pedro3 je napisao/la:Gospodine Jergović, premda meni osobno se svidja formula 1 ovakva kakva je, tehnoloski vrhunac, objektivno je ipak puno ljudi koji bi zeljeli promjene u svrhu vise pretjecanja i uzbudjenja i razmisljajuci na taj nacin- koje bi po vama promjene trebalo uvesti u formulu 1(spominju se mnoge promjene pravila, da li i medju njima po vama ima neka pametna)? I da li mislite da bi formulu trebalo mijenjati, jer sada je ona tehnoloski vrhunac i jedini nacin da dodje do gore navedenih pojava je uciniti da vise ne bude toliko superiorna i sa mozda koristenjem jednostavnije ili bolje receno "sirovije" tehnologije, nesto poput- 1. izbaciti traction control i elektroniku za mijenjanje set-upa usred kruga tijekom utrke, nekad je navodno trebalo "imati muda" za stisnuti gas na izlasku iz zavoja dok danas rijetko tko dolazi do toga da se moze reci da je hrabar jer ih tc spasava,2. rijesiti problem aerodinamike koja predstavlja veliki problem pretjecanja, mozda na nacin da se uvedu drasticne promjene u tom pogledu kako bi smanjili utjecaj prljavog zraka i mozda --> 3. ponovno uvodjenje slick guma kako bi se povecala vaznost guma u odnosu na aerodinamiku sto se tice drzanja 4. manje efikasne kocnice,od mozda drugacijih materijala sa kojima bi bilo teze procijeniti limit i sa kojima bi bilo lakse pogrijesiti,tj. tko forsira moze i pogrijesiti, a tko ne bit ce prespor(mozda najbitnija stavka), 5. manualni mjenjac,6. mozda td motori. Samo neke od ideja, zanima me da li se slazete sa njima kada bi se gledalo na taj nacin i u tom smjeru i da li i vi mozda tako nesto i sami prizeljkujete. I , moram priznati da mi se svidja ekolosko razmisljanje na nacin kocenje stvara energiju i iskoristavanje iste, ali da se to onda koristi i u osobnim automobilima.
Negdje smo na ovom podforumu već imali ovo pitanje, i ja sam odgovorio na njega, otprilike pobrojavši sve ove stvari o kojima govorite, osim turbo diesel motora koji mi se kao koncept ne sviđaju. Po meni su najvažnije pojednostavljena aerodinamika, ukidanje većine elektronike, čelične kočnice, slik gume i manuelni mjenjač.
Mislim da je OK da Formula 1 bude vrhunac tehnologije, ali čemu to zapravo služi, osim inženjerima? Publika sigurno nema nikakve koristi od TC-a ili od poluautomatskih mjenjača ili od karbonskih kočnica. Za publiku bi utrke bile jednako uzbidljive i bez tih stvari, i auti bi sigurno izgledali (i zvučali) sjajno i bez njih.
Što se reciklaže (toplinske i druge) energije u Formuli 1 tiče, to je super ideja, ali uvjeren sam da je to grozomorno skupa stvar. Uopće nisam uvjeren da će u normalno dogledno vrijeme to biti nešto što će se moći komercijalno (dakle, da ne bude egzotično skupo) koristiti. Ali, možda sam i u krivu.