brži u utrci no da li mislite da je ipak
McM pogriješio u odabiru guma...Jedini su vozili dva stinta na tvrdim gumama...Nemalo smo se iznenadili kada smo vidjeli da su Alonsu prilikom drugog pit stopa namontirali tvrde gume...
Bio je znatno brži na mekima i plus tome malo ga je promet omeo
kada se vratio...čak mislim da je mogao ostati na prvom mjestu da se nisu desile te dvije stvari iako je to vrlo teško pogoditi..
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

starks je napisao/la:Po svemu sudeći Ferrari je bio brži u utrci no da li mislite da je ipak
McM pogriješio u odabiru guma...Jedini su vozili dva stinta na tvrdim gumama...Nemalo smo se iznenadili kada smo vidjeli da su Alonsu prilikom drugog pit stopa namontirali tvrde gume...
Bio je znatno brži na mekima i plus tome malo ga je promet omeo
kada se vratio...čak mislim da je mogao ostati na prvom mjestu da se nisu desile te dvije stvari iako je to vrlo teško pogoditi..
Naravno, i Räikkönen je nakon drugih boksova imao tvrđe gume. Ali, on je prva dva stinta vozio na mekšima.
Tri stvari:
1) Alonso je bio brz na mekšim gumama (u 2. stintu) i zato jer je imao jako malo benzina, čak za 8 krugova manje od Kimija (Alonso je stao u 20. i onda u 37. krugu; Kimi u 18. i onda u 43. krugu).
2) Alonso vjerojatno nije vozio zadnju fazu utrke na mekšim gumama zato ih više nije imao. Vozači nemaju neograničen broj guma na raspolaganju.
3) Kimi je nakon drugog stopa imao samo 16 krugova do kraja utrke. Dakle, bio je lagan, što je bilo bolje za njegove gume i one su očito bile u boljem stanju nego Alonsove.
Pretpostavljam da su Kimi i Chris Dyer opet majstorski odradili taktiku, ovaj put ne samo u pogledu rasporeda benzina, nego osobito i potrošnje i čuvanja najboljih guma.
Dodajte tome da je Ferrari jednostavno bio za pola sekunde brži u ovoj utrci, i sve je jasno.
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Ako može mala opaska u vezi Masse, Kubica je rekao da je bio "prilično siguran" da će zadržati Massu iza sebe, tako da mislim da ga u ovom slučaju ne bi pretekao niti Hamilton a mislim da je pretjecanje ipak lakše u Magny Coursu nego u Silverstonu. Ne tvrdim ja, naravno, da je Massa bolji vozač od Hamiltona no možda bi trebalo pričekati do kraja sezone prije nego se zaključi da nije neki osobit vozač jer, ruku na srce, do sada u sezoni i nije bio toliko loš (iako je mogao biti i bolji).
Moje pitanje se odnosi na Mosleya i Dennisa. Ne mislite li da Mosley, budući da ga ne voli, radi samo psihološki pritisak na Dennisa iako je vjerovatno i sam svjestan da bi kažnjavanje McLarena bilo van pameti?
kiby
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la kiby »

Mladene, ne ide mi u glavu nesto u vezi prednjih ratkapi kod ferrarija. Kako su izveli da se ratkape ne okrecu tj. ako su montirane na kotac kako su ih uspijeli fiksirati da se ne okrecu zajedno sa kotacem.
Mozda je pitanje malo cudno.
McM fun
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Ako može mala opaska u vezi Masse, Kubica je rekao da je bio "prilično siguran" da će zadržati Massu iza sebe, tako da mislim da ga u ovom slučaju ne bi pretekao niti Hamilton a mislim da je pretjecanje ipak lakše u Magny Coursu nego u Silverstonu. Ne tvrdim ja, naravno, da je Massa bolji vozač od Hamiltona no možda bi trebalo pričekati do kraja sezone prije nego se zaključi da nije neki osobit vozač jer, ruku na srce, do sada u sezoni i nije bio toliko loš (iako je mogao biti i bolji).
Moje pitanje se odnosi na Mosleya i Dennisa. Ne mislite li da Mosley, budući da ga ne voli, radi samo psihološki pritisak na Dennisa iako je vjerovatno i sam svjestan da bi kažnjavanje McLarena bilo van pameti?
Nisam toliko siguran da je pretjecanje lakše u Magny Coursu nego u Silverstoneu.
Također, ja osobno ne trebam nešto čekati za ocjenu Masse, jer ne mislim da je osobit vozač, kao što znate. No, to je moje osobno mišljenje. Već sam rekao da će u identičnim okolnostima (tj. kad obojica imaju puno povjerenje u auto kojeg voze) Kimi Räikkönen u pravilu biti 0,3 sekunde po krugu brži. Alonsa i Hamiltona da ne spominjem.
Što se Mosleya i Dennisa tiče, svakako ste u pravu. Mosley radi psihološki pritisak na Dennisa jer zna da bi kažnjavanje McLarena napravilo nevjerojatnu štetu Formuli 1 u ovom trenutku. No, ja svejedno mislim da je to ružno i tužno. U engleskom se to zove ego trip, i to je klasični Mosley.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

kiby je napisao/la:Mladene, ne ide mi u glavu nesto u vezi prednjih ratkapi kod ferrarija. Kako su izveli da se ratkape ne okrecu tj. ako su montirane na kotac kako su ih uspijeli fiksirati da se ne okrecu zajedno sa kotacem.
Mozda je pitanje malo cudno.
Pitanje uopće nije čudno, ali, da vam pravo velim, ne znam točno kako su to izveli. Vjerojatno je taj poklopac vezan uz onaj dio kompleta kotača koji se ne vrti, recimo onaj centralni dio osovine na koju ide kotač.
Pretpostavljam da na ovom forumu ima tehničkih freakova koji znaju ovaj odgovor.
Dino@lonso

Post Postao/la Dino@lonso »

Ako su te ratkape aerodinamičko pomagalo,a ta pomagala ne mogu biti pokretna,kako onda te ratkape uopće mogu biti dopuštene.
Sad ja neznam točno za što služi,ali jedan dio sigurno ide na aerodinamiku.
Pokretne su zato,jer zajedno sa kotačem skreću lijvo i desno,iako se ne okreću naprijed i nazad.
Znate li više gosp. Jergoviću?
fformula

Post Postao/la fformula »

hoceli biti nekeih testiranja izmedju velikih nagrada britanije i njemacke?
KIMI and MASSA
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dino Mclaren je napisao/la:Ako su te ratkape aerodinamičko pomagalo,a ta pomagala ne mogu biti pokretna,kako onda te ratkape uopće mogu biti dopuštene.
Sad ja neznam točno za što služi,ali jedan dio sigurno ide na aerodinamiku.
Pokretne su zato,jer zajedno sa kotačem skreću lijvo i desno,iako se ne okreću naprijed i nazad.
Znate li više gosp. Jergoviću?
Da, ali u Ferrariju tvrde kako to nije aerodinamičko pomagalo, već služi isključivo za bolje odvođenje vrućeg zraka iz kočnica. Klasična priča, ali FIA je, čini se podržava.
Naravno da to jest i aerodinamičko pomagalo i naravno da se pomiče (kako ste lukavo primijetili) čak i kad se ne vrti. Ali, kao što vidimo, to je dozvoljeno, i nemamo više što za dodati.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

fformula je napisao/la:hoceli biti nekeih testiranja izmedju velikih nagrada britanije i njemacke?
Da, ovaj tjedan na stazi Spa-Francorchamps.
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la LeoZGB »

Vidio sam na drugom dijelu ovog foruma malu raspravu o potezu hamiltona na startu, pa reko da i od vas cujemo sta imate za reci jesu li to bila 2 ili 1 zatvaranje?

I drugo pitanje zasto je to pravilo radzeno tako da ga se moze interpretirat onako kako vam pase jer meni kao navijacu ferrarija izgleda kao 2 zatvaranja, a navijacu mclarena kao zatvaranje i vracanje na trkacu putanju pa vjerojatno se moze i sucima javiti ta dvojba ili ipak ima tocno u zarez definirano sta se smije?
Sex is like hacking...U go In..U go out...and U pray that U didn´t left something behind

Bolje proliti malo s Parkinsonom, nego zaboraviti popiti s Alzheimerom.
slika
BMW

Post Postao/la BMW »

Par pitanja za gospodina Jergovića. Ima ih dosta pa ću razumjeti ako ne odgovorite na sva, no molio bih vas da odgovorite barem na prva 2(poredao sam ih po zanimljivosti).
1) Kubicin sudar, kao i onaj Burtijev u Belgiji(po meni to su 2 najgora unazad dosta vremena) su uzrokovani time što je otpao prednji spojler(ne može se skretati, a i kočenje je slabije), pa me zanima da li mislite da je moguće da se nekako u budućnosti spriječe te situacije. Nekakvi testovi posebno za prednja krila ili slično...
2) na GP2 utrci u Francuskoj je po meni zamalo opet poginuo vozač(a ni oni kraj staze nisu baš bili posebno dobro zaštićeni) jer mu se bolid okrenuo u zraku i pao je na ogradu. Čini mi se da je malo falilo da padne glavom na ogradu. Dakle mislite li da bi bilo bolje da su svugdje ograde visoke oko 3 metra tako da se smanji mogućnost da bolid preleti ili kao što je ovdje bio slučaj naopako padne na nju.
koga zanima- na Jubitou upišite "france gp2"
3) zašto se moraju koristiti obje komponente guma? Pretpostavljam da je to zbog toga da se više priča o gumama->više marketinga za Bridgestone.
4) da li znate da li će za iduću sezonu Bridgestone prirediti gume koje više pašu Kubici, Alonsu i Raikkonenu
5) rekli ste da Ferrari je dobar u dugim brzim zavojima, pa me zanima kakve općenito staze pašu McL a koje Fer? todt jer rekao:
Mainly, we were missing traction in slow corners.
6)Da li ste osobno upoznali nekog od urotnika? Ako da kakvi su uživo? Po meni treba nešto biti čudno u glavi da se zakačite sa ekipom s kojom radite 10g. i da ih zatim pokušate pokrasti.
7)Spa se smatra nekakvom vozačkom stazom-mislite li da će na njoj Kimi biti značajnije brži od Masse?
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

moje pitanje g. Jergović vezano je uz kišu, koju sam priželjkivao, ali eto niti u engleskoj je nije bilo:

koja je bila sezona sa najviše kišnih utrka?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:Vidio sam na drugom dijelu ovog foruma malu raspravu o potezu hamiltona na startu, pa reko da i od vas cujemo sta imate za reci jesu li to bila 2 ili 1 zatvaranje?

I drugo pitanje zasto je to pravilo radzeno tako da ga se moze interpretirat onako kako vam pase jer meni kao navijacu ferrarija izgleda kao 2 zatvaranja, a navijacu mclarena kao zatvaranje i vracanje na trkacu putanju pa vjerojatno se moze i sucima javiti ta dvojba ili ipak ima tocno u zarez definirano sta se smije?
Meni osobno to se činilo kao dvije promjene kretanja, što sam javio i Ivici, pa je on to spomenuo u prijenosu.
Hamilton je najprije otišao u desno da zatvori Räikkönena, i onda, kad je ovaj otišao u lijevo (u potencijalni pokušaj pretjecanja s te strane), Hamilton sj promijenio pravac kretanja i otišao u lijevo. Dakle, definitivno dvije promjene.

Ovo nije nigdje napisano pravilo, već ga je udruženje vozača (GPDA) uvelo kao preporuku - koju, međutim, kontrolira i FIA - nakon nekih blatantnih blokiranja i cik-cak vožnji u povijesti, ponekad i od strane velikih vozača kalibra Senne i M Schumachera.
Vozači se danas tog pravila drže prilično striktno, naročito u Formuli 1. (U SAD, recimo, to je pravilo puno labavije, pa je nedavno u ChampCar seriji Robert Doornbos pobijedio nakon zbilja groznog blokiranja Seba Bourdaisa. No, kad se Francuz kasnije bunio i odbio na postolju čestitati Dorrnbosu, publika ga je izzviždala.)

Inače, Hamilton se nije nužno morao vraćati na trkaću liniju jer je u prvom krugu brzina nešto manja na tom mjestu, pa se zavoj može posve dobro proći i kad auto nije postavljen posve lijevo. Da je Räikkönen ostao na desnoj strani možete biti sigurni da bi i Hamilton ostao na toj strani.
Ali, mislim da suci nisu reagirali jer se Hamiltonov potez uistinu može interpretirati kao povratak na trkaću liniju (dakle, može ili ne mora), plus vjerojatno su ipak bili malo pod pritiskom sve te pro-hamiltonovske publike, pa nisu reagirali. I naravno, na kraju se to sve pokazalo nevažnim.
majstor iz maranella
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari i Schumachera

Post Postao/la majstor iz maranella »

fformula je napisao/la:hoceli biti nekeih testiranja izmedju velikih nagrada britanije i njemacke?
Da, ovaj tjedan na stazi Spa-Francorchamps.
Kolko sam čuo da je Spa malo izmjenjen. Autobusna stanica je drukčija.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

BMW je napisao/la:Par pitanja za gospodina Jergovića. Ima ih dosta pa ću razumjeti ako ne odgovorite na sva, no molio bih vas da odgovorite barem na prva 2(poredao sam ih po zanimljivosti).
1) Kubicin sudar, kao i onaj Burtijev u Belgiji(po meni to su 2 najgora unazad dosta vremena) su uzrokovani time što je otpao prednji spojler(ne može se skretati, a i kočenje je slabije), pa me zanima da li mislite da je moguće da se nekako u budućnosti spriječe te situacije. Nekakvi testovi posebno za prednja krila ili slično...
2) na GP2 utrci u Francuskoj je po meni zamalo opet poginuo vozač(a ni oni kraj staze nisu baš bili posebno dobro zaštićeni) jer mu se bolid okrenuo u zraku i pao je na ogradu. Čini mi se da je malo falilo da padne glavom na ogradu. Dakle mislite li da bi bilo bolje da su svugdje ograde visoke oko 3 metra tako da se smanji mogućnost da bolid preleti ili kao što je ovdje bio slučaj naopako padne na nju.
koga zanima- na Jubitou upišite "france gp2"
3) zašto se moraju koristiti obje komponente guma? Pretpostavljam da je to zbog toga da se više priča o gumama->više marketinga za Bridgestone.
4) da li znate da li će za iduću sezonu Bridgestone prirediti gume koje više pašu Kubici, Alonsu i Raikkonenu
5) rekli ste da Ferrari je dobar u dugim brzim zavojima, pa me zanima kakve općenito staze pašu McL a koje Fer? todt jer rekao:
Mainly, we were missing traction in slow corners.
6)Da li ste osobno upoznali nekog od urotnika? Ako da kakvi su uživo? Po meni treba nešto biti čudno u glavi da se zakačite sa ekipom s kojom radite 10g. i da ih zatim pokušate pokrasti.
7)Spa se smatra nekakvom vozačkom stazom-mislite li da će na njoj Kimi biti značajnije brži od Masse?
1) Problem je u tome što je do tih sudara došlo prvenstveno radi kontakta između guma dva automobila. Potom su prednji dijelovi auta otišli u zrak, i onda su krila izgubila aerodinamičku funkciju (prijanjanja uz tlo), pa je auto prestalo biti moguće kontrolirati. Ali, pri takvim brzinama (280 km/h kod Kubice u času sudara) sve se odvija previše brzo da bi vozač nešto mogao spasiti ejdnom kad kontrola nestane. Dakle, nije problem u čvrstoći krila, nego u kontaktu guma dva auta. To se može spriječiti nekakvim branicima (kao kog go-karta na komercijalnim kartodromima), ali to onda perstaje biti Formula 1, kažu.
2) Vjerojatno rješenje za Magny Cours uistinu jest žičana ograda, kao recimo u Melbourneu. Ernesto Viso imao je nevjerojatnu sreću, kao i suci u tom zavoju. Ne znam da li se sjećate, ali na toj istoj stazi je 1995. u utrci Formule 3000 poginuo 20-godišnji Brazilac Marcos Campos. On se pri kočenju za Adelaide zavoj sudario (guma u gumu...) s Tomasom Biagijem, odletio u zrak, pao naopačke na betnsku ogradu i u nju udario glavom. Poginuo je na licu mjesta. Sudar je bio vrlo sličan ovom Ernesta Visa, ali Viso je imao neviđenu sreću.
3) Točno. Pravila su ove godine ˝˝izmišljena˝ da se utrke umjetno zapapre i učini komercijalna usluga samo jednom proizvođaču guma.
4) Mislim da će iduće godine F1 gume biti manje-više identične ovogodišnjima.
5) McLarenu više odgovaraju staze sa sporijim zavojima iz kojih se oštrije ubrzava. Ako Todt sam priznaje da je tu Ferrariji slabiji po pitanju trakcije, onda je to vjerojatno točno. Osim toga, niti Ferrarijkev duži međuosovinski razmak nije jako dobar tamo gdje je važna okretnost i brze promjene pravca (kao u Monaku ili Montrealu).
6) Mikea Coughlana ne poznajem. Nigela Stepneya sam upoznao i nekoliko puta s njim popričao. Malo mrk, zatvoren tip, lagano čudan u ponašanju (kao puno Engleza, uostalom). Mene, recimo, ne iznenađuju ove neke optužbe koje na njegov račun sada iznosi Ferrari, ali svakako morate biti jako ljuti i ogorčeni da se odlučite na takve stvari. Ne znam, teško je reći. Lojalnost za jednog čovjeka znači jedno, za drugog drugo. Plus, kad se uplete velik novac, sve se izobliči.
7) Ako Kimi bude na toj stazi jednako siguran u svoj auto kao i Massa, siguran sam da bi će on biti brži od Masse.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sjubic je napisao/la:Mladene saznao sam od prijatelja da su bile velike razlike u istrošenosti guma u sva tri stinta između Alonsa i Lewisa.
Kod Alonsa gume su izledale prilično ok dok su Lewisove bile u katastrofalnom stanju. Jako jako istrošene.Njegov komentar u razgovoru sa trkačim injžinjerom je bio kratak:Bilo je jako teško danas voziti bolid.
To je vjerovatno taj spomenuti set-up bolida.
Moje je pitanje kako se osjeća vozač (mislim na sve) kada vozi takav bolid sa kojim se mora boriti i koliko više energije troši u samoj utrci u odnosu na bolid gdje je set-up ok.
Vozač se osjeća vrlo loše, najviše zato jer mu nos auta stalno bježi ravno, tj. upravljanje je jako teško i neefikasno. To znači da se vozač puno više ˝hrva˝ s autom i puno više fizički umara, osim što je, jasno, sporiji u vremenima po krugovima.
Ako autu doda puno više prednjih krila, stanje će se malo popraviti, ali auto će biti znatno sporiji po ravnom, pa se u vremenima po krugovima neće puno zaraditi. Loše, kako god okrenuli...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sunseeker je napisao/la:moje pitanje g. Jergović vezano je uz kišu, koju sam priželjkivao, ali eto niti u engleskoj je nije bilo:

1981. je bilo 6 kišnih utrka, od 15 u kalendaru. 1993. je bilo 5 mokrih utrka, od 16 u kalendaru.
goran007
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la goran007 »

sunseeker je napisao/la:moje pitanje g. Jergović vezano je uz kišu, koju sam priželjkivao, ali eto niti u engleskoj je nije bilo:

1981. je bilo 6 kišnih utrka, od 15 u kalendaru. 1993. je bilo 5 mokrih utrka, od 16 u kalendaru.
jedno relativno nevazno pitanje,al bas me zanima...
vrtim sezonu 1993.g u glavi i dolazim do 4 kisne utrke(S.Africa-jest da samo krug ili dva,Brazil,Europa,Japan)...fali mi peta
kazem,nije bas prebitno,al molio bi da me podsjetite na petu...hvala
fformula

Post Postao/la fformula »

dali sam dobro preveo sa oficialnog sajta f1 da na testiranjima ce se samo jedan bolid po timu izaci na stazu?
KIMI and MASSA
Zaključano