P&O - Srpanj 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

goran007 je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
sunseeker je napisao/la:moje pitanje g. Jergović vezano je uz kišu, koju sam priželjkivao, ali eto niti u engleskoj je nije bilo:

koja je bila sezona sa najviše kišnih utrka?
1981. je bilo 6 kišnih utrka, od 15 u kalendaru. 1993. je bilo 5 mokrih utrka, od 16 u kalendaru.
jedno relativno nevazno pitanje,al bas me zanima...
vrtim sezonu 1993.g u glavi i dolazim do 4 kisne utrke(S.Africa-jest da samo krug ili dva,Brazil,Europa,Japan)...fali mi peta
kazem,nije bas prebitno,al molio bi da me podsjetite na petu...hvala
Moram se malo umijesati.

1993., 4 kišne utrke: Sao Paolo, Donington, Imola i Suzuka?

1981, 3 kisne utrke: Rio de Janeiro, Imola i Montreal?

2000., 6 kisnih iz 17 utrka: Nürburgring, Montreal, Hockenheim, Spa Francorchamps, Indianapolis, Suzuka?

(zao mi je na upadu)
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Eh, imat ce modovi brisanja, molim neka ne zamjere. Wink

U Imoli 1993 je kisa padala prije utrke i start je bio po vlaznoj stazi pa ne znam ako se to racuna kao kisna utrka? Uglavnom, start je vio na wet gumama pa mislim da se moze racunati kao takva. U Donningtonu je 1993 Senna pobijedio na "pravoj" kisi.

Za majstora iz maranella:
Suzuka 2000 je bila kisna tj svakakvo vrijeme, za SAD nisam 100% siguran da li je kisa padala na utrci ali je staza 100% jedno vrijeme bila mokra.

EDIT: gorane, dakle zbrajanjem smo dosli do 5 kisnih 1993:
Sao Paolo, Donington, Imola(?) Suzuka, S.Africa
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

goran007 je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
sunseeker je napisao/la:moje pitanje g. Jergović vezano je uz kišu, koju sam priželjkivao, ali eto niti u engleskoj je nije bilo:

koja je bila sezona sa najviše kišnih utrka?
1981. je bilo 6 kišnih utrka, od 15 u kalendaru. 1993. je bilo 5 mokrih utrka, od 16 u kalendaru.
vrtim sezonu 1993.g u glavi i dolazim do 4 kisne utrke(S.Africa-jest da samo krug ili dva,Brazil,Europa,Japan)...fali mi peta
San Marino. Nije padala kiša, ali je staza u prvim krugovima bila full mokra. Između 8. i 11. kruga svi su išli u boksove promijeniti na slikove.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

fformula je napisao/la:dali sam dobro preveo sa oficialnog sajta f1 da na testiranjima ce se samo jedan bolid po timu izaci na stazu?
Da, u jednom danu samo jedan auto.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:
goran007 je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: 1981. je bilo 6 kišnih utrka, od 15 u kalendaru. 1993. je bilo 5 mokrih utrka, od 16 u kalendaru.
Moram se malo umijesati.

1993., 4 kišne utrke: Sao Paolo, Donington, Imola i Suzuka?

1981, 3 kisne utrke: Rio de Janeiro, Imola i Montreal?

2000., 6 kisnih iz 17 utrka: Nürburgring, Montreal, Hockenheim, Spa Francorchamps, Indianapolis, Suzuka?

(zao mi je na upadu)
1993. ste zaboravili Južnu Afriku. Bio je pravi pljusak u posljednja tri kruga. (Bio sam tamo i pokisao kao miš.)
1981. ste zaboravili Belgiju (Zolder), gdje je utrka prekinuta zbog jake kiše, Francusku (Dijon), gdje je utrka prekinuta zbog jakog pljuska i onda nastavljena, i Italiju (Monza), gdje je bilo pljuskova, ne jakih, u tri navrata u toku utrke.
2000. niste zaboravili ništa, nego je meni ta sezona promaknula kad sam vadio podatke. Thanks.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:Eh, imat ce modovi brisanja, molim neka ne zamjere. Wink

U Imoli 1993 je kisa padala prije utrke i start je bio po vlaznoj stazi pa ne znam ako se to racuna kao kisna utrka? Uglavnom, start je vio na wet gumama pa mislim da se moze racunati kao takva. U Donningtonu je 1993 Senna pobijedio na "pravoj" kisi.

Za majstora iz maranella:
Suzuka 2000 je bila kisna tj svakakvo vrijeme, za SAD nisam 100% siguran da li je kisa padala na utrci ali je staza 100% jedno vrijeme bila mokra.

EDIT: gorane, dakle zbrajanjem smo dosli do 5 kisnih 1993:
Sao Paolo, Donington, Imola(?) Suzuka, S.Africa
Meni je utrka kišna ne samo kad je službeno proglašena za ˝Wet˝ utrku, nego i kad ima pljuskova samo po jednom dijelu staze, kao što je bilo puno puta u Spa, Nürburgringu, čak i Monzi, ili kad se otvori nebo u posljednjim krugovima, kao u Kyalamiju 1993. Čim vozači moraju usporiti za 10, 15 ili više sekundi po krugu, staza je mokra i sve se mijenja.
a.novak
Početnik
Početnik
Navijam za: K.Raikkonen Scuderia Ferr

Post Postao/la a.novak »

Pozdrav mladene još jednom ovako
1)Dal bi bernie pristo sada na kakav sastanak,ako bi se sve pomno isplaniralo i imali se nacrti planova i infrastrukture staze i svih popratnih sadržaja
2)Ja mislim da je ipak malo nerealno da on nedaje nikakve šanse rijeci ipak je slavica od davdje i sami ste rekli da mu je promocija f1 važna,sumnjam di bi se prije isplatilo imat f1 u hrvatskoj i srbiji kad gledamo iz ekonomskog aspekta hrvatska ima sve moguće tehnićke predispozicije da organizira tako nešto.
3)Dali ste vi unazad 3,4 god,razgovarali s kakvim sposobnim ljudima oko organizacije f1 u hr,jer ja vidim da danas 2007 g u ovoj državi ima puno ljudi kojiuposobni za tako nešto.
4)Zašto je bernie tolko ogorćen na tu hrvatsku,a hvali je ćitavom svijetu kako je najljepša zemlja na svijetu(to nema smisla) bi ga se dalo ponovno nagovorit jakim argumentima da razmotri f1 u hr...............Hvala još jedanput
a.novak volim jelenu.p
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

a.novak je napisao/la:Pozdrav mladene još jednom ovako
1)Dal bi bernie pristo sada na kakav sastanak,ako bi se sve pomno isplaniralo i imali se nacrti planova i infrastrukture staze i svih popratnih sadržaja
2)Ja mislim da je ipak malo nerealno da on nedaje nikakve šanse rijeci ipak je slavica od davdje i sami ste rekli da mu je promocija f1 važna,sumnjam di bi se prije isplatilo imat f1 u hrvatskoj i srbiji kad gledamo iz ekonomskog aspekta hrvatska ima sve moguće tehnićke predispozicije da organizira tako nešto.
3)Dali ste vi unazad 3,4 god,razgovarali s kakvim sposobnim ljudima oko organizacije f1 u hr,jer ja vidim da danas 2007 g u ovoj državi ima puno ljudi kojiuposobni za tako nešto.
4)Zašto je bernie tolko ogorćen na tu hrvatsku,a hvali je ćitavom svijetu kako je najljepša zemlja na svijetu(to nema smisla) bi ga se dalo ponovno nagovorit jakim argumentima da razmotri f1 u hr...............Hvala još jedanput
1) Mislim da ne bi. Ali, dugo nisam s njim pričao.
2) Možda vi i ja i još milijun ljudi mislimo da bi se Rijeci trebala dati šansa. To, međutim, nimalo neće utjecati na Ecclestoneove namjere, vjerujte mi.
3) Ja nisam ništa radio na tom planu ni nedavno ni nikada. To, jednostavno, nikada nije bio moj posao. Samo sam u jednoj prilici, na sugestiju Ecclestonea krajem devedesetih, pregledao stazu i objekte na njoj, i poslao mu izvještaj. Što je s tim bilo, nemam pojma.
4) Ljepote Hrvatske, na žalost, nemaju nikakve veze s razlozima zbog kojih je ova zemlja propustila priliku da organizira utrku Formule 1. Prilika je postojala, i to golema. Propala je jer su ljudi u Hrvatskoj i Rijeci bili sebični, gramzivi, bahati, lijeni i nesposobni. Uz to, postoje još neki dodatni razlozi iz recentnije prošlosti, ali o njima niti želim niti mogu pisati.
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la LeoZGB »

Mladene zanima me dali pratite i ostatak ovog foruma i sta mislite opcenito o raspravama koje se vode ovdje?!

I ako pratite koja vam je recimo naj zanimljivija tema, kao sto je nama ostalim forumasima vjerojatno ova?
Sex is like hacking...U go In..U go out...and U pray that U didn´t left something behind

Bolje proliti malo s Parkinsonom, nego zaboraviti popiti s Alzheimerom.
slika
Marko FF

Post Postao/la Marko FF »

Eto da pitam još nešto, zanima me po Vama da li je za povrat forme Ferraria zaslužan najviše Kimi, relacija Kimi-tim ili Massa-Kimi-tim(sumljam), znamo koliko je Michael surađivao sa timom i koliko je to bilo bitno, pa me zanima kako to sad ide u Ferrariu, da li neka saznanja koja recimo Kimi otkrije automatski proslijede i Massi, jer čini mi se da ni Massa njemu baš nije pomagao da se uklopi ili on možda nije htio pomoć?
tko drugom jamu kopa nos
blazenko

Post Postao/la blazenko »

Poštovanje Mladene!

Da li možda znate da li je na zadnje dvije utrke u Francuskoj i V. Britaniji bio Schumacher, jer ga se nije vidjelo u prijenosu? Što mislite o Massinoj vožnji na utrci u V. Britaniji? Hvala na Vašem vremenu i imate pravo, sad kada pratim ovaj forum vidim da u stvari NIŠTA ne znam o formuli 1! Pozdrav!!!
M. Schumacher

Post Postao/la M. Schumacher »

Pozdrav Mladene!
Zanime me,Mladene, ako mi možete prokomentirat onu puknutu ratkapu na bolidu K. Raikkonena što ju je jedan od mehaničara skinio,dali ste možda primijetili to?
Schumi KRALJ
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:Mladene zanima me dali pratite i ostatak ovog foruma i sta mislite opcenito o raspravama koje se vode ovdje?!

I ako pratite koja vam je recimo naj zanimljivija tema, kao sto je nama ostalim forumasima vjerojatno ova?
Morat ću vas razočarati. Ostatak ovog foruma pratim samo povremeno, jer naprosto ima premalo vremena. U posljednje vrijeme imam jako puno posla i projekata, ali budući da sam sam inicirao i preuzeo ovu obavezu želim biti siguran da će baš svako pitanje biti odgovoreno. Zbog toga često ne stignem pregledavati ostatak foruma. Žao mi je zbog ovoga, ali čovjek jednostavno ne stigne uvijek sve.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Marko FF je napisao/la:Eto da pitam još nešto, zanima me po Vama da li je za povrat forme Ferraria zaslužan najviše Kimi, relacija Kimi-tim ili Massa-Kimi-tim(sumljam), znamo koliko je Michael surađivao sa timom i koliko je to bilo bitno, pa me zanima kako to sad ide u Ferrariu, da li neka saznanja koja recimo Kimi otkrije automatski proslijede i Massi, jer čini mi se da ni Massa njemu baš nije pomagao da se uklopi ili on možda nije htio pomoć?
Ah, dobro pitanje. Jedno je sigurno: Massa mu sigurno nije pomogao (a time niti Michael Schumacher, koji je do sada radio isključivo s Massom, osim za vrijeme zajedničkih briefinga). Mislim da je za Räikkönenov oporavak najzaslužniji njegov inženjer Chris Dyer, koji je, naravno, bio Schumacherov inženjer. Što se povrataka forme cijelog Ferrarija tiče, tu je sigurno najvažniji popravak aero-tunela, koji nije radio dva tjedna. To je užasno dugo razdoblje za ovu vrst neaktivnosti u današnjoj Formuli 1.
Räikkönen je nakon popravka tunela jako puno testirao nove dijelove za auto, pa se time bez sumnje okoristio i Massa. Ali, Kimi je dominirao ovim povratkom u formu i nema nikakve sumnje da su novi dijelovi (osobito aero dijelovi) bili usavršavani više prema Kimijevom načinu vožnje i podešavanju auta, bez obzira na bliskost Masse i M Schumachera. Rezultate vidimo u posljednje dvije utrke.
igor29

Post Postao/la igor29 »

Mladene pozdrav vama i ostalim forumašima.
Zanima me dali su gume koje Bridgestone isporučuje timovima već predodređene za neki tim ili možda i vozača?
Dali je moguće da netko manipulira iz Bridgestonea na taj način?
Gume prolaze svakakve kontrole, ali sigurno ima lošijih i boljih.
Tko ih raspoređuje po timovima ukoliko to nije Bridgestone?
Hvala unaprijed?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

blazenko je napisao/la:Poštovanje Mladene!

Da li možda znate da li je na zadnje dvije utrke u Francuskoj i V. Britaniji bio Schumacher, jer ga se nije vidjelo u prijenosu? Što mislite o Massinoj vožnji na utrci u V. Britaniji? Hvala na Vašem vremenu i imate pravo, sad kada pratim ovaj forum vidim da u stvari NIŠTA ne znam o formuli 1! Pozdrav!!!
Schumachera sam vidio u prijenosu iz Francuske, ali ne i u ovom iz Silverstonea. Moguće da tu nije bio.

Massa je odvozio dobru utrku, ali najviše zahvaljujući vrlo superiornom autu u odnosu na sve one koji su se našli ispred njega nakon starta utrke. Kad imate tako drastično superioran auto, on vam omogućuje da se brže približite autu ispred vas, pa vam njegov prljavi zrak ne smeta toliko. Zato je Massa sva svoja pretjecanja na stazi (njih 9) obavio do 11. kruga. Onda je došao do tvrđih (bržih) oraha, i više nije išlo. Kasnije je još kroz boksove prešao Fisichellu i Heidfelda, i došao pod mjenjač Kubici. No, u posljednjih 11 krugova utrke nije pronašao način da prijeđe BMW.
Mislim da bi boljem vozaču to vjerojatno uspjelo, jer je Massin najbolji krug utrke bio čak za 1,3 sekunde brži od Kubičinog, što bi dalo naslutiti da je njegov auto možda bio dovoljno superioran za pretjecanje. Ali, naravno, Massa nije superioran vozač u odnosu na Kubicu. Zapravo, obrnuto je, i zato je Kubica relativno mirno odbranio 4. mjesto.
Po meni, Massa ima problem kad treba pretjecati, ili kad je u prometu. On je jako dobar kad sjedne na vodstvo. Ali, mislim da to nije dovoljno.

Siguran sam da nije točno da ništa ne znate o Formuli 1. Do sada je za mene na ovom podforumu najbolja stvar raznolikost i zanimljivost pitanja. I neke vrlo, vrlo dobre i mudre opaske, i motivi za pitanja.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

M. Schumacher je napisao/la:Pozdrav Mladene!
Zanime me,Mladene, ako mi možete prokomentirat onu puknutu ratkapu na bolidu K. Raikkonena što ju je jedan od mehaničara skinio,dali ste možda primijetili to?
Da vidio sam to u prijenosu. Nemam pojma. Ne čini mi se da je Kimi mogao bilo što udariti na ovoj stazi. Također, nisam siguran da je imao kontakt s nekim supranikom, osim ako nije došlo do nečeg u obilaženju vozača za krug, nečeg što u TV prijenosu nismo vidjeli.
Možda je ta stvar oštećena za vrijeme normalnog zaustavljanja u boksu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

igor29 je napisao/la:Mladene pozdrav vama i ostalim forumašima.
Zanima me dali su gume koje Bridgestone isporučuje timovima već predodređene za neki tim ili možda i vozača?
Dali je moguće da netko manipulira iz Bridgestonea na taj način?
Gume prolaze svakakve kontrole, ali sigurno ima lošijih i boljih.
Tko ih raspoređuje po timovima ukoliko to nije Bridgestone?
Hvala unaprijed?
U Bridgestoneu se jako trude, i ponosni su na to, da su baš sve gume posve jednake. Gume sigurno nisu preodređene za neke ekipe i vozače, to znam sigurno. One se sve uzimaju posve nasumce iz Bridgestoneovih kamiona, baš kao što ekipe posve nasumce dolaze s golim felgama po te gume. Ali, u pravu ste. Gume ipak nikad nisu baš posve identične. Neke su bolje, neke malo lošije ili drugačije.
No, mislim da se radi o čistoj lutriji. Recimo, u Silverstoneu je Hamilton imao velikih problema. Alonso je imao nešto drugačije podešen stražnji dio auta, ali vjerojatno ne toliko drugačiji da bi razlike u istrošenosti i granulaciji guma bile rezultat samo toga. Vjerojatno je Hamilton ubo bar jedan komplet manje savršenih guma.
igor29

Post Postao/la igor29 »

Mladene dali je moguće da se Hamilton kockao sa bolidom podešenim za kišu? Ne naravno doslovno za kišu, ali da bi svakako radio u kišnim uvjetima bolje nego drugi.
HamilonsoMcM
Početnik
Početnik

Post Postao/la HamilonsoMcM »

Zanima me koliko na koliko ste staza imali priliku voziti? Naravno ne očekujem točan broj jer vjerujem da je prilično velik i još me zanima kako doći u priliku voziti neku stazu ako nemam veze sa automoto sportom osim kao promatrač?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

igor29 je napisao/la:Mladene dali je moguće da se Hamilton kockao sa bolidom podešenim za kišu? Ne naravno doslovno za kišu, ali da bi svakako radio u kišnim uvjetima bolje nego drugi.
Nije posve nemoguće. Vremenske prognoze su davale više šansi suhom nego kiši. Ja sam prije utrke razgovarao s TV producentom tamo i on mi je tvrdio da bi vrlo lako moglo biti kiše, premda nama na televiziji nije uopće izgledalo.
Hamilton je imao drugačije podešen stražnji dio auta, što bi moglo značiti da je ovjes bio podešen za više trakcije pri sporijoj vožnji po kiši.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

HamilonsoMcM je napisao/la:Zanima me koliko na koliko ste staza imali priliku voziti? Naravno ne očekujem točan broj jer vjerujem da je prilično velik i još me zanima kako doći u priliku voziti neku stazu ako nemam veze sa automoto sportom osim kao promatrač?
Vozio sam na baš svim stazama koje su bile u F1 kalendaru između 1989. i 2002., i to na svakoj po nekoliko puta u toku GP vikenda. To je bilo potrebno radi namještanja i podešavanja TV kamera (i radi toga jer nema puno boljih stvari u životu nego voziti po F1 stazi...).
Na nekim stazama (ali ne svima - možda ih je oko trećina) možete doći i u danima kad se ništa ne dešava (dakle, bez utrka ili testova) platiti nekoliko krugova vožnje po njima. Nekeima je to i primarna komercijalna aktivnost, recimo starom Nürburgringu.
ivana.zagreb
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ivana.zagreb »

mene zanima, nakon što su u renaultu rekli da su uspjeli izvući nekaj dobro iz bolida, što pokazuju i fisico i kovi na kvalifikacijama i na početku utrke, zbog čega onda jednostavno padnu u sredini trke ili na kraju?
jer bilo je izjava da su sustigi bmw, pa da su i brži od bmw-a (što se pokazuje u kvalifikacijama) a onda na kraju trke i kubica i haidfeld su ispred oba renaulta
neobjašnjiv pad performansi bolida?
Ma ja sam Fisico-fan...
"Životni izazovi nemaju zadaću uništiti te, njihova je uloga pomoći ti da otkriješ tko si" BERNICE JOHNSON REAGON
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ivana.zagreb je napisao/la:mene zanima, nakon što su u renaultu rekli da su uspjeli izvući nekaj dobro iz bolida, što pokazuju i fisico i kovi na kvalifikacijama i na početku utrke, zbog čega onda jednostavno padnu u sredini trke ili na kraju?
jer bilo je izjava da su sustigi bmw, pa da su i brži od bmw-a (što se pokazuje u kvalifikacijama) a onda na kraju trke i kubica i haidfeld su ispred oba renaulta
neobjašnjiv pad performansi bolida?
Mislim da su u Renaultu uspjeli donekle pohvatati konce za kvalifikacije, na relativno malo potrošenim gumama, pa su tu auti (gotovo) ravnopravni BMW-u.
Objašnjenje za pad brzine u drugoj polovici utrke može biti jedino u većem trošenju guma i slabijem ponašanju auta na tako istrošenim gumama. Pretpostavljam da u Renaultu još nisu posve riješili sve probleme oko prelaska s Michelina na Bridgestone, osobito u pogledu trošenja guma
starks
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la starks »

Kada stignete odgovoriti mogli bi malo prokomentirati ovaj sarkastičan
komentar jednog kvalitetnog forumasha s jednog drugog foruma...
Vezano je uz špijunažu...

Stepney je mrtav hladan izjavio da je bio 14 godina u Ferrariju i da jako dobro zna "gdje su leševi zakopani".
Ili će se cijela šarada vrlo brzo smiriti na način da mu Ferrari da vrlo velikodušnu otpremninu, te krivicu prebaci na McLaren i Hondu, uz malu pomoć onog Hitlerovog malog vojnika iz FIA-e, ili ćemo saznati koliko je u stvari naslova Schumacher zastvarno osvojio

Razmišljao sam da li bi postao njegovo razmišljanje no mene je zaintrigiralo..a usporedbe u tekstu uzmite kao šalu... :D
Zaključano